Οι διάφορες μορφές καρδιοπάθειας αποτελούν την κυριότερη αιτία θανάτου παγκοσμίως, κοστίζοντας σε ετήσια βάση περισσότερες από 17 εκατομμύρια ζωές.
Μια νέα επιστημονική μελέτη που παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρίας εστιάζει σε έναν άγνωστο μέχρι σήμερα «παράγοντα κινδύνου» για την καρδιοπάθεια, το επάγγελμα.
Σύμφωνα με τα ευρήματα των ερευνητών, οι άνθρωποι που ασκούν ορισμένα επαγγέλματα τείνουν να υιοθετούν κακές συνήθειες που συμβάλλουν στην εκδήλωση της καρδιοπάθειας.
Οι ερευνητές μελέτησαν τις συνήθειες 5.566 ανθρώπων άνω των 45 ετών, χωρίς ιστορικό καρδιοπάθειας ή εγκεφαλικού. Συγκεκριμένα, μελετήθηκαν οι επτά κυριότερες παράμετροι που επηρεάζουν τις πιθανότητες εκδήλωσης καρδιοπάθειας (Life’s Simple 7): αρτηριακή πίεση, ζάχαρο, χοληστερόλη, φυσική κατάσταση, διατροφή, κάπνισμα, σωματικό βάρος.
Τις χειρότερες συνήθειες φάνηκε να υιοθετούν όσοι εργάζονται στον τομέα των πωλήσεων, σε υπηρεσίες διοικητικής υποστήριξης αλλά και στη βιομηχανία εστίασης.
Τα αποτελέσματα αναλυτικά
1. Οι πωλητές κάνουν κακές διατροφικές επιλογές σε ποσοστό 68%, ενώ παρουσιάζουν αυξημένους δείκτες χοληστερόλης σε ποσοστό 69%.
2. Οι υπάλληλοι διοικητικής υποστήριξης δεν γυμνάζονται αρκετά και περνούν το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας τους καθιστοί.
3. Παραδόξως, οι εργαζόμενοι σε χώρους εστίασης δεν φαίνεται να διατηρούν και πολύ καλή σχέση με το φαγητό, δεδομένου ότι τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ποσοστό 79% εξ αυτών έχουν υιοθετήσει κακές διατροφικές συνήθειες.
4. Τα σώματα ασφαλείας, όπως αστυνομικοί και πυροσβέστες, δεν πληρούν πάντα τις απαιτούμενες προϋποθέσεις φυσικής κατάστασης, αφού η συντριπτική πλειοψηφία (90%) υπερβαίνει τα όρια του φυσιολογικού βάρους (υπέρβαροι και παχύσαρκοι).
Παράλληλα, σχεδόν 8 στους 10 (77%) πυροσβέστες και αστυνομικούς είχε υψηλή χοληστερόλη και πάνω από 3 στους 10 (35%) είχαν υπέρταση.
5. Όσοι εργάζονται στις υπηρεσίες μεταφορών (αγαθών ή μαζικές μεταφορές) είναι πιο πιθανό να καπνίζουν, αφού τη συνήθεια αυτή φαίνεται να υιοθετεί περίπου 1 στους 4 οδηγούς.
6. Τέλος, όσοι δραστηριοποιούνται στις επιχειρήσεις και τα χρηματοοικονομικά είναι πιο πιθανό να τρώνε ανθυγιεινά.
Πηγή: cnn.com, Mail Online