Κυριακή , 29 Δεκέμβριος 2024
Τέσσερα ΣΜΝ που σίγουρα δεν έχετε ξανακούσει

Τέσσερα ΣΜΝ που σίγουρα δεν έχετε ξανακούσει

Μερικά από πιο γνωστά Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα είναι η γονόρροια, τα χλαμύδια, ο έρπης των γεννητικών οργάνων και τα κονδυλώματα. Υπάρχουν όμως δεκάδες ασθένειες που κατατάσσονται σε αυτήν την ευρύτατη κατηγορία, οι οποίες αν και είναι λιγότερο γνωστές είναι εξίσου ανησυχητικές.

Δείτε τέσσερα ΣΜΝ που πιθανότατα δε γνωρίζατε ότι υπάρχουν.

1. Μαλακά έλκη (chancroid)

Πρόκειται για πληγές που εμφανίζονται στα γεννητικά όργανα. Αρχικά εμφανίζονται στην ευαίσθητη περιοχή μικρά εξογκώματα, τα οποία μπορεί να εξελιχθούν σε έλκη με διάμετρο έως και 5 εκατοστά εντός δύο ημερών.

Συμπτώματα: Κυρίως πόνος ή αιμορραγία κατά τη διάρκεια του σεξ. Μερικές φορές, παρατηρείται επίσης τσούξιμο κατά την ενούρηση ή πρήξιμο στα λεμφογάγγλια της βουβωνικής χώρας και κάτω από τον αφαλό.

Διάγνωση και αντιμετώπισης: Η κλινική εικόνα του έλκους είναι συνήθως αρκετή για να προκύψει ασφαλής διάγνωση, μπορεί όμως να χρειαστούν και επακόλουθες εξετάσεις. Τα μαλακά έλκη αντιμετωπίζονται εύκολα με τα αντιβιοτικά, καθώς πρόκειται για βακτηριακή λοίμωξη.

2. Μολυσματική τέρμινθος (Molluscum Contagiosum)

Οφείλεται σε ιό και μεταδίδεται με την επαφή δέρμα με δέρμα και όχι απαραιτήτως με τη σεξουαλική διείσδυση. Πρόκειται για μια συνήθη λοίμωξη του δέρματος που παρατηρείται ακόμη και σε μικρά παιδιά. Εάν όμως τα συμπτώματα εντοπίζονται στην περιοχή των γεννητικών οργάνων, θεωρείται ΣΜΝ.

Συμπτώματα: Κύστες γεμάτες με υγρό στην περιοχή των γεννητικών οργάνων. Μπορεί να είναι μικρές σαν το κεφάλι της καρφίτσας ή μεγαλύτερες όσο η γόμα στην άκρη ενός μολυβιού. Οι κύστες δεν προκαλούν πόνο, αλλά μπορεί να προκαλέσουν φαγούρα.

Διάγνωση και αντιμετώπιση: Η μορφολογία των εξανθημάτων είναι χαρακτηριστική κι έτσι ο γιατρός μπορεί να προβεί σε ασφαλή διάγνωση με μια τυπική εξέταση. Η μολυσματική τέρμινθος αντιμετωπίζεται με κρυοθεραπεία ή με ειδικές κρέμες.

3. Κυτταρομεγαλοϊός ή κυτομεγαλοϊός (CMV)

Πρόκειται για ιό σχετικό με αυτόν που προκαλεί την ανεμοβλογιά (έρπης ζωστήρας) και τη λοιμώδη μονοπυρήνωση (Epstein–Barr). Μεταδίδεται με τα σωματικά υγρά (αίμα, σάλιο, ούρα, σπέρμα, μητρικό γάλα).

Συμπτώματα: Στις περισσότερες περιπτώσεις, η λοίμωξη είναι ασυμπτωματική. Σε οξέα περιστατικά, μπορεί να εκδηλωθούν συμπτώματα όμοια με αυτά της μονοπυρήνωσης, όπως πυρετός, πονόλαιμος, απώλεια όρεξης, κόπωση και διόγκωση στα λεμφογάγγλια.

Διάγνωση και αντιμετώπιση: Η λοίμωξη συνοδεύεται από την παραγωγή συγκεκριμένων αντισωμάτων από το ανοσοποιητικό. Η ειδική εξέταση για αυτά τα αντισώματα επιβεβαιώνει τη λοίμωξη. Αφού πρόκειται για ιό, δεν αντιμετωπίζεται με τα αντιβιοτικά. Συνήθως ο ιός κάνει τον κύκλο του και υποχωρεί από μόνος του. Σε σοβαρότερα περιστατικά λοίμωξης, συνιστάται η χορήγηση αντι-ιικών φαρμάκων. Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η λοίμωξη από τον κυτταρομεγαλοϊό είναι χρόνια, όπως συμβαίνει και με τον έρπη, δηλαδή ο ιός υπάρχει επ’ άπειρον στο σώμα αλλά παραμένει αδρανής εάν η κατάσταση της υγείας είναι σε γενικές γραμμές καλή.

4. Αφροδίσιο λεμφοκοκκίωμα ή νόσος Nicolas-Favre (Lymphogranuloma Venereum)

Πρόκειται για χρόνια λοίμωξη του λεμφικού συστήματος που οφείλεται σε τρία διαφορετικά στελέχη βακτηρίων, ένα εκ των οποίων ευθύνεται και για τα χλαμύδια των γεννητικών οργάνων.

Συμπτώματα: Πιθανά συμπτώματα είναι ο πόνος χαμηλά στην κοιλιακή χώρα, η διάρροια, τα πρησμένα λεμφογάγγλια και ο πόνος κατά τις κενώσεις.

Διάγνωση και αντιμετώπιση: Η διάγνωση προκύπτει συνήθως από ανάλυση των σωματικών υγρών. Αντιμετωπίζεται με την αντιβίωση.

 

Πηγή: onmed.gr