Τρίτη , 24 Δεκέμβριος 2024
Στοματική φροντίδα και καρκινοπαθείς

Στοματική φροντίδα και καρκινοπαθείς

Οι στοματίτιδες σε ογκολογικούς ασθενείς, που λαμβάνουν τις νέες βιολογικές – στοχευμένες θεραπείες και ανοσοθεραπείες, οι
μυκητιάσεις και η νέκρωση των οστών των γνάθων ήταν τα κύρια θέματα της «4ης Ετήσιας Eπιστημονικής Ημερίδας Ογκολογίας Στόματος». Η επιστημονική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στην Οδοντιατρική Σχολή Αθηνών από την Ελληνική Εταιρεία Ογκολογίας Στόματος (ΕΕΟΣ), με τη συμμετοχή ογκολόγων παθολόγων, ακτινοθεραπευτών ογκολόγων, αιματολόγων, οδοντιάτρων, νοσηλευτών και φοιτητών της Οδοντιατρικής Σχολής.

«Oι στοματίτιδες που μπορεί να εμφανίσουν οι ογκολογικοί ασθενείς είναι επώδυνες ελκώσεις, ξηροστομία, τερηδονισμός των δοντιών, βλάβες των ούλων και λοιμώξεις, κυρίως μυκητιάσεις», τόνισε η κ. Ουρανία Νικολάτου-Γαλίτη, Στοματολόγος, Καθηγήτρια της Οδοντιατρικής Σχολής και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ογκολογίας Στόματος, σημειώνοντας ότι τα φάρμακα που χορηγούνται για την υποστήριξη των ασθενών με οστική νόσο, καθώς και ορισμένες αντι-αγγειογενετικές βιολογικές θεραπείες, συνδέονται με ειδική, ασυνήθη, αλλά δυνητικά σοβαρή, επιπλοκή, την οστεονέκρωση των γνάθων. «Οι ογκολογικοί ασθενείς θα πρέπει να απευθύνονται σε ειδικό οδοντίατρο ιδανικά πριν την έναρξη της αντινεοπλασματικής θεραπείας τους με στόχο την αποφυγή των απειλητικών για την ποιότητα της ζωής τους παρενεργειών των φαρμάκων», τόνισε η κ. Νικολάτου-Γαλίτη, συμπληρώνοντας ότι σε αρκετές περιπτώσεις ο πόνος στα δόντια και στα ούλα αποτελεί το πρώτο σύμπτωμα.

Στις σπουδαίες επιστημονικές και θεραπευτικές εξελίξεις της Ογκολογίας αναφέρθηκε κατά την εισήγησή του ο κ. Ηλίας Αθανασιάδης, Ογκολόγος – Παθολόγος, Διευθυντής της Β΄Ογκολογικής Κλινικής του ΜΗΤΕΡΑ, υπογραμμίζοντας ότι οι θεραπείες αυτές έχουν βελτιώσει την πρόγνωση της νόσου και την επιβίωση των ασθενών αλλά συνδέονται με σοβαρές και επώδυνες επιπλοκές στο στόμα, οι οποίες μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την ποιότητα της ζωής των ασθενών με καρκίνο, επιβαρύνοντας τη συνολική υγεία τους. «Η φροντίδα του στόματος θα συμβάλει όχι μόνο στη διατήρηση της υγείας του στόματος, αλλά και στην αύξηση της επιτυχίας της αντινεοπλασματικής θεραπείας» τόνισε ο κ. Η. Αθανασιάδης.

«Οι μυκητιάσεις μπορεί να εμφανιστούν με πυρετό», επεσήμαναν η Αν. Καθηγήτρια κ. Γεωργία Βρυώνη και η Επιστημονική Υπεύθυνη του Ερευνητικού Εργαστηρίου Λοιμώξεων και Αντιμικροβιακής Θεραπείας του Νοσοκομείου ΑΤΤΙΚΟΝ κ. Μιράντα Δρογκάρη και συμπλήρωσαν ότι η πρώιμη διάγνωση μυκητίασης στο στόμα σε όλους τους Ογκολογικούς ασθενείς και ιδιαίτερα στους ασθενείς με αιματολογικό νόσημα, μπορεί να είναι κρίσιμης σημασίας για την επιβίωσή τους.
Στη συνέχεια, οι Επιστημονικοί Συνεργάτες και μεταπτυχιακοί φοιτητές της Κλινικής Νοσοκομειακής Οδοντιατρικής κ.κ. Εμμανουήλ Βάρδας, Ερωφίλη Παπαδοπούλου, Αναστασία Βουρλή, Μαρία Κουρή και Χαρά Χατζηχαλεπλή παρουσίασαν περιστατικά με επιπλοκές στη στοματική κοιλότητα, καθώς και τα πρωτόκολλα αντιμετώπισής τους, ενώ στη συμβολή της Νοσηλευτικής Ογκολογίας στη συνολική φροντίδα του ασθενούς, στην πρώιμη διάγνωση των επιπλοκών και στη διατήρηση της υγείας του στόματος αναφέρθηκε ο κ. Δημήτριος Παπαγεωργίου, Καθηγητής Εφαρμογών τουΤμήματος Νοσηλευτικής ΤΕΙ Αθήνας.

 

 

 

 

 

Πηγή: neadiatrofis.gr