Τετάρτη , 8 Ιανουάριος 2025
Το διαζύγιο δεν βλάπτει την υγεία εάν...

Το διαζύγιο δεν βλάπτει την υγεία εάν…

Οι επιπτώσεις του διαζυγίου στην υγεία ανδρών και γυναικών έχει τεκμηριωθεί επιστημονικά από μια σειρά ερευνών.

 

Η πρώτη που πλήττεται είναι η καρδιολογική υγεία. Μολονότι, όμως, η καρδιοπάθεια γενικώς απειλεί περισσότερο τους άντρες –έως ότου τουλάχιστον περάσουν οι γυναίκες την κλιμακτήριο, διότι μετά ο κίνδυνος καρδιοπάθειας είναι ο ίδιος στα δύο φύλα– οι στατιστικές υποδηλώνουν ότι οι γυναικείες καρδιές είναι πιο ευαίσθητες στο διαζύγιο.

Μία μελέτη στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στην οποία συμμετείχαν 9.500 εθελοντές έδειξε ότι στην ηλικία των 60 ετών, το 33% των διαζευγμένων γυναικών είχαν καρδιαγγειακά προβλήματα. Το αντίστοιχο ποσοστό όμως σε όσες εξακολουθούσαν να είναι παντρεμένες ήταν μόλις 21,5%.

Στον αντίποδα, τα ποσοστά καρδιαγγειακών νοσημάτων στους διαζευγμένους άντρες ήταν 37,5% έναντι 31,7% σε όσους δεν είχαν πάρει διαζύγιο.

Υπάρχει όμως και η περίπτωση το διαζύγιο να είναι τραυματικό, αλλά να μην βλάπτει την υγεία. Αυτό ισχύει εφόσον το διαζευγμένο άτομο ξαναφτιάξει τη ζωή του, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Η εκτεταμένη παρακολούθηση χιλιάδων ζευγαριών που σήμερα βρίσκονται στα τέλη της πέμπτης δεκαετίας της ζωής τους έδειξε πως όσοι πέρασαν την θύελλα του διαζυγίου αλλά βρήκαν νέο/νέα σύντροφο, έχουν σχεδόν εξίσου καλή υγεία με εκείνους που παρέμειναν σε σταθερούς γάμους.

Την μελέτη πραγματοποίησαν ερευνητές από το University College του Λονδίνου (UCL) και την Σχολή Υγιεινής & Τροπικής Ιατρικής (LSHTM).

Ο επικεφαλής ερευνητής δρ Γιώργος Πλουμπίδης, λέκτορας Κοινωνικής Επιδημιολογίας στο LSHTM, εξέφρασε την έκπληξή του για τα ευρήματα αυτά, τα οποία αντιτίθενται σε εκείνα προγενέστερων μελετών.

«Νομίζω ότι τα ευρήματά μας είναι πολύ ενδιαφέροντα», είπε. «Πιστεύαμε πως όταν κάποιος έχει πολλές ανατροπές στη ζωή του θα έχει χειρότερη υγεία, αλλά στην πραγματικότητα ανατροπές όπως η διάσταση και το διαζύγιο δεν ακούν μακροπρόθεσμες επιδράσεις».

Οι περισσότεροι από τους διαζευγμένους στην παρούσα μελέτη είχαν ξαναφτιάξει τη ζωή τους, και πιθανώς γι’ αυτό δεν είχαν συνέπειες στην υγεία τους από το διαζύγιο, πρόσθεσε.

Η μελέτη, που δημοσιεύεται στην «Αμερικανική Επιθεώρηση Δημοσίας Υγείας» (AJPH), διεξήχθη σε περισσότερους από 10.000 Βρετανούς οι οποίοι γεννήθηκαν την ίδια εβδομάδα του Μαρτίου του 1958.

Όσοι από αυτούς παντρεύτηκαν, χώρισαν και ξαναδημιούργησαν μόνιμες σχέσεις είχαν περισσότερες πιθανότητες απ’ όσους παρέμειναν παντρεμένοι να πάσχουν από καρδιαγγειακή ή αναπνευστικά προβλήματα.

Υπήρχαν μάλιστα και μερικοί άντρες οι οποίοι παρότι ουδέποτε παντρεύτηκαν, είχαν παρόμοια επίπεδα υγείας με τους παντρεμένους – ακόμα ένα εύρημα που αντικρούει εκείνο προγενέστερων μελετών, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Την καλύτερη υγεία απ’ όλους στην μέση ηλικία (ηλικίες 44-46 ετών) είχαν τα ζευγάρια που παντρεύτηκαν στα 20 ή στα 30 τους και παρέμειναν παντρεμένα. Ωστόσο, τα συνομήλικά τους ζευγάρια που συζούσαν δεν υστερούσαν ιδιαιτέρως σε επίπεδο υγείας.

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι η σταθερή συμβίωση, υπό όποιες συνθήκες κι αν γίνεται, οδηγεί σε παρόμοιες εκβάσεις της υγείας στην μέση ηλικία, κατέληξαν οι ερευνητές.

Πηγή: onmed.gr