Τα εμβόλια δεν είναι απαραίτητα μόνο για τα παιδιά, αλλά και για τους ηλικιωμένους.
Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, για να είναι κάποιος υγιής και να έχει καλά γεράματα, δεν αρκεί μόνο η υγιεινή διατροφή, η τακτική άσκηση και η αισιοδοξία, αλλά πρέπει να εφαρμόζει και ορισμένες τακτικές πρόληψης.
Σε αυτές εντάσσονται το τσεκ απ και οι εμβολιασμοί, που μπορούν να αυξήσουν την ποιότητα και τη διάρκεια της ζωής.
Το ανοσοποιητικό σύστημα εξασθενεί με τη πάροδο της ηλικίας, αλλά και οι άνθρωποι εμφανίζουν χρόνιες ασθένειες που τους θέτουν σε αυξημένο κίνδυνο για λοιμώδη νοσήματα.
Γι’ αυτό και οι εμβολιασμοί αποκτούν ολοένα και μεγαλύτερη σημασία, καθώς η αποτελεσματικότητα της αντιβιοτικής θεραπείας μειώνεται και τα ανθεκτικά μικροβιακά στελέχη γίνονται ολοένα και πιο δυνατά.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και άλλες διεθνείς επιστημονικές εταιρείες συνιστούν εμβολιασμό στους ενήλικες κατά των εξής ασθενειών:
-Ινφλουέντσα
-Τέτανο, διφθερίτιδα, κοκκύτη
-Πνευμονιοκοκκική νόσο
-Μηνιγγιτιδοκοκκική νόσο
-Ιλαρά, παρωτίτιδα, ερυθρά
-Ανθρώπινους ιούς θηλωμάτων (HPV)
-Ηπατίτιδες Α και Β
-Ανεμοβλογιά
-Έρπητα ζωστήρα
Ποιο είναι το χρονικό όριο για την προχωρημένη ηλικία; Αν και στις περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες ηλικιωμένος θεωρείται αυτός που έχει ηλικία άνω των 65 ετών, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) των ΗΠΑ θεωρούν ότι άτομα προχωρημένης ηλικίας (ageing people) είναι όσα είναι άνω των 50 ετών και ο ΠΟΥ θεωρεί ως μέτρο της τρίτης ηλικίας τα 60 έτη.
Πηγή: onmed.gr