Δευτέρα , 16 Δεκέμβριος 2024
Τέσσερις συνήθειες που ανοίγουν τον δρόμο στην οστεοπόρωση

Τέσσερις συνήθειες που ανοίγουν τον δρόμο στην οστεοπόρωση

Δεν αρκεί να πίνετε πολύ γάλα και να τρώτε τυρί για να αποφύγετε την οστεοπόρωση. Ένας υγιεινός τρόπος ζωής με ισορροπημένη διατροφή, άσκηση και επαρκή ξεκούραση μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης της συχνής σκελετικής πάθησης.

Πέρα από τις καλές συνήθειες που πρέπει να υιοθετήσετε, πρέπει παράλληλα να κόψετε τις κακές! Στη συνέχεια θα δείτε μερικές από τις συνηθέστερες καθημερινές συνήθειες που συμβάλλουν στην εκδήλωση της οστεοπόρωσης.

1. Καθιστική ζωή

Τα οστά αποτελούν ζωντανούς ιστούς και χρειάζεται να κινούμαστε όσο το δυνατόν περισσότερο μέσα στην ημέρα για να παραμένουν υγιείς και να μην εκφυλιστούν. Καλό είναι να γυμναζόμαστε όσο συχνότερα γίνεται, όμως ταυτόχρονα πρέπει να φροντίζουμε να καθόμαστε όσο το δυνατόν λιγότερο.

bigstock Lazy Male watching Television 35078363

2. Υπερβολική κατανάλωση αλατιού

Η αυξημένη πρόσληψη νατρίου μέσω του αλατιού επιδρά αρνητικά στην αρτηριακή πίεση. Καθώς τα νεφρά εργάζονται εντατικά ώστε να απορρίψουν το περιττό αλάτι, απομακρύνεται επίσης από τον οργανισμό ασβέστιο, ένα από τα βασικότερα «δομικά συστατικά» του σκελετού.

3. Έλλειψη βιταμίνης D

Για να συνθέσει ο οργανισμός τη βιταμίνη D πρέπει το δέρμα να εκτεθεί στον ήλιο. Εάν λοιπόν αποφεύγετε τον ήλιο είναι πιθανό τα επίπεδα της βιταμίνης να μην είναι επαρκή. Η βιταμίνη D εμπλέκεται στη διαδικασία απορρόφησης και επεξεργασίας του ασβεστίου, οπότε παίζει σημαντικό ρόλο στη σκελετική υγεία.

4. Υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ

Η κατανάλωση αλκοόλ με μέτρο δεν επηρεάζει αρνητικά την υγεία, ωστόσο οι υπερβολές –όπως ισχύει, άλλωστε, για τα πάντα στη ζωή– επιδρούν αρνητικά στα οστά. Η αυξημένη συγκέντρωση αλκοόλ στον οργανισμό επιβαρύνει το γαστρεντερικό, με αποτέλεσμα να είναι πιο δύσκολη η απορρόφηση του ασβεστίου. Παράλληλα, το αλκοόλ κάνει κακό στο συκώτι και στο πάγκρεας, δύο όργανα-κλειδιά όσον αφορά την επεξεργασία του ασβεστίου και της βιταμίνης D.

 

 

 

 

Πηγή: onmed.gr