Τα καροτενοειδή είναι μια ομάδα φυσικών χρωστικών, συνήθως με κόκκινο, πορτοκαλί ή κίτρινο χρώμα. Είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη των φυτών και για τη διαδικασία της φωτοσύνθεσης και αποτελούν βασική διατροφική πηγή βιταμίνης Α για τον άνθρωπο.
Θεωρείται πως σχετίζονται με το μειωμένο κίνδυνο διαφόρων χρόνιων παθήσεων, όπως η καρδιοπάθεια, οι παθήσεις των ματιών και ορισμένες μορφές καρκίνου.
Η ευεργετική δράση των καροτενοειδών οφείλεται εν μέρει στην αντιοξειδωτική τους δράση. Ένα καροτενοειδές που ονομάζεται βήτα-καροτίνη παρέχει επιπρόσθετα οφέλη για τον οργανισμό, καθώς μετατρέπεται στο σώμα σε βιταμίνη Α. Δύο άλλα καροτενοειδή, η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη, προστατεύουν τα μάτια επειδή απορροφούν το μπλε φως που εισέρχεται στον οφθαλμό.
Σε ποιες τροφές βρίσκονται αυτά τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά σε μεγάλες ποσότητες;
– καρότο
– γλυκοπατάτα
– πράσινα, φυλλώδη λαχανικά (π.χ. σπανάκι, λαχανίδα)
– τομάτα
– δαμάσκηνο
– βερίκοκο
– μπρόκολο
– τομάτα
– μάνγκο
– κολοκύθα
– μπιζέλια
– μανταρίνι
– πεπόνι
– καλαμπόκι
– πορτοκάλι
– παπάγια
– κόκκινη, κίτρινη και πορτοκαλί πιπεριά
– λαχανάκια Βρυξελλών
Πηγή: onmed.gr