Οι άνθρωποι που θέλουν να χάσουν γρήγορα βάρος και ειδικά οι γυναίκες, πέφτουν συχνά στην παγίδα μιας στερητικής δίαιτας, η οποία επιβάλλει τον αποκλεισμό ολόκληρων ομάδων τροφών.
Πρόκειται ωστόσο για τακτική με σοβαρές συνέπειες στην υγεία και συγκεκριμένα τα οστά, καθώς ανοίγει το δρόμο για την οστεοπόρωση.
Συγκεκριμένα, ο αποκλεισμός τροφών πλούσιων σε ασβέστιο, όπως το τυρί, το γάλα και τα άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα, δεν επηρεάζει μόνο την υγεία των οστών, αλλά και τα δόντια, την υγεία της καρδιάς και την πήξη του αίματος.
Το ασβέστιο όμως είναι αναγκαίο και για άλλους λόγους: Ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση και προστατεύει από τους καρκίνους του μαστού και του παχέος εντέρου.
Σύμφωνα με έρευνα της Daily Mail, πάνω από τρεις στις δέκα γυναίκες θέλουν τόσο απεγνωσμένα να αδυνατίσουν εύκολα και γρήγορα, ώστε κόβουν ολόκληρες ομάδες τροφίμων από το διαιτολόγιό τους – με τα τρόφιμα που περιέχουν ασβέστιο να είναι τα επικρατέστερα.
Από τις 4.500 εθελόντριες της μελέτης, το 28% είπαν ότι δεν τρώνε τυρί, ενώ το 11% είπαν ότι δεν τρώνε καθόλου γαλακτοκομικά προϊόντα.
Επιπλέον, το 41% είπαν ότι κόβουν το ψωμί, το οποίο όμως εμπλουτίζεται με ασβέστιο.
Σχεδόν μία στις τέσσερις εθελόντριες (το 26%) είπαν πως το μόνο που διαβάζουν στις συσκευασίες των τροφίμων είναι τα λίπη και οι θερμίδες τους, αγνοώντας όλες τις άλλες διατροφικές πληροφορίες. Για το 12% μάλιστα, η επιλογή των τροφίμων γίνεται με βάση μόνο τις θερμίδες, ενώ η θρεπτική αξία τους τις αφήνει παγερά αδιάφορες.
Επιπτώσεις
Αν μία γυναίκα δεν αποκτήσει γερά οστά μέχρι τα 25 της, κινδυνεύει να παρουσιάσει οστεοπόρωση στη συνέχεια.
Σύμφωνα με το Ελληνικό Ίδρυμα Οστεοπόρωσης, το 19,2% των Ελληνίδων ηλικίας άνω των 50 ετών έχουν εγκατεστημένη σπονδυλική οστεοπόρωση με σπονδυλικές παραμορφώσεις. Επιπλέον, το 30% των Ελληνίδων ηλικίας μεγαλύτερης των 50 (περίπου 600.000 γυναίκες) έχουν παθολογικά χαμηλή οστική πυκνότητα.
Πρόληψη
Για να επιβραδύνετε ή και να σταματήσετε την απώλεια της οστικής μάζας πρέπει να ακολουθήσετε δύο πολύ βασικά βήματα:
Κατανάλωση ασβεστίου και βιταμίνης D
Οι απαιτούμενες ποσότητες ασβεστίου διαφοροποιούνται αναλόγως με την ηλικία. Όσον αφορά την βιταμίνη D, η οποία είναι απαραίτητη για την επεξεργασία του ασβεστίου από τον οργανισμό, μελέτες στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Ταφτς, στη Βοστώνη, έδειξαν πως στις μεγάλες ηλικίες είναι απαραίτητες σχεδόν 800 διεθνείς μονάδες (IU) από αυτή την βιταμίνη.
Συστηματική γυμναστική
Βάλτε στην καθημερινότητά σας ασκήσεις που ασκούν πιέσεις στα οστά όπως το περπάτημα, το τζόκιν, ο χορός, η ποδηλασία, η κολύμβηση, τα βαράκια και οι ασκήσεις σε μηχανήματα με βάρη. Η οστική μάζα στα ισχία και στους μηρούς μπορεί να αυξηθεί με την συστηματική γυμναστική, ανεξάρτητα από την ηλικία.
Είναι σημαντικό 1 φορά κάθε 2-3 χρόνια για τα πρώτα 10 χρόνια μετά την εμμηνόπαυση να κάνετε μέτρηση της οστικής μάζας και στη συνέχεια 1 φορά κάθε 5 χρόνια.
Πηγή: onmed.gr