Η διατροφή μας αποτελεί έναν από τους βασικότερους πυλώνες κάθε πτυχής της υγείας μας, άρα ο ρόλος της είναι καθοριστικός και για τη γονιμότητα.
Οι διατροφικές μας συνήθειες επηρεάζουν τη λειτουργία των επιμέρους οργάνων του σώματος αλλά και το ορμονικό σύστημα. Οι παράγοντες αυτοί επηρεάζουν με τη σειρά τους τις πιθανότητες ενός ζευγαριού να τεκνοποιήσει.
Χρειάζονται από τρεις έως δώδεκα μήνες έως ότου οι μεταβολές στο διατροφολόγιο επιδράσουν στον οργανισμό. Εάν λοιπόν έχετε βάλει στα άμεσα σχέδιά σας να… διαιωνίσετε το είδος, πάρτε από τώρα τα μέτρα σας!
1. Φρούτα και λαχανικά
Παρέχουν όλες τις απαραίτητες βιταμίνες και τα μέταλλα που χρειάζεται ο οργανισμός μας. Παράλληλα, τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πλούσια σε ωφέλιμα φυτικά χημικά και αντιοξειδωτικά, τα οποία καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες μπορεί να βλάψουν το σπέρμα ή το ωάριο.
2. Ψάρι
Είναι πλούσιο σε Ω-3 λιπαρά οξέα, τα οποία χρειάζεται το αναπαραγωγικό σύστημα προκειμένου να λειτουργήσει σωστά. Χρειάζεται, ωστόσο, ιδιαίτερη προσοχή στις ποσότητες αλλά και στην ποιότητα του ψαριού, ώστε να αποφευχθεί η υπερβολική πρόσληψη υδραργύρου. Εάν ανησυχείτε για την περιεκτικότητα υδραργύρου στο ψάρι, επιλέξετε εναλλακτικά συμπλήρωμα Ω-3.
3. Καθαρό κόκκινο κρέας και όσπρια
Φροντίστε να γεμίσετε τα αποθέματα σιδήρου του οργανισμού σας. Ιδιαίτερα για τις γυναίκες, λόγω της μηνιαίας αιμορραγίας, η αναπλήρωση του χαμένου σιδήρου είναι απαραίτητη για να εξασφαλισθεί η ομαλή κύηση.
4. Πρωτεΐνες
Δεν παίρνουμε πρωτεΐνες μόνο από το κρέας (χοιρινό, μοσχάρι, κοτόπουλο) αλλά και από τροφές φυτικής προέλευσης, όπως τα φασόλια, η κινόα και οι ξηροί καρποί.
Πηγή: onmed.gr