Παρασκευή , 24 Ιανουάριος 2025
Συμφωνία προώθησης καινοτόμων φαρμάκων για τη ΧΑΠ

Συμφωνία προώθησης καινοτόμων φαρμάκων για τη ΧΑΠ

Νέα στρατηγική συνεργασία μεταξύ Novartis και Pharmathen

Οι φαρμακευτικές εταιρείες Novartis και Pharmathen ανακοίνωσαν τη στρατηγική συνεργασία τους για την συμπροώθηση (co-marketing) στην ελληνική αγορά δύο καινοτόμων φαρμακευτικών προϊόντων για τη Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ).

Από την πλευρά της Novartis, ανακοινώθηκε ότι η συνεργασία με την Pharmathen, αναμένεται να οδηγήσει και να ενισχύσει τα νέα λανσαρίσματα της εταιρείας στο χώρο της ΧΑΠ. Το όφελος της προώθησης δύο πνευμονολογικών σκευασμάτων, είναι η ευρύτερη ευαισθητοποίηση και ενημέρωση για τη ΧΑΠ, όσο και η καλύτερη διάγνωση και θεραπεία αυτής.

Η αγορά των Αναπνευστικών Προϊόντων είναι ιδιαιτέρως ανταγωνιστική και η διατήρηση της ηγετικής θέσης απαιτεί την προσφορά αποτελεσματικών και καινοτόμων θεραπειών στους ασθενείς, στοχεύοντας στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών.

Όπως δήλωσε ο κύριος Riccardo Canevari, πρόεδρος της Novartis Hellas: «Η βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών με ΧΑΠ καθώς και η πρόσβαση τους σε καινοτόμες θεραπείες αποτελούν πολύ σημαντική προτεραιότητα για τη Novartis. Η σύναψη στρατηγικών συνεργασιών, όπως αυτή που υπογράψαμε με τη Pharmathen, συμβάλλει στη βιώσιμη ανάπτυξη της εταιρείας μας, στην επιτυχία των εταίρων μας καθώς και στην ανταλλαγή τεχνογνωσίας. Επιπρόσθετα, δίνει τη δυνατότητα τόσο στην ιατρική κοινότητα όσο και σε περισσότερους ασθενείς να αποκτήσουν πρόσβαση σε υψηλής αξίας θεραπείες».

Ενώ ο κύριος Κωνσταντίνος Φρουζής, αντιπρόεδρος της Novartis Hellas, προσέθεσε: «Η Novartis έχει μακρά παράδοση στη σύναψη συνεργασιών με σημαντικές ελληνικές φαρμακευτικές εταιρείες, οι οποίες έχουν να επιδείξουν συμπληρωματικά οφέλη. Στο σημερινό, συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον της υγείας, τέτοιου είδους συμπράξεις συνεισφέρουν στην αύξηση της απασχόλησης ενώ ταυτόχρονα υποστηρίζεται η ελληνική επιχειρηματικότητα και οικονομία».

Από την πλευρά της Pharmathen, ανακοινώθηκε ότι η στρατηγική αυτή συμφωνία, επιβεβαιώνει για ακόμη μία φορά την έντονα αναπτυξιακή φιλοσοφία της Pharmathen σε μία περίοδο παρατεταμένης ύφεσης και συρρίκνωσης της αγοράς. Παράλληλα, η συνεργασία αυτή καθιστά την εταιρεία ιδιαίτερα ανταγωνιστική στον τομέα του Αναπνευστικού, καθώς ενισχύονται σημαντικά οι θεραπευτικές προσεγγίσεις στο portfolio αυτής της κατηγορίας. Για να καλυφθούν οι νέες αναπτυξιακές της ανάγκες, η Pharmathen θα αυξήσει σημαντικά το ανθρώπινο δυναμικό της, μέσα από τη δημιουργία 50 θέσεων εργασίας.

Με αφορμή τη σύναψη της σημαντικής αυτής συμφωνίας, ο πρόεδρος της Pharmathen κ. Βασίλειος Κάτσος δήλωσε:

«Η αναπτυξιακή πορεία της εταιρείας συνεχίζεται. Η Pharmathen εξακολουθεί να επενδύει στη διαφοροποίηση και να διευρύνει τις θεραπευτικές επιλογές που περιλαμβάνονται στο καινοτόμο portfolio της. Με σημαντικές συνεργασίες, διαμορφώνουμε πλέον ένα πολύ δυναμικό Business Unit στον τομέα του αναπνευστικού, βελτιώνοντας σημαντικά το προϊοντικό μας χαρτοφυλάκιο.

Με την προσθήκη “high end” θεραπειών και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, διευρύνουμε τις ήδη ισχυρές βάσεις που διαθέτουμε ως μία ελληνική και ταυτόχρονα πολυεθνική εταιρεία, προσφέροντας ακόμη περισσότερες θεραπείες υψηλής αξίας στην ιατρική κοινότητα.

Το ότι μας εμπιστεύεται ως συνεργάτη της η Novartis, μία παγκόσμια ηγέτιδα φαρμακευτική εταιρεία, ενισχύει τον επιχειρησιακό μας σκοπό: να είναι η Pharmathen ένας αξιόπιστος επιχειρηματικός εταίρος στην Ελλάδα και διεθνώς».

Η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια, αποδίδεται κυρίως στην καπνιστική συνήθεια. Τα βασικά της συμπτώματα είναι δύσπνοια, λαχάνιασμα, βήχας, κόπωση και απόχρεμψη.

Πρόκειται για μία προοδευτικά εξελισσόμενη και μη αναστρέψιμη νόσο. Η πνευμονική λειτουργία των ασθενών εκπίπτει με την πάροδο του χρόνου και χαρακτηρίζεται από παροξύνσεις των συμπτωμάτων που συχνά απαιτούν νοσοκομειακή νοσηλεία.

Η ΧΑΠ έχει τεράστιο κοινωνικό και οικονομικό φορτίο, προκαλώντας μείωση της παραγωγικότητας και αύξηση του βαθμού ανικανότητας. Έως το 2030, θα είναι παγκοσμίως η τρίτη αιτία θανάτου.

Τα συμπτώματά της όπως ο «τσιγαρόβηχας» υποεκτιμώνται από τους πάσχοντες, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι να ξεκινούν θεραπεία με σημαντική καθυστέρηση. Αυτό οδηγεί σε κακή ποιότητα ζωής και δυσκολίες στις καθημερινές δραστηριότητες, εξαιτίας της δύσπνοιας.

Έχει, επίσης, σημαντικό οικονομικό κόστος και κοινωνικό φορτίο, καθώς συνδέεται με χαμένες ώρες εργασίας, πρόωρη συνταξιοδότηση, μειωμένη ικανότητα άσκησης και κοινωνική απομόνωση.

Η σωστή και μακροχρόνια διαχείρισή της νόσου, προϋποθέτει αλλαγές στον τρόπο ζωής του πάσχοντα. Η διαδικασία είναι απαιτητική και το «στοίχημα» είναι η συμμόρφωση στη θεραπεία.

 

 

Πηγή: newsbeast.gr