Αποτελούν το απαραίτητο συμπλήρωμα της στοματικής φροντίδας, καθώς συνδυάζουν την αντιμικροβιακή δράση με τη φρεσκάδα της αναπνοής.
Συχνά όμως τα στοματκά διαλύματα χρησιμοποιούνται με λάθος τρόπο, με αποτέλεσμα να έχουν παρενέργειες.
Η συστηματική χρήση διαλυμάτων για ευχάριστη αναπνοή είναι πιθανό:
-Να αλλοιώσει την αίσθηση της γεύσης.
-Να προκαλέσει επιφανειακά «σκασίματα» του βλεννογόνου του στόματος.
-Να οδηγήσει σε αλλεργικές αντιδράσεις (ερεθισμό του βλεννογόνου του στόματος έως και μικρές πληγές) εξαιτίας των αρωματικών ουσιών (μέντα, κανέλα) που περιέχουν σε μεγάλες συγκεντρώσεις.
Στην περίπτωση αυτή, πρέπει να διακόπτεται αμέσως η χρήση τους.
Σε ορισμένα στοματικά διαλύματα η περιεκτικότητα σε αλκοόλη το 26% της σύνθεσής τους. Μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στην επιστημονική επιθεώρηση «Australian Dental Journal» με τη συμμετοχή 3.210 ανθρώπους, έδειξε ότι η αλκοόλη των στοματικών διαλυμάτων αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο του στόματος.
Σε ότι αφορά τα αντιμικροβιακά διαλύματα με χλωρεξιδίνη, οι ειδικοί συστήνουν να αποφεύγεται η χρόνια καθημερινή χρήση τους, επειδή συμβάλλουν στη δημιουργία ανθεκτικών μικροβίων στο στόμα και διαταράσσουν τη φυσιολογική μικροβιακή ισορροπία του στόματος. Η χρήση τους δεν συνιστάται να ξεπερνά το διάστημα των 3 εβδομάδων, ώστε να αποφεύγονται τυχόν ανεπιθύμητες ενέργειες.
Τι να προσέχετε
-Η χρήση του στοματικού διαλύματος δεν υποκαθιστά την οδοντόβουρτσα και το οδοντικό νήμα, παρότι η αίσθηση φρεσκάδας που δημιουργούν οδηγεί συχνά προς αυτή τη λανθασμένη πρακτική.
-Μην το κρατάτε πολύ στο στόμα σας, γιατί ξηραίνεται ο βλεννογόνος και προκαλείται εκτεταμένο χημικό έγκαυμα από τις καυστικές ουσίες που περιέχουν. Γι’ αυτό, οι ειδικοί τονίζουν ότι πρέπει να τηρούνται αυστηρά οι αναγραφόμενες στη συσκευασία ενδείξεις.
-Τα στοματικά διαλύματα δεν συνιστάται να χρησιμοποιούνται από τα παιδιά, εκτός αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα υγείας (π.χ. τραυματισμός) που καθιστά προσωρινά αδύνατη τη χρήση της οδοντόβουρτσας.
Πηγή: onmed.gr