Κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους ξεκινά ο Καναδάς για ένα πειραματικό εμβόλιο
Αυτό σημαίνει ότι σημειώθηκαν 17 νέοι θάνατοι από προχθές Τετάρτη, οπότε είχε γίνει η προηγούμενη ανακοίνωση.
Από τους συνολικά 5.177 θανάτους, οι 1.187 έχουν καταγραφεί στη Σιέρα Λεόνε, 1.166 στη Γουινέα και 2.812 στη Λιβερία. Ο απολογισμός για τη Λιβερία αναθεωρήθηκε προς τα κάτω από τους 2.836 νεκρούς λόγω μιας επανακαταμέτρησης, επεσήμανε ο οργανισμός.
Παράλληλα ο ΠΟΥ προειδοποίησε κατά της χαλάρωσης των προσπαθειών να καταπολεμηθεί η επιδημία στη Λιβερία, όπου ήρθη η κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετά την μείωση των κρουσμάτων στη χώρα αυτή της δυτικής Αφρικής που έχει πληγεί περισσότερο από την επιδημία.
Σε ανακοίνωσή του που δημοσιεύθηκε μετά την τετραήμερη επίσκεψη στη Λιβερία του δρ. Μπρους Έιλγουορντ, γενικού διευθυντή του ΠΟΥ και αρμόδιου για την καταπολέμηση του ιού Έμπολα, ο οργανισμός υπογραμμίζει ότι η μεγάλη μείωση των κρουσμάτων στη Μονρόβια, πρωτεύουσα και κύρια εστία της επιδημίας, δεν είναι αντιπροσωπευτική της κατάστασης σε όλη τη χώρα.
«Αν και ο αριθμός των νέων κρουσμάτων μοιάζει να μειώνεται, με τα νέα κρούσματα που καταγράφονται στην πρωτεύουσα να μειώνονται από 75 σε 25 την ημέρα, η κατάσταση φαίνεται να παρουσιάζει μεγαλύτερες αντιθέσεις σε διάφορες κομητείες», επισημαίνει ο ΠΟΥ, κάνοντας λόγο για αναζωπύρωση της επιδημίας σε μια βόρεια και μια κεντρική επαρχία.
«Παρά την αισιοδοξία που έχει εκφραστεί, δεν σημαίνει ότι η επιδημία του ιού Έμπολα είναι υπό έλεγχο στη Λιβερία», υπογραμμίζει ο οργανισμός, επισημαίνοντας ότι ο ιός ενδέχεται «να εμφανίζεται σε κύματα, κάτι που μπορεί να εκληφθεί ως μείωση των κρουσμάτων».
Για όσο διάστημα διαρκεί η επιδημία «η πιθανότητα αύξησης του αριθμού των κρουσμάτων εξαιτίας των μη ασφαλών ταφών ή των μη καταγεγραμμένων κρουσμάτων παραμένει μια πραγματική απειλή που μπορεί να προκαλέσει ένα νέο κύμα» μολύνσεων, σημειώνεται.
Η προειδοποίηση αυτή γίνεται μία ημέρα μετά την άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που κηρύχθηκε στη Λιβερία στις 6 Αυγούστου με στόχο την καταπολέμηση της επιδημίας στη χώρα, μια απόφαση που θεωρήθηκε από τους κατοίκους σημάδι ελπίδας.
Στο μεταξύ ο Καναδάς ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε η κλινική δοκιμή ενός πειραματικού εμβολίου κατά του ιού Έμπολα, το οποίο έχει παράγει το εθνικό μικροβιολογικό εργαστήριο της χώρας.
Η καναδική κυβέρνηση επεσήμανε ότι τα πρώτα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών αναμένονται στις αρχές του 2015.
Στην κλινική δοκιμή θα συμμετάσχει μια μικρή ομάδα εθελοντών, ενώ παράλληλα θα γίνουν και άλλα τεστ για το εμβόλιο, το οποίο είχε ελπιδοφόρα αποτελέσματα στις κλινικές δοκιμές σε ζώα.
Πηγή: newsbeast.gr