Η θυλακίτιδα είναι φλεγμονή του θύλακα της τρίχας και οφείλεται σε κάποιο μικρόβιο, συνήθως σταφυλόκοκκο, που υπάρχει ήδη στο δέρμα.
Πρόκειται για ένα συνηθισμένο πρόβλημα που μπορεί να συμβεί μετά την αποτρίχωση ή το ξύρισμα και συνήθως υποχωρεί από μόνο του, χωρίς να χρειαστεί να κάνετε κάτι ιδιαίτερο.
Σε κάποιες, ευτυχώς σπάνιες, περιπτώσεις ωστόσο, μπορεί να χρειαστεί ακόμη και μικρή χειρουργική επέμβαση.
Η θυλακίτιδα διακρίνεται σε επιφανειακή και «εν τω βάθει» θυλακίτιδα. Στην πρώτη εμφανίζεται φλεγμονή γύρω από το θύλακα με μικρή φλύκταινα με πύον και στη δεύτερη επώδυνη, σκληρή διόγκωση με επιφανειακή φλύκταινα με πύον.
Το μικρόβιο γίνεται παθογόνο κάτω από ορισμένες συνθήκες, π.χ. παχυσαρκία, διαβήτης, τριβή (από τη χρήση ξυριστικών μηχανών και από τα στενά ρούχα), κακή υγιεινή της περιοχής, εφίδρωση.
Αντιμετώπιση
Αν πρόκειται για ήπια περίπτωση, τα συμπτώματα θα διαρκέσουν 2-3 ημέρες και δεν χρειάζονται θεραπεία, επειδή η μόλυνση υποχωρεί μόνη της. Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να διατηρείτε καθαρή την περιοχή με αντισηπτικά σαπούνια, τοπικά αντισηπτικά διαλύματα και αντισηπτικές-αντιβιοτικές κρέμες.
Σε περίπτωση «εν τω βάθει» θυλακίτιδας, μπορεί να χρειάζεται διάνοιξη, προκειμένου να φύγει το πύον, με παράλληλη χρήση αντισηπτικών διαλυμάτων και αντιβιοτικών.
Πρόληψη
-Μη μοιράζεστε πετσέτες με άλλους και πλένετέ τις καλά μετά από κάθε χρήση.
-Προτιμάτε τα άνετα, βαμβακερά, λινά ή μεταξωτά ρούχα, επειδή τα στενά και συνθετικά ρούχα ερεθίζουν το δέρμα.
-Αν ξυρίζεστε στο πρόσωπο, κάντε μασάζ στην περιοχή που αναπτύσσονται τα γένια με ένα ζεστό πανί ή ειδικό σφουγγάρι, ώστε να σηκώνονται οι τρίχες.
-Ξυρίζετε τις τρίχες προς την κατεύθυνση που μεγαλώνουν.
-Αλλάζετε λεπίδα μετά από κάθε χρήση και κρατάτε καθαρή την ξυρισμένη περιοχή.
-Οι χώροι με τους οποίους το δέρμα έρχεται σε επαφή (π.χ. μπανιέρα) πρέπει να απολυμαίνονται.
Πηγή: onmed.gr