Δευτέρα , 23 Δεκέμβριος 2024
Σίγουρα γνωρίζετε όλα τα πρώιμα σημάδια της εγκυμοσύνης;

Σίγουρα γνωρίζετε όλα τα πρώιμα σημάδια της εγκυμοσύνης;

Πολλές φορές ακούμε ιστορίες για γυναίκες που γέννησαν χωρίς καλά-καλά να έχουν καταλάβει ότι κυοφορούν ή για γυναίκες που πηγαίνουν στο νοσοκομείο για άσχετες με την εγκυμοσύνη εξετάσεις και μαθαίνουν… κατά λάθος ότι είναι έγκυες.

Μπορεί οι περισσότεροι από εμάς να απορούμε για το πώς είναι δυνατόν να συμβεί κάτι τέτοιο, αλλά η αλήθεια είναι ότι η εγκυμοσύνη δεν εκδηλώνεται με το ίδιο εμφανή συμπτώματα σε όλες τις γυναίκες, ενώ υπάρχουν περιπτώσεις, όπου η γυναίκα έχει περίοδο ακόμα και όταν έχει ήδη μείνει έγκυος.

Επίσης, επειδή τα πρώτα συμπτώματα της εγκυμοσύνης συχνά συμβαίνουν αμέσως πριν και κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως, τα σημάδια αυτά δεν γίνονται πάντα αντιληπτά.

Αυτό που ακολουθεί είναι μια περιγραφή μερικών από τα πιο κοινά πρώιμα συμπτώματα της εγκυμοσύνης. Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι αυτά τα συμπτώματα μπορεί να προκληθούν από άλλες αιτίες εκτός της εγκυμοσύνης. Έτσι, το γεγονός ότι θα παρατηρήσετε κάποια από αυτά τα συμπτώματα δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είστε έγκυος. Ο μόνος τρόπος για να βεβαιωθείτε είναι με ένα τεστ εγκυμοσύνης.

Δείτε μερικά πρώιμα συμπτώματα εγκυμοσύνης, εκτός από τα πιο γνωστά, δηλαδή την πρωινή ναυτία και την απώλεια της περιόδου:

Πόνοι που μοιάζουν με πόνους περιόδου και έκκριση υγρού από τον κόλπο

Λίγες μέρες μετά τη σύλληψη, το γονιμοποιημένο ωάριο προσκολλάται στο τοίχωμα της μήτρας. Αυτό μπορεί να προκαλέσει ένα από τα πρώτα σημάδια της εγκυμοσύνης: πόνους που μοιάζουν με εκείνους της περιόδου, ενώ υπάρχει και λίγη αιμορραγία.

Αυτό ονομάζεται “αιμορραγία εμφύτευσης”. Εμφανίζεται από 6 έως 12 ημέρες αφότου γονιμοποιηθεί το ωάριο.

Εκτός από αιμορραγία, μια γυναίκα μπορεί να παρατηρήσει ένα λευκό, γαλακτώδες έκκριμα από τον κόλπο της. Αυτό σχετίζεται με την πάχυνση των τοιχωμάτων του κόλπου, διαδικασία η οποία ξεκινά σχεδόν αμέσως μετά τη σύλληψη. Η αυξημένη ανάπτυξη των κυττάρων που περιβάλλουν τον κόλπο προκαλεί την έκκριση του υγρού.

Αυτή η έκκριση, η οποία μπορεί να συνεχιστεί σε όλη την εγκυμοσύνη, είναι συνήθως αβλαβής και δεν απαιτείται θεραπεία. Αλλά αν συνοδεύεται από μια άσχημη μυρωδιά ή κάψιμο και φαγούρα, ενημερώστε το γιατρό σας, ώστε να βεβαιωθείτε ότι δεν πρόκειται για βακτηριακή λοίμωξη.

Αλλαγές στο στήθος της γυναίκας

Οι αλλαγές στους μαστούς είναι ένα άλλο πολύ πρώιμο σημάδι της εγκυμοσύνης. Τα επίπεδα των ορμονών της γυναίκας αλλάζουν ραγδαία μετά τη σύλληψη. Λόγω των αλλαγών αυτών, τα στήθη της μπορεί να πρηστούν, να πονούν, ή να την “γαργαλούν” για 1-2 εβδομάδες αργότερα. Ή μπορεί να τα αισθάνεται πιο βαριά και πιο ευερέθιστα στην αφή. Η περιοχή γύρω από τις θηλές μπορεί επίσης να γίνει πιο σκούρα.

Υπάρχουν και άλλες αιτίες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν αλλοιώσεις στο μαστό. Αλλά αν οι αλλαγές είναι ένα πρώιμο σύμπτωμα της εγκυμοσύνης, να έχετε κατά νου ότι πρόκειται να περάσουν αρκετές εβδομάδες για να συνηθίσει ο οργανισμός σας στα νέα επίπεδα ορμονών. Όταν το κάνει, ο πόνος στο στήθος θα μειωθεί αισθητά.

Κόπωση

Το να αισθάνεστε πολύ κουρασμένες είναι φυσιολογικό στην εγκυμοσύνη και αυτό είναι κάτι που ξεκινάει νωρίς. Μια γυναίκα μπορεί να αρχίσει να αισθάνεται ασυνήθιστα κουρασμένη, μόλις μία εβδομάδα μετά τη σύλληψη.

Γιατί; Η απάντηση βρίσκεται στα σχετικά υψηλά επίπεδα της προγεστερόνης, αν και υπάρχουν και άλλες αιτίες -όπως τα χαμηλότερα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα, η μειωμένη αρτηριακή πίεση και μια αύξηση στην παραγωγή αίματος- που μπορούν να προκαλούν την κόπωση.

Αν η κόπωση σχετίζεται με την εγκυμοσύνη, είναι σημαντικό να ξεκουράζεστε όσο περισσότερο μπορείτε και να καταναλώνετε τροφές που είναι πλούσιες σε πρωτεΐνες και σίδηρο για να αντισταθμίσετε αυτό το σύμπτωμα.

Άλλα πρόωρα συμπτώματα της εγκυμοσύνης

Η εγκυμοσύνη φέρνει αλλαγές στην ορμονική σας ισορροπία και αυτό μπορεί να προκαλέσει και άλλα συμπτώματα, όπως:

Συχνοουρία: Για πολλές γυναίκες, αυτό αρχίζει γύρω στην 6η ή 8η εβδομάδα μετά από τη σύλληψη. Αν και αυτό θα μπορούσε να προκληθεί από μια λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος, διαβήτη, ή υπερβολική χρήση διουρητικών, αν είστε έγκυος, είναι πιο πιθανό να οφείλεται στα αυξημένα ορμονικά επίπεδα.

Δυσκοιλιότητα: Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, τα υψηλότερα επίπεδα της ορμόνης “προγεστερόνη” μπορεί να σας φέρουν δυσκοιλιότητα. Η προγεστερόνη καθυστερεί τη διέλευση των τροφών από το έντερο. Για να απαλύνετε το πρόβλημα, πίνετε άφθονο νερό, κάντε τακτικά άσκηση και να καταναλώνετε άφθονες τροφές που είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες.

Εναλλαγές της διάθεσης: Αυτές είναι συνήθεις, ειδικά κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου της κύησης.

Πονοκέφαλοι και πόνος στην πλάτη: Πολλές έγκυες γυναίκες αναφέρουν συχνά ότι έχουν ήπιους πονοκεφάλους και ορισμένες βιώνουν πόνο στην πλάτη.

Ζάλη και τάσεις λιποθυμίας: Αυτά μπορεί να σχετίζονται με τη διαστολή των αιμοφόρων αγγείων, τη μείωση της αρτηριακής πίεσης και τα χαμηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Μια έγκυος γυναίκα μπορεί να έχει όλα αυτά τα συμπτώματα, ή ίσως να έχει μόνο ένα ή δύο. Εάν οποιαδήποτε από αυτά τα συμπτώματα γίνουν ενοχλητικά, μιλήστε με το γιατρό σας σχετικά με τρόπους για να ανακουφιστείτε από αυτά.

Πηγή: onmed.gr