Πέμπτη , 7 Νοέμβριος 2024
Το πρώτο κρούσμα Έμπολα προκαλεί φόβο στους κατοίκους της Νέας Υόρκης

Το πρώτο κρούσμα Έμπολα προκαλεί φόβο στους κατοίκους της Νέας Υόρκης

Καθησυχαστικές οι Αρχές – Ανησυχίες για επιπτώσεις σε οικονομικές δραστηριότητες

Η σημερινή μέρα ξεκίνησε για πολλούς κατοίκους της Νέας Υόρκης με έντονο αίσθημα απειλής και φόβου, λόγω της χθεσινής επιβεβαίωσης του πρώτου κρούσματος του ιού Έμπολα στην αμερικανική μεγαλούπολη.

Την ίδια στιγμή, αναλυτές και ΜΜΕ εκφράζουν ανησυχίες για το ενδεχόμενο να επηρεαστούν αρνητικά οι οικονομικές δραστηριότητες και η τουριστική κίνηση.

Ειδικά οι αεροπορικές εταιρείες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου επειδή τις τελευταίες έξι εβδομάδες υπάρχει μείωση της ζήτησης «κάθε φορά που ο ιός Έμπολα βρίσκεται τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων», όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά στην ιστοσελίδα του αμερικανικού δικτύου CNBC.

Ο πρώτος ασθενής με τον ιό Έμπολα στη Νέα Υόρκη είναι ο 33χρονος γιατρός Κρεγκ Σπένσερ, ο οποίος συμμετείχε σε αποστολή της οργάνωσης Γιατροί χωρίς Σύνορα στη Γουινέα.

Αξιωματούχοι της πόλης και ειδικοί στον τομέα της Υγείας υποστηρίζουν ότι η μετάδοση του ιού είναι «εξαιρετικά απίθανη» σε μέσα μαζικής μεταφοράς, κάνοντας όμως αναφορά στα «προληπτικά μέτρα» που καλούνται να λάβουν οι πολίτες.

Στις συζητήσεις και στις ραδιοτηλεοπτικές αναφορές κυριαρχεί το δρομολόγιο που ακολούθησε ο Σπένσερ τις τελευταίες μέρες σε περιοχές της πόλης, σε ποια εστιατόρια έφαγε, ποιους σταθμούς και βαγόνια του μετρό χρησιμοποίησε και με ποιους ανθρώπους συναντήθηκε.

Είχε αφιχθεί στο διεθνές αεροδρόμιο Κένεντι της Νέας Υόρκης την 17η Οκτωβρίου και είχε περάσει από τους ειδικούς, ενισχυμένους ελέγχους που προβλέπονται για τους ταξιδιώτες από τις χώρες της Δυτικής Αφρικής.

Σε ρεπορτάζ αμερικανικών ΜΜΕ αρκετοί πολίτες υποστηρίζουν ότι όσοι ταξιδιώτες επιστρέφουν από χώρες της Δυτικής Αφρικής θα πρέπει να τίθενται υπό περιορισμό κατ’ οίκον για ένα χρονικό διάστημα έως και 21 ημέρες που μπορεί να εκδηλωθεί η ασθένεια, ενώ οι Αμερικανοί γενικότερα εμφανίζονται διχασμένοι στην ιδέα για απαγόρευση πτήσεων απ’ αυτές τις χώρες, ενώ ορισμένοι επιστήμονες προειδοποιούν ότι ο θανατηφόρος ιός θα μπορούσε να μεταλλαχθεί και να γίνει ακόμη πιο μεταδοτικός.

«Δεν υπάρχει κανένας λόγος για τους Νεοϋορκέζους να ανησυχούν» δήλωσε ο δήμαρχος, Μπιλ ντε Μπλάζιο, υπογραμμίζοντας την αναγκαιότητα λήψης μια σειρά προληπτικών μέτρων.

Ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης, Άντριου Κιούμο, ανέφερε ότι «πολύ λίγοι άνθρωποι» ήρθαν σ’ επαφή με τον Σπένσερ πριν εκδηλωθούν τα συμπτώματα της ασθένειας χθες το πρωί.

Η επίτροπος Υγείας της Νέας Υόρκης, Μέρι Μπάσετ, επεσήμανε ότι έχουν τεθεί σε καραντίνα για προληπτικούς λόγους η μνηστή τού γιατρού και δύο φίλοι του, με τους οποίους συναντήθηκε μετά την επιστροφή του από τη Γουινέα. Επίσης, έχει αποκλειστεί το διαμέρισμά του στο Χάρλεμ του Μανχάταν.

Η κ. Μπάσετ θέλησε να καθησυχάσει τους Νεοϋορκέζους υποστηρίζοντας ότι είναι «εξαιρετικά απίθανο» να μεταδοθεί ο ιός από την χρήση του μετρό, σημειώνοντας ότι οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί δεν μεταδίδουν τον ιό Έμπολα μέχρι να εκδηλωθούν τα συμπτώματα.

Η «Νιου Γιορκ Τάιμς», σε σημερινό κύριο άρθρο της, αναφέρει ότι οι «νέοι κανόνες παρακολούθησης που πρέπει να ισχύουν σε ταξιδιώτες που εισέρχονται στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής από τις τρεις χώρες της Δυτικής Αφρικής που πλήττονται από τον Έμπολα αποτελούν μια έξυπνη και λειτουργική απάντηση σε ένα περίπλοκο ζήτημα δημόσιας υγείας. Τα μέτρα αυτά θα πρέπει να είναι πιο αποτελεσματικά από μια ασύνετη απαγόρευση προς όλους τους ταξιδιώτες από τη Γουινέα, τη Λιβερία και τη Σιέρα Λεόνε, όπως απαιτούν πολλά μέλη του Κογκρέσου».

Η σύνταξη της εφημερίδας υπογραμμίζει παράλληλα τις «έντονες ανησυχίες» που έχουν δημιουργηθεί από χθες, όταν επιβεβαιώθηκε ότι έχει μολυνθεί από τον ιό ένας Αμερικανός γιατρός που είχε περιθάλψει ασθενείς στη Γουινέα και επέστρεψε στη Νέα Υόρκη.

Όπως σημειώνει, σύμφωνα με ομοσπονδιακούς αξιωματούχους, οι περισσότεροι ταξιδιώτες που επιστρέφουν από τις προαναφερθείσες χώρες της Αφρικής είναι είτε Αμερικανοί πολίτες ή νόμιμοι κάτοικοι μακράς διαρκείας, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται εθελοντές που μάχονται ενάντια στην επιδημία, δημοσιογράφοι, γιατροί και ομοσπονδιακοί εμπειρογνώμονες σε θέματα υγείας.

Καταλήγοντας, διατυπώνεται η άποψη ότι «μια απαγόρευση θα αποθαρρύνει τους εθελοντές από την ένταξή τους στον αγώνα καταπολέμησης του Έμπολα και θα είναι πιο δύσκολο να τεθεί αυτή η επιδημία υπό έλεγχο, που είναι ο ασφαλέστερος τρόπος για να προστατευθούν οι ΗΠΑ από εισαγόμενα κρούσματα».

 

 

 

Πηγή: newsbeast.gr