Δευτέρα , 20 Ιανουάριος 2025
Το διαδίκτυο αποτελεί βασική πηγή πληροφόρησης των νέων σε θέματα υγείας

Το διαδίκτυο αποτελεί βασική πηγή πληροφόρησης των νέων σε θέματα υγείας

Οι έφηβοι στρέφονται στο διαδίκτυο προκειμένου να αναζητήσουν απαντήσεις σε κάθε είδους απορία που αφορά στην υγεία τους και κυρίως όταν πρόκειται για λεπτά ζητήματα που αισθάνονται ότι δεν μπορούν να συζητήσουν ανοιχτά με τους γονείς τους ή άλλους ενήλικες στο κοντινό τους περιβάλλον.

Νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Νορθουέστερν των ΗΠΑ δείχνει ότι το 84% των εφήβων στρέφονται στο διαδίκτυο όταν θέλουν να ενημερωθούν για ένα ευαίσθητο θέμα υγείας.

«Ακούμε συχνά για όλες τις κακές συνήθειες που έχουν υιοθετήσει οι νέοι όσον αφορά τη διαδικτυακή τους δραστηριότητα, όμως φαίνεται πως χρησιμοποιούν το διαδίκτυο και για να φροντίσουν τον εαυτό τους και άλλους ανθρώπους γύρω τους», δηλώνει χαρακτηριστικά η διευθύντρια του Κέντρου Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και Ανθρώπινης Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Νορθουέστερν, Ellen Wartella.

Η Wartella και οι συνάδελφοί της συγκέντρωσαν, στο πλαίσιο δημοσκόπησης, τις απαντήσεις 1.156 νεαρών Αμερικανών ηλικίας 13 έως 18 ετών. Οι νέοι ερωτήθηκαν πόσο συχνά χρησιμοποιούν διαδικτυακά εργαλεία υγείας, τι όγκο πληροφοριών αντλούν από τα εργαλεία αυτά, πόσο ευχαριστημένοι είναι με τις πληροφορίες που λαμβάνουν, ποιες πηγές εμπιστεύονται και εάν οι εμπειρίες τους αυτές τους έχουν ωθήσει να αλλάξουν τις συνήθειές τους όσον αφορά την υγεία τους.

Το 88% των νέων δήλωσαν πως δεν νιώθουν άνετα να μοιράζονται δημοσίως, μέσω των κοινωνικών δικτύων συγκεκριμένα, ανησυχίες που αφορούν στην υγεία τους. Αν και το συντριπτικό 84% των συμμετεχόντων δήλωσαν πως χρησιμοποιούν το διαδίκτυο για να αντλήσουν πληροφορίες για την υγεία τους, ανέφεραν πως λαμβάνουν τις περισσότερες από τις πληροφορίες που χρειάζονται από τους ίδιους τους γονείς τους.

Το 13% των εφήβων που συμμετείχαν στη μελέτη δήλωσαν ότι στρέφονται στο διαδίκτυο όταν αισθάνονται ότι θα νιώσουν αμήχανα να συζητήσουν ένα συγκεκριμένο θέμα με τους γονείς τους.

Το σημαντικότερο εύρημα των ερευνητών ήταν όμως το εξής: Σχεδόν το ένα τρίτο των νέων δήλωσαν πως οι πληροφορίες που άντλησαν από το διαδίκτυο τους οδήγησαν να υιοθετήσουν πιο υγιεινές συνήθειες, όπως να πίνουν λιγότερα αναψυκτικά, να τρώνε πιο υγιεινά και να αντιμετωπίζουν τα συμπτώματα κατάθλιψης με τη γυμναστική.

Πηγή: onmed.gr