Ο Θυρεοειδής είναι ένας ενδοκρινής αδένας σε σχήμα πεταλούδας που βρίσκεται στην βάση του λαιμού. Βοηθά στην σταθερή θερμοκρασία του σώματος και την φυσιολογική λειτουργία του μεταβολισμού.
Οι διαταραχές στον θυρεοειδή αδένα είναι πολύ συχνές στις γυναίκες, είτε παρουσιάζοντας υπερθυρεοειδισμό (όπου ο αδένας υπερλειτουργεί) ή υποθυρεοειδισμό (όταν υπολειτουργεί). Και στις δύο περιπτώσεις τα συμπτώματα όπως αύξηση ή απώλεια βάρους, νευρικότητα, κόπωση, υπνηλία, μυϊκή αδυναμία, διαταραχές στον κύκλο, εφίδρωση κ.ά. είναι αρκετά ενοχλητικά στην καθημερινότητά μας. Πάντα χρειαζόμαστε την καθοδήγηση του γιατρού προκειμένου να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα.
Αν όμως ψάχνουμε και έναν συμπληρωματικό φυσικό τρόπο η πρακτική της Yoga βοηθά πολύ και στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων αλλά και στην εξισορρόπηση του αφού μέσα από τις αναπνοές και τις θέσεις μπορούμε να ηρεμήσουμε το νευρικό μας σύστημα αλλά και να κάνουμε απαλό μασάζ στον αδένα.
Η Καλλιόπη Πετροπούλου (Πιστοποιημένη Δασκάλα Yoga και Ιδιοκτήτρια του SANMELI YOGA CENTER) μας προτείνει 3 από τις πιο ευεργετικές θέσεις.
SARVANGASANA – KEΡΙ: η πιο σημαντική θέση για την ενεργοποίηση του θυρεοειδή καθώς αυξάνεται η κυκλοφορία του αίματος στον θυρεοειδή και τους παραθυρεοειδείς αδένες.
Ξαπλώνουμε σε ύπτια θέση με το πάνω μέρος της πλάτης, τους ώμους και τους αγκώνες πάνω σε μια διπλωμένη κουβέρτα. Φέρνουμε τα γόνατα στο στήθος, τις παλάμες στο έδαφος και ωθούμε την λεκάνη ψηλά εκτείνοντας τα πόδια. Υποστηρίζουμε την μέση με τις παλάμες μας. Κρατάμε το κεφάλι στην ευθεία της σπονδυλικής μας στήλης. Μένουμε στην θέση για 5-10 ήρεμες, θωρακικές αναπνοές. Χρειάζεται προσοχή γιατί είναι αρκετά έντονη για τους ώμους και τον αυχένα.
* (Δεν πρέπει να εκτελείται αν : υπάρχει τραυματισμός στους ώμους, στον αυχένα ή στην μέση, ή αν έχουμε σοβαρό πρόβλημα στα μάτια όπως υψηλή πίεση ή γλαύκωμα ή αν είμαστε σε έμμηνο ρύση).
HALASANA – ΑΡΟΤΡΟ: Από την θέση του κεριού αφήνουμε τα πόδια να κυλήσουν σε έκταση πίσω από το κεφάλι και να ακουμπήσουν στο έδαφος. Πλέκουμε τα δάχτυλα και πιέζουμε με τους βραχίονες το έδαφος φέρνοντας όσο πιο κοντά μπορούμε τις ωμοπλάτες. Παραμένουμε στην θέση για 5-10 αναπνοές.
* (Δεν πρέπει να εκτελείται αν : υπάρχει τραυματισμός στους ώμους, στον αυχένα ή στην μέση, αν έχουμε σοβαρό πρόβλημα στα μάτια όπως υψηλή πίεση ή γλαύκωμα ή αν είμαστε σε έμμηνο ρύση).
MATSYASANA – ΨΑΡΙ: Από ύπτια θέση τοποθετούμε τα χέρια κάτω από τους γλουτούς με τις παλάμες προς το έδαφος, πιέζουμε τους αγκώνες και δημιουργούμε ένα τόξο στην θωρακική μοίρα αφήνοντας το κεφάλι να γύρει πίσω και να ακουμπήσει στην κορυφή του. Ενεργοποιούμε την κοιλιά και μένουμε στην θέση αφήνοντας τον λαιμό και το στήθος να “ανοίξουν”.
Πηγή: mothersblog.gr