Μια νέα έρευνα από το πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου δείχνει ότι τα γραπτά μηνύματα στο κινητό τηλέφωνο μπορεί να είναι ένα αποτελεσματικό μέσο για να εξασφαλιστεί, ότι οι ασθενείς λαμβάνουν τα φάρμακά τους στην ώρα τους, βοηθώντας έτσι να σωθούν χιλιάδες ζωές και εκατομμύρια ευρώ σε ιατρικά έξοδα κάθε χρόνο.
Για την μελέτη τους, οι ερευνητές εξέτασαν τις περιπτώσεις 300 ατόμων που λάμβαναν φάρμακα για την αρτηριακή πίεση ή/και τη χοληστερόλη. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες: η μία έλαβε sms υπενθύμισης στα κινητά τηλέφωνα και η άλλη ομάδα όχι.
Συγκεκριμένα, η πρώτη ομάδα λάμβανε sms κάθε ημέρα για δύο εβδομάδες, κάθε δεύτερη ημέρα για δύο εβδομάδες, και κάθε εβδομάδα για έξι μήνες. Ο κάθε συμμετέχων σε αυτή την ομάδα ήταν υποχρεωμένες να απαντήσει επίσης με sms για το εάν είχε πάρει τα φάρμακά του, διαφορετικά οι υπεύθυνοι του πειράματος τον καλούσαν στο τηλέφωνο.
Μετά από ανάλυση, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι από εκείνους που λάμβαναν sms υπενθύμισης, το 9% ήταν αρκετά υγιές πλέον για να σταματήσει κάθε φαρμακευτική αγωγή, αντίθετα με τους συμμετέχοντες στην β’ ομάδα, όπου το αντίστοιχο ποσοστό ήταν στο 25%.
Ο επικεφαλής της έρευνας, δρ David Wald, υποστηρίζει ότι αυτά τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα sms είναι ένας απλός και αποτελεσματικός τρόπος για να ακολουθούν οι ασθενείς την φαρμακευτική τους αγωγή με σωστό τρόπο. Περισσότερο από μια απλή υπενθύμιση, τα γραπτά μηνύματα παρέχουν ταυτόχρονα και πληροφορίες σχετικά με το ποιοι ασθενείς χρειάζονται βοήθεια.
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτή η μέθοδος μπορεί να χρησιμοποιηθεί από γιατρούς, νοσοκομεία και φαρμακοποιούς για να διασφαλιστεί ότι οι ασθενείς ακολουθούν την αγωγή που πρέπει με τον τρόπο που πρέπει.
Η έρευνα δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση PLOS ONE.
Πηγή: onmed.gr