Επιστήμονες από αυστραλιανό ερευνητικό ινστιτούτο ισχυρίζονται ότι τα αχλάδια (ολόκληρα ή ο χυμός τους) είναι η καλύτερη θεραπεία για τα άσχημα συμπτώματα του hangover (πονοκέφαλος, ναυτία, δυσκολία συγκέντρωσης, αδυναμία). Πιο συγκεκριμένα, διαπίστωσαν ότι βοηθούν τη συγκέντρωση, μειώνουν την απώλεια μνήμης, περιορίζουν την ευαισθησία του ατόμου απέναντι στο φως και τον ήχο, που έχουν τα νυχτερινά μαγαζιά, ενώ παράλληλα έχουν την ιδιότητα να μειώνουν την ποσότητα του οινοπνεύματος στο αίμα.
Η επικεφαλής της μελέτης, Manny Noakes, πιθανολογεί ότι αυτές οι θαυματουργές ιδιότητες των αχλαδιών σχετίζονται με την ενεργοποίηση βασικών ενζύμων που εμπλέκονται στο μεταβολισμό της αλκοόλης.
Μέχρι στιγμής, βέβαια, οι ερευνητές έχουν επιβεβαιώσει τα οφέλη αυτά μόνο σε ένα ασιατικό είδος αχλαδιού (nashi), όμως έχουν σκοπό να εξετάσουν και άλλες ποικιλίες αχλαδιών, ώστε να διαπιστώσουν αν δίνουν παρόμοια αποτελέσματα με την ασιατική ποικιλία.
Η δρ. Noakes ξεκαθάρισε ότι «…η επίδραση αποδείχθηκε μόνο όταν τα αχλάδια τρώγονταν πριν την κατανάλωση αλκοόλ. Αντίθετα, δεν είχαμε την παραμικρή ένδειξη ότι η λήψη τους μετά την κατανάλωση οινοπνεύματος μπορεί να ανακουφίσει από τα συμπτώματα της μέθης».
Πηγή: vita.gr