Κυριακή , 29 Δεκέμβριος 2024
Τροφική δηλητηρίαση: Συμβουλές για άμεση αντιμετώπιση

Τροφική δηλητηρίαση: Συμβουλές για άμεση αντιμετώπιση

Εάν φάγατε κάτι ληγμένο ή κάτι που δεν έχει μαγειρευτεί σωστά, μπορεί να εμφανίσετε τα ενοχλητικά συμπτώματα της τροφικής δηλητηρίασης.

Μάθετε ποια είναι αυτά και πώς θα τα αντιμετωπίσετε όσο το δυνατόν πιο άμεσα.

Η τροφική δηλητηρίαση οφείλεται συνήθως σε μόλυνση από βακτήρια (π.χ. σαλμονέλα, Ε. coli ή καμπυλοβακτηρίδιο) ή ιούς (π.χ. νοροϊός).

Τα συμπτώματα της τροφικής δηλητηρίασης μπορεί να είναι πολύ ήπια (π.χ. ένας στομαχόπονος που υποχωρεί μετά από λίγες ώρες) έως πολύ σοβαρά (υψηλός πυρετός και επίμονη διάρροια). Ανάλογα με το μικροοργανισμό που έχει προκαλέσει τη λοίμωξη, τα συμπτώματα αρχίζουν να εμφανίζονται μετά από 8 ώρες ή και μετά από 2 ολόκληρες εβδομάδες.

Τυπικά συμπτώματα της τροφικής δηλητηρίασης είναι τα εξής:

– ναυτία

– πόνος στην κοιλιά

– πυρετός

– τάση προς έμετο

– κράμπες και πρήξιμο στην κοιλιά

Τι πρέπει να κάνετε

Μην πάρετε οποιοδήποτε φάρμακο (π.χ. για τη διάρροια) χωρίς τη συμβουλή γιατρού. Το ανοσοποιητικό προσπαθεί από μόνο του να εξοντώσει τους παθογόνους μικροοργανισμούς, οπότε ο γιατρός θα συστήσει το κατάλληλο φάρμακο για την περίσταση.

Ένα βασικό βήμα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της τροφικής δηλητηρίασης είναι η επαρκής ενυδάτωση. Ο εμετός και η διάρροια εξαντλούν τα αποθέματα του σώματος σε υγρά, οπότε αυτά πρέπει να αναπληρώνονται. Εάν δεν έχετε τάση προς έμετο, μπορείτε να καταναλώσετε εύπεπτες τροφές όπως μπανάνες, ρύζι, ψωμί και κρακεράκια.

Φυσικά χρειάζεται και επαρκής ξεκούραση, ώστε ο οργανισμός να μην στερηθεί την ενέργεια που χρειάζεται για να αντιμετωπίσει τη λοίμωξη.

Συμβουλευθείτε άμεσα γιατρό εάν:

– έχετε διάρροια και πυρετό πάνω από 38

– έχετε ζαλάδες ή διψάτε υπερβολικά

– κάνετε συνέχεια εμετό μία ολόκληρη ημέρα

– έχετε διάρροια για πάνω από 5 ημέρες

Επισκεφθείτε τα Επείγοντα εάν:

– εντοπίσετε αίμα στα κόπρανα

– έχετε ταχυπαλμίες ή αρρυθμίες

– αρρωστήσατε μετά την κατανάλωση θαλασσινών, μανιταριών ή κονσέρβας (οι τοξίνες στην περίπτωση αυτή μπορεί να αποδειχθούν εξαιρετικά επικίνδυνες)

Πηγή: onmed.gr