Νέα δεδομένα από το 8ο συνέδριο του EFAD
«Όσοι πίνουν ροφήματα με ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά χάνουν περισσότερο βάρος», ήταν το συμπέρασμα του δρ. James O. Hill, καθηγητή ιατρικής και διευθυντή του Κέντρου Υγείας και Ευεξίας στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο των Ηνωμένων Πολιτειών.
Ο καθηγητής παρουσίασε τα αποτελέσματα πρόσφατης τυχαιοποιημένης κλινικής μελέτης (το πιο αξιόπιστο είδος μελέτης) που πραγματοποίησε με την επιστημονική του ομάδα. Στη συγκεκριμένη μελέτη, οι ερευνητές για πρώτη φορά συνέκριναν την επίδραση που έχει στο σωματικό βάρος η κατανάλωση ροφημάτων με ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά, σε σύγκριση με το νερό.
Μετά από διάστημα 12 εβδομάδων, τα άτομα που έπιναν ροφήματα διαίτης -με χαμηλές ή καθόλου θερμίδες- έχασαν 44% περισσότερο βάρος (κατά μέσο όρο 5.95 κιλά), συγκριτικά με εκείνους που έπιναν μόνο νερό και έχασαν κατά μέσο όρο 4.09 κιλά. Επιπλέον, όσοι κατανάλωναν αναψυκτικά διαίτης ένιωθαν σε μικρότερο βαθμό το αίσθημα της πείνας. «Η συγκεκριμένη μελέτη δείχνει ξεκάθαρα ότι τα ροφήματα διαίτης, όπως τα light αναψυκτικά, μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να μειώσουν το βάρος τους», τόνισε ο καθηγητής.
Μύθος ότι τα γλυκαντικά ανοίγουν την όρεξη
Σύμφωνα με τη δρ. France Bellisle από το Πανεπιστήμιο της Γαλλίας «Το σύνολο της βιβλιογραφίας τα τελευταία 25 χρόνια δεν επιβεβαιώνει καμία αρνητική επίδραση των ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών στο θέμα της όρεξης».
Αντιθέτως, τα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ότι όσοι χρησιμοποιούν ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά τρώνε πιο υγιεινά και καταναλώνουν λιγότερα γλυκά ή/και λιπαρά τρόφιμα, συνεπώς και λιγότερες θερμίδες.
Ασφαλείς «σύμμαχοι» και για το Σακχαρώδη Διαβήτη
«Τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά αποτελούν μία εναλλακτική επιλογή για τα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη, που με τη χρήση τους μπορούν αφενός να διατηρούν τη γλυκιά γεύση στο διαιτολόγιό τους χωρίς να επηρεάζονται τα επίπεδα της γλυκόζης και της ινσουλίνης στο αίμα και αφετέρου να ελέγχουν πιο αποτελεσματικά το βάρος τους» ανέφερε η δρ. Αιμιλία Παπακωνσταντίνου, λέκτορας Διατροφής και Μεταβολισμού στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Η δρ. Παπακωνσταντίονου αναφέρθηκε, επίσης, στα αβάσιμα δημοσιεύματα που έχουν συνδέσει στο παρελθόν την κατανάλωση γλυκαντικών με προβλήματα υγείας και τόνισε ότι τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά είναι ασφαλή. Άλλωστε, έχουν περάσει αυστηρούς και επαναλαμβανόμενους ελέγχους και έχουν εγκριθεί προς χρήση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μετά από εκτενή αξιολόγηση όλων των διαθέσιμων επιστημονικών δεδομένων από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (ΕFSA).
Παράλληλα, για κάθε γλυκαντικό ορίζεται μία τιμή Αποδεκτής Ημερήσιας Πρόσληψης (ADI), η μέγιστη δηλαδή ποσότητα που μπορεί να καταναλώνει την ημέρα ένας άνθρωπος -καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του- χωρίς να υπάρχει πρόβλημα για την υγεία του. Σύμφωνα με την ίδια, «σήμερα, μετά από μελέτες, είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι τα πραγματικά επίπεδα κατανάλωσης ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών είναι πολύ χαμηλότερα από την Αποδεκτή Ημερήσια Πρόσληψη (ADI), ακόμα όσον αφορά τα άτομα με υψηλά επίπεδα κατανάλωσης όπως όσοι πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη».