Δευτέρα , 20 Ιανουάριος 2025
Συναισθηματική νοημοσύνη: Τι είναι και πώς θα σας βοηθήσει

Συναισθηματική νοημοσύνη: Τι είναι και πώς θα σας βοηθήσει

Η συναισθηματική νοημοσύνη είναι ένα είδος νοημοσύνης που χτίζεται στην πορεία της ανάπτυξης του ανθρώπου.

Οι άνθρωποι δεν γεννιούνται με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη, μπορούν όμως να την ενισχύσουν μέσα από την εκπαίδευση κατά την παιδική και ενήλικη ζωή τους.

Για τα χαρακτηριστικά ενός ανθρώπου με υψηλή Συναισθηματική Νοημοσύνη, η πιο διαδεδομένη περιγραφή είναι αυτή του Goleman (1995):

-Η αυτοεπίγνωση, η αναγνώριση δηλαδή των συναισθημάτων μας την ώρα που δημιουργούνται θεωρείται ο ακρογωνιαίος λίθος της Συναισθηματικής Νοημοσύνης.

-Ο έλεγχος των συναισθημάτων μας: η ικανότητα αυτή σχετίζεται με τη χειραγώγηση και τον έλεγχο των συναισθημάτων ώστε να αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά οι καταστάσεις της ζωής. Η ικανότητα αυτή οικοδομείται πάνω στην αυτοεπίγνωση.

-Η εξεύρεση κινήτρων για τον εαυτό μας: Η ικανότητα για αυτοέλεγχο επιτρέπει την προσήλωση της προσοχής σε συγκεκριμένους στόχους, τη στοχοθεσία, την αυτοκυριαρχία και τη δημιουργικότητα.

-Η αναγνώριση των συναισθημάτων των άλλων: η ικανότητα αυτή αφορά την ενσυναίσθηση που είναι θεμελιώδης δεξιότητα.

-Η διαχείριση των σχέσεών μας: Η ικανότητα αυτή αναφέρεται στην ικανότητα διαχείρισης των συναισθημάτων των άλλων.

Η σημασία της Συναισθηματικής Νοημοσύνης

Σύμφωνα με έρευνες το υψηλό IQ (ο δείκτης νοημοσύνης που ήταν γνωστός μέχρι τώρα) δεν εξασφαλίζει την επαγγελματική και προσωπική επιτυχία. Οι έρευνες δείχνουν ότι μόνο το 4% της επιτυχίας οφείλεται στο IQ. Ένας άνθρωπος δηλαδή με πολύ υψηλό ΙQ ο οποίος όμως εκδηλώνει συχνά έντονα ξεσπάσματα θυμού, διαταράσσει τις προσωπικές και επαγγελματικές του σχέσεις και τελικά δεν είναι επιτυχημένος προσωπικά και επαγγελματικά.

Τα αποτελέσματα των ερευνών δείχνουν επίσης ότι μπορεί μια επιχείρηση να προσλάβει κάποιον για τα προσόντα του (IQ, σπουδές) αλλά τον κρατά για το χαρακτήρα του (Συναισθηματική Νοημοσύνη).

Σε όποια σχολεία έχει εφαρμοστεί πρόγραμμα συναισθηματικής αγωγής παρατηρήθηκε βελτίωση στην αναγνώριση και κατονομασία συναισθημάτων, μεγαλύτερη ικανότητα κατανόησης των αιτιών των συναισθημάτων, μεγαλύτερη ανοχή στην απογοήτευση, αποτελεσματικότερος έλεγχος του θυμού, περισσότερη υπευθυνότητα, καλύτερη κατανόηση των απόψεων των άλλων και βελτίωση στην επικοινωνία.

Εν κατακλείδι, η ευτυχία εξαρτάται περισσότερο από τη σχέση μας με τον εαυτό μας και τους άλλους, δηλαδή την κατάκτηση υψηλής Συναισθηματικής Νοημοσύνης.

 

Πηγή: onmed.gr