Κυριακή , 29 Δεκέμβριος 2024
Τα μάτια μπορεί να «θεραπεύουν» την… τύφλωση

Τα μάτια μπορεί να «θεραπεύουν» την… τύφλωση

Βλαστικά κύτταρα από την μπροστινή επιφάνεια του ματιού μπορεί να κρύβουν το μυστικό

Μια ομάδα ερευνητών ίσως έχει βρει μια πιθανή θεραπεία για την πιο κοινή μορφή τύφλωσης, με τη βοήθεια ειδικών βλαστικών κυττάρων, τα οποία βρίσκονται στην μπροστινή επιφάνεια του ματιού.

Σύμφωνα με μια ερευνητική εργασία από το πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον, η οποία δημοσιεύτηκε στο PLOS ONE, τα βλαστικά κύτταρα μπορούν να συλλεχθούν από τη στεφάνη του κερατοειδούς. Το τμήμα αυτό του ματιού είναι ένα στενό διάκενο μεταξύ του διαφανούς κερατοειδούς και του λευκού σκληρού χιτώνα.

Υπό τις κατάλληλες συνθήκες, τα κύτταρα αυτά θα μπορούσαν να κατευθυνθούν με τέτοιο τρόπο, ώστε να συμπεριφερθούν σαν τα κύτταρα που είναι απαραίτητα για να βλέπουμε το φως –τους φωτοϋποδοχείς.

Η απώλεια των κυττάρων φωτοϋποδοχέων προκαλεί μη αναστρέψιμη τύφλωση και οι ερευνητές ελπίζουν, ότι η ανακάλυψη αυτή θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέες θεραπείες για παθήσεις, όπως η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, η οποία είναι η κύρια αιτία τύφλωσης στον ανεπτυγμένο κόσμο.

«Αυτά τα κύτταρα είναι εύκολα προσβάσιμα και έχουν εντυπωσιακή πλαστικότητα, κάτι που τα καθιστά μια ελκυστική πηγή για μελλοντικές θεραπείες» ανέφερε ο καθηγητής Andrew Lotery στη Daily Mail και συνέχισε: «Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να μας βοηθήσει να αποφύγουμε επιπλοκές από την απόρριψη ή μόλυνση των ματιών, καθώς τα κύτταρα θα “επιστρέφουν” στο μάτι από το οποίο προήλθαν. Ωστόσο, απαιτείται να γίνουν περαιτέρω έρευνες προτού η μέθοδος εφαρμοστεί σε ανθρώπους».

 

 

newsbeast.gr