Τετάρτη , 27 Νοέμβριος 2024
Σύνδρομο χρόνιας κόπωσης: Τι φταίει και πώς θα το αντιμετωπίσετε

Σύνδρομο χρόνιας κόπωσης: Τι φταίει και πώς θα το αντιμετωπίσετε

Το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης είναι ένα σύνολο συμπτωμάτων με βασικότερα στη σωματική και ψυχολογική εξάντληση.

Καθώς ο πάσχων δεν συνέρχεται από το σύνδρομο ούτε μετά από ανάπαυση, αντίθετα τα συμπτώματα επιμένουν, αδυνατεί να έχει φυσιολογική ζωή.

Συμπτώματα

Η διάγνωση του συνδρόμου δεν είναι εύκολη υπόθεση, καθώς δεν υπάρχουν συγκεκριμένες εξετάσεις που να το βεβαιώνουν.

Τα γενικά συμπτώματα είναι τα εξής;

-Επίμονη κόπωση
-Έλλειψη ενέργειας
-Εξάντληση
-Γρίπη ή κρύωμα
-Πονοκέφαλοι, ζαλάδες
-Αδυναμία συγκέντρωσης
-Απώλεια μνήμης
-Πόνοι στις αρθρώσεις
-Μυαλγίες
-Αϋπνίες, ανήσυχος ύπνος

Παράγοντες κινδύνου

Λόγω της μόνιμης κούρασης το άτομο αδυνατεί να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις της καθημερινότητας και τις επαγγελματικές του υποχρεώσεις. Ένα άτομο που δεν καταπολεμά τα συμπτώματα της χρόνιας κόπωσης μπορεί σταδιακά να εθιστεί σε καθιστική ζωή με συνέπεια την παχυσαρκία, τις καρδιαγγειακές παθήσεις κ.α. Σοβαρές είναι οι επιπτώσεις και στην ψυχική του υγεία, καθώς κινδυνεύει από κατάθλιψη.

Αιτίες

Οι αιτίες του συνδρόμου χρόνιας κόπωσης είναι άγνωστες. Εκτιμάται ότι οφείλεται τόσο σε σωματικούς όσο και ψυχολογικούς παράγοντες.

Οι σωματικοί μπορεί να σχετίζονται με προβλήματα του ανοσοποιητικού συστήματος, ορμονικές διαταραχές ή να οφείλονται σε κληρονομικούς παράγοντες.

Μία άλλη αιτία μπορεί να είναι το οξειδωτικό στρες, η χημική ανισορροπία που προκαλείται όταν το σώμα δεν είναι σε θέση να αποτοξινώσει τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν βλάβη στο DNA, στις πρωτεΐνες, και τα λιπίδια, τα οποία είναι τα δομικά στοιχεία όλων των κυττάρων μας. Το οξειδωτικό στρες σχετίζεται με αρκετές ασθένειες όπως το Αλτσχάιμερ, το Πάρκινσον, η αρτηριοσκλήρωση και οι καρδιαγγειακές παθήσεις.

Αντιμετώπιση

Για την αντιμετώπιση του συνδρόμου χρόνιας κόπωσης δεν υπάρχει συγκεκριμένη θεραπεία. Οι γιατροί βασίζονται στην ανακούφιση των συμπτωμάτων.

Συνήθως χορηγούνται αντικαταθλιπτικά, που βελτιώνουν τη διάθεση των ασθενών, αντιφλεγμονώδη για την ανακούφιση από τους πόνους, καθώς και ψυχολογική υποστήριξη. Η σωστή διατροφή και η άσκηση μπορούν επίσης να βοηθήσουν σημαντικά.

 

Πηγή: onmed.gr