Οι επιστήμονες κατάφεραν να εκμεταλλευτούν με τον πιο θετικό και παραγωγικό τρόπο ένα σχεδόν άγνωστο στο ευρύ κοινό ανατομικό γνώρισμα του ανθρώπινου σώματος: την άμεση σύνδεση της γλώσσας με το εγκεφαλικό στέλεχος.
Διαπίστωσαν ότι η ηλεκτρική διέγερση της γλώσσας -ένα εξαιρετικά ήπιο ηλεκτροσόκ που δεν προκαλεί πόνο ή δυσφορία -μπορεί να συμβάλει στην ταχύτερη και αποτελεσματικότερη αποκατάσταση των ασθενών με σκλήρυνση κατά πλάκας, καθώς ενισχύει τη λειτουργία των νεύρων. Η ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν-Μάντισον διαπίστωσε ότι η μέθοδος αυτή βοηθά σημαντικά στη βελτίωση της βάδισης των ασθενών.
Η σκλήρυνση κατά πλάκας (ή πολλαπλή σκλήρυνση) είναι ένα αυτοάνοσο νόσημα που δε θεραπεύεται. Εκδηλώνεται όταν η «μόνωση» που διαθέτουν τα νεύρα (περίβλημα μυελίνης) καταστρέφεται, με αποτέλεσμα να διακόπτεται η επικοινωνία μεταξύ εγκεφάλου και σώματος. Τυπικό σύμπτωμα της νόσου είναι η απώλεια του ελέγχου των μυών.
Όπως περιγράφεται στη μελέτη που δημοσίευσαν οι ερευνητές στην επιθεώρηση Journal of Neuro-Engineering and Rehabilitation, εφαρμόστηκε ήπιο ηλεκτροσόκ στο άκρο της γλώσσας ασθενών με ΣκΠ κατά τη συνεδρία φυσικοθεραπείας. Στις 14 εβδομάδες της δοκιμής, οι ασθενείς που έλαβαν το ηλεκτροσόκ παρουσίασαν σημαντική βελτίωση σε τομείς όπως η ισορροπία και η ευκολία της κίνησης, σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου που ακολούθησε ίδιο πλάνο θεραπείας χωρίς το ηλεκτροσόκ.
Όπως εξηγεί ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, Yuri Danilov, τα νεύρα που βρίσκονται στο άκρο της γλώσσας συνδέονται άμεσα με το εγκεφαλικό στέλεχος, σημαντικό κόμβο που καθοδηγεί μεγάλο εύρος σωματικών διαδικασιών. Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα του επιστημονικού περιοδικού Scientific American, παλαιότερες μελέτες έχουν καταδείξει ότι οι ηλεκτρικοί παλμοί που μεταδίδονται μέσω της γλώσσας είναι δυνατό να ενεργοποιήσουν το νευρικό δίκτυο που ελέγχει την ισορροπία. Η ενεργοποίηση μπορεί επομένως να ενισχύσει τη λειτουργία του δικτύου που αποδυναμώνεται λόγω της σκλήρυνσης.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν την ίδια μέθοδο και στο πλαίσιο της θεραπείας ασθενών με απώλεια όρασης, προβλήματα λόγω εγκεφαλικού και Πάρκινσον.
«Ανακαλύψαμε πιθανώς μια νέα μέθοδο νευρολογικής αποκατάστασης εφαρμόσιμη σε πολλές νευρολογικές διαταραχές», δηλώνει ο Danilov.
Πηγή: onmed.gr