Σάββατο , 28 Δεκέμβριος 2024
Θεραπεία υπογονιμότητας: Πόσο αυξάνει τις πιθανότητες για καρκίνο του μαστού

Θεραπεία υπογονιμότητας: Πόσο αυξάνει τις πιθανότητες για καρκίνο του μαστού

Οι γυναίκες που αντιμετωπίζουν προβλήματα γονιμότητας και υποβάλλονται σε θεραπείες, ενδέχεται να αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του μαστού.

Αυτό προκύπτει από νέα μελέτη στην οποία συμμετείχαν 43.313 γυναίκες, ηλικίας 40 έως 69 ετών, οι οποίες υποβλήθηκαν σε μαστογραφία την περίοδο 2010-2013.

AdTech Ad

Οι 8.963 από αυτές έπασχαν από προβλήματα γονιμότητας, με τις 3.015 από αυτές να στρέφονται στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή για να αποκτήσουν παιδιά.

Στις 1.576) είχε εφαρμοστεί η επονομαζόμενη ελεγχόμενη διέγερση ωοθηκών (COS) που ουσιαστικά είναι η λήψη συνδυασμών φαρμάκων τα οποία αποτρέπουν την πρόωρη ρήξη των ωοθυλακίων (ωοθυλακιορρηξία) και εξασφαλίζουν επάρκεια ωαρίων κατά την ωοληψία.

Οι υπόλοιπες είχαν κάνει πρόκληση ωορρηξίας με ορμόνες που ουσιαστικά είναι λήψη ορμονών, συχνά σε μορφή δισκίων, για να ενισχυθούν τα ορμονικά επίπεδα και οι ωοθήκες να απελευθερώσουν τουλάχιστον ένα ωάριο πριν από σπερματέγχυση ή προγραμματισμένη ερωτική επαφή.

bigstock Heart Framing On Woman Chest W 59772421

Όπως εξηγούν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Breast Cancer Research», συνέκριναν πρώτα την πυκνότητα των μαστών μεταξύ γόνιμων και υπογόνιμων γυναικών, και στη συνέχεια την πυκνότητα μεταξύ των υπογόνιμων γυναικών που έλαβαν ορμόνες και εκείνων που δεν έλαβαν.

Όπως διαπίστωσαν, οι γυναίκες με ιστορικό υπογονιμότητας γενικώς είχαν πιο πυκνούς μαστούς απ’ ό,τι οι γόνιμες συνομήλικές τους. Ωστόσο η συσχέτιση αυτή ήταν πιο ισχυρή σε όσες είχαν υποβληθεί σε COS.

«Τα ευρήματα της μελέτης μας υποδηλώνουν ότι οι υπογόνιμες γυναίκες, ιδίως όσες υποβάλλονται σε COS, ενδέχεται να αντιπροσωπεύουν μία ομάδα με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Φρίντα Λούντμπεργκ.

«Ωστόσο η παρατηρούμενη αύξηση είναι μέτρια, όπως έχουν δείξει και προγενέστερες μελέτες. Επιπλέον, η μελέτη μας δεν αποδεικνύει σχέση αιτίας-αποτελέσματος, αλλά απλώς μία συσχέτιση».

 

 

 

 

 

Πηγή: onmed.gr