Το σελήνιο είναι ένα ιχνοστοιχείο απαραίτητο στη διατροφή μας. Στο πλαίσιο μιας νέας μελέτης που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση American Journal of Clinical Nutrition, ερευνητές από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Charité-Universitätsmedizin του Βερολίνου, σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Ερευνών για τον Καρκίνο (IARC), εξέτασαν τον ρόλο του στην πρόληψη του καρκίνου, καταλήγοντας σε σημαντικά συμπεράσματα.
Το σελήνιο βρίσκεται σε τροφές όπως τα ψάρια και τα θαλασσινά, το κόκκινο κρέας, τογάλα και το αυγό. Ορισμένοι ξηροί καρποί, όπως τα καρύδια Βραζιλίας, παρέχουν επίσης σημαντική ποσότητα του ιχνοστοιχείου. Το σελήνιο βρίσκεται φυσικά στο έδαφος και εισέρχεται στον οργανισμό των ζώων και των ανθρώπων μέσω των φυτικών προϊόντων που καταναλώνουν. Η συγκέντρωση σεληνίου στις φυτικές τροφές εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ποιότητα του εδάφους της εκάστοτε καλλιέργειας. Τα ευρωπαϊκά εδάφη δεν είναι ιδιαίτερα πλούσια σε σελήνιο σε σχέση με άλλα μέρη του κόσμου, κυρίως συγκριτικά με τη Βόρεια Αμερική.
Μια διατροφή πλούσια σε σελήνιο ή η λήψη συμπληρώματος με σελήνιο δεν συνδέονται με αρνητικές συνέπειες για την υγεία, αντιθέτως η έλλειψη σεληνίου αναγνωρίζεται ως παράγοντας κινδύνου για ποικίλες ασθένειες.
Η νέα μελέτη υπέδειξε πως η έλλειψη του ιχνοστοιχείου συσχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του ήπατος, αναφέρει ο Δρ Lutz Schomburg από το Ινστιτούτο Πειραματικής Ενδοκρινολογίας του Charité. «Σύμφωνα με τα στοιχεία μας, η μερίδα του πληθυσμού με τα κατώτερα επίπεδα σεληνίου έχει πέντε έως δέκα φορές περισσότερες πιθανότητες για ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα» αναφέρει ο ερευνητής.
Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα αυτό έπειτα από ανάλυση στοιχείων που αφορούσαν 477.000 άτομα, μεταξύ των οποίων και άτομα που είχαν εμφανίσει ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα. Αναλύθηκαν δείγματα αίματος τόσο από ασθενείς όσο και από υγιή άτομα ώστε να διαπιστωθούν τα επίπεδα σεληνίου στον οργανισμό.
Παλαιότερες μελέτες έχουν υποδείξει αντίστοιχη σχέση ανάμεσα στα επίπεδα σεληνίου και τον κίνδυνο ορθοκολικού καρκίνου, καθώς και τον κίνδυνο αυτοάνοσηςθυρεοειδοπάθειας.
Πηγή: onmed.gr