Τρίτη , 21 Ιανουάριος 2025
Τι πρέπει να γνωρίζετε για τα αυτοάνοσα νοσήματα

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τα αυτοάνοσα νοσήματα

Τα αυτοάνοσα νοσήματα χαρακτηρίζονται από μεγάλη ποικιλία συμπτωμάτων, τα οποία δεν εκδηλώνονται με τον ίδιο τρόπο σε όλους τους ανθρώπους και είναι σύνηθες φαινόμενο να μην καταφέρνουν οι γιατροί να διαγνώσουν σωστά τέτοιου τύπου ασθένειες.

Οι θεραπείες ποικίλλουν και, σε ορισμένες περιπτώσεις, βασίζονται εξ ολοκλήρου σε αλλαγές συμπεριφοράς στον τρόπο ζωής.

Δείτε 5 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για τα αυτοάνοσα νοσήματα:

Τα αυτοάνοσα νοσήματα προκαλούν ουσιαστικά το σώμα ενός ατόμου να καταπολεμήσει τον ίδιο του τον εαυτό

Όλοι έχουμε ένα ανοσοποιητικό σύστημα, που αποτελείται από κύτταρα και όργανα που καταπολεμούν τα μικρόβια και άλλους “ξένους εισβολείς” στον οργανισμό. Σε ένα υγιές άτομο, το σώμα αντιλαμβάνεται αμέσως τη διαφορά μεταξύ των κυττάρων που είναι δικά του (και ως εκ τούτου ασφαλή) και εκείνων που είναι ξένα και πρέπει να τα καταπολεμήσει. Σε άτομα με αυτοάνοση ασθένεια, το ανοσοποιητικό σύστημα είναι ελαττωματικό και επιτίθεται στα φυσιολογικά κύτταρα.

Υπάρχουν πάνω από 80 είδη αυτοάνοσων νοσημάτων

Ένα μικρό δείγμα αυτών των ασθενειών περιλαμβάνει την κοιλιοκάκη, τη νόσο του Crohn, την ενδομητρίωση, το σύνδρομο Guillain-Barre, τη ναρκοληψία, την ψωρίαση και την ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Τα αυτοάνοσα νοσήματα μπορούν να οφείλονται σε γενετική προδιάθεση

Υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι τα μέλη μιας οικογένειας είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν τα ίδια ή παρόμοια αυτοάνοσα νοσήματα. Αλλά τα γονίδια δεν λένε όλη την αλήθεια. Είναι πιθανό ορισμένοι περιβαλλοντικοί παράγοντες και λοιμώξεις να παίζουν έναν εξίσου σημαντικό ρόλο στην “ενεργοποίηση” μιας αυτοάνοσης νόσου σε ένα άτομο με γενετική προδιάθεση.

Τα αυτοάνοσα νοσήματα δεν είναι αλλεργίες

Τα συμπτώματα των αυτοάνοσων ασθενειών μερικές φορές συγχέονται με αλλεργικές αντιδράσεις. Υπάρχουν κάποια στοιχεία που συνδέουν τη γενετική προδιάθεση και με τα δύο, ενώ έχει αποδειχτεί και ότι οι αλλεργίες μπορεί να προκαλέσουν αυτοάνοσες ασθένειες. Ωστόσο οι δύο ασθένειες είναι τελείως διαφορετικές. Η κοιλιοκάκη είναι ένα σαφές παράδειγμα: Ένα άτομο με αλλεργία στο σιτάρι και ένα άτομο με κοιλιοκάκη δεν αντιμετωπίζονται ιατρικά με τον ίδιο τρόπο. Δηλαδή, δεν είναι ανάγκη να απαρνηθούν και οι δύο τη γλουτένη. Το σώμα ενός ατόμου με αλλεργία στο σιτάρι δεν επιτίθεται στον εαυτό του. Αυτό το άτομο δεν διατρέχει τον ίδιο κίνδυνο εντερικής βλάβης, διατροφικών ελλείψεων και άλλων κινδύνων που συνδέονται με την κοιλιοκάκη, όπως και με ορισμένους τύπους καρκίνων του γαστρεντερικού συστήματος.

Το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης και η ινομυαλγία δεν είναι αυτοάνοσες ασθένειες

Πολύ συχνά κατηγοριοποιούνται ως τέτοιες, επειδή έχουν πολλά κοινά συμπτώματα με τα αυτοάνοσα νοσήματα, αλλά, τεχνικά, δεν είναι αυτοάνοσες ασθένειες. Τα άτομα με ινομυαλγία και χρόνια κόπωση μπορεί, ωστόσο, να έχουν αυτοάνοσα νοσήματα.

 

 

Πηγή: onmed.gr