Τα καρδιαγγειακά νοσήματα αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως, συχνά όμως η διάγνωσή τους γίνεται όταν πλέον είναι πολύ αργά για τον ασθενή.
Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, για πολλούς ανθρώπους το πρώτο σύμπτωμα είναι ο αιφνίδιος θάνατος ή μια καρδιακή προσβολή.
Η παρακολούθηση της χοληστερίνης και των τριγλυκεριδίων στο αίμα, αποτελούν βασικό μέσο διάγνωσης, υπάρχουν όμως και κάποια συμπτώματα που μπορεί να προειδοποιούν για τον κίνδυνο εκδήλωσης καρδιοπάθειας αργότερα.
Αυτά είναι:
Άσχημη αναπνοή
Η κακή αναπνοή που οφείλεται σε πρόβλημα των ούλων, μπορεί να αποτελεί σημάδι ότι η καρδιά σας βρίσκεται σε κίνδυνο. Οι περιοδοντικές παθήσεις και η ουλίτιδα, που οδηγούν σε μάτωμα των ούλων και σε απώλεια των δοντιών, αποτελούν δείκτη καρδιαγγειακού κινδύνου. Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο ευρωπαϊκό περιοδικό προληπτικής καρδιολογίας “European Journal of Preventive Cardiology”, έδειξε ότι η κακή υγεία των δοντιών (λιγότερα εναπομένοντα δόντια, μάτωμα ούλων) είναι συχνότερη στα άτομα με χρόνια καρδιοπάθεια. Αντίθετα, η καλύτερη υγεία των δοντιών σχετίζεται με χαμηλότερα επίπεδα των καρδιαγγειακών παραγόντων κινδύνου (χαμηλότερο επίπεδο σακχάρου, «κακής» χοληστερόλης και αρτηριακής πίεσης, καθώς και μικρότερο σωματικό βάρος).
Χασμουρητό κατά τη διάρκεια άσκησης
Παρά τις προσπάθειες των επιστημόνων, το χασμουρητό παραμένει ένα μεγάλο μυστήριο. Το χασμουρητό βοηθά στην οξυγόνωση του εγκεφάλου, το ακατάσχετο χασμουρητό όμως, ακόμη και κατά τη διάρκεια της άσκησης, έχει συνδεθεί με τον ερεθισμό των νεύρων σε περιστατικά καρδιακής προσβολής και ανευρύσματος αορτής.
Αίσθημα ζάλης όταν σηκώνεστε
Το αίσθημα ζάλης όταν κάποιος σηκώνεται απότομα αποτελεί στην πλειονότητα των περιπτώσεων ένδειξη ορθοστατικής υπότασης. Η ζάλη αυτή διαρκεί μερικά δευτερόλεπτα και κατόπιν υποχωρεί. Αν όμως διαρκεί περισσότερο και είστε κάτω των 55 ετών, είναι πιθανό να οφείλεται σε πρόβλημα στην κυκλοφορία του αίματος. Οι άνθρωποι που βιώνουν αυτή την παρατεταμένη ζάλη έχουν 54% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρδιακή ανεπάρκεια, έδειξε σχετική έρευνα.
Ρυτίδες στους λοβούς των αυτιών
Η πιθανή σχέση ανάμεσα στις ρυτίδες του λοβού του αυτιού και της στεφανιαίας νόσουπαρατηρήθηκε όταν ο Δρ William Elliott δημοσίευσε μία μελέτη στο The American Journal of Medicine, σύμφωνα με την οποία 19 από τα 20 άτομα που περιλαμβάνονταν στην ομάδα υψηλού κινδύνου για τη στεφανιαία νόσο, είχαν διαγώνια τσαλακωμένους λοβούς αυτιών. Δύο είναι οι βασικές θεωρίες που πιθανότατα εξηγούν το φαινόμενο: Στους μύες της καρδιάς και στους λοβούς των αυτιών διοχετεύεται το ίδιο αρχικό γενετικό υλικό, ενώ παράλληλα η ατροφία της επιδερμίδας και οι επακόλουθες πτυχώσεις στους λοβούς μπορεί να οφείλονται σε υποκείμενη αδυναμία της καρδιάς.
Μήκος δακτύλων
Ο κίνδυνος καρδιοπάθειας είναι αυξημένος για τα άτομα ηλικίας 40-60 ετών που έχουν ίδιο μήκος δείκτη και παράμεσου, σε σύγκριση με άτομα στα οποία ο παράμεσος είναι μεγαλύτερος σε μήκος από το δείκτη, σύμφωνα με σειρά μελετών από το Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ. Το μεγάλο μήκος του παράμεσου θεωρείται πως υποδεικνύει μεγαλύτερη έκθεση του εμβρύου στην τεστοστερόνη και κατ’ επέκταση μικρότερο κίνδυνο καρδιοπάθειας στους άντρες. Η συσχέτιση ενδέχεται να μην είναι τόσο ισχυρή μεταξύ των γυναικών.
Καθαρό δέρμα στην εφηβεία
Μπορεί η ακμή να αποτελεί «εφιάλτη» για την πλειοψηφία των εφήβων, ωστόσο η συγκεκριμένη δερματική πάθηση συσχετίζεται με 33% μικρότερο κίνδυνο καρδιοπάθειας, δείχνει μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση American Journal of Epidemiology. Η σχέση ακμής και καρδιοπάθειας προκύπτει από την ορμονική λειτουργία. Τα αυξημένα επίπεδα τεστοστερόνης πυροδοτούν μεν τις κρίσεις ακμής στην εφηβεία, όμως έχουν προστατευτική δράση ενάντια στην καρδιοπάθεια στα επόμενα χρόνια της ζωής.
Πηγή: onmed.gr