«Είμαι ξαπλωμένος στο κρεβάτι… Στη γωνία του δωματίου βρίσκονται δύο άντρες. Δεν μπορώ να τους δω, όμως ξέρω ότι είναι εκεί. Τους ακούω να μιλούν, μιλούν για φόνους. Δεν μπορώ να κουνηθώ. Ο ένας με πλησιάζει και στέκεται ακριβώς από πάνω μου. Με φτύνει στο μάτι.»
Η παραπάνω μοιάζει με σκηνή βγαλμένη από ταινία τρόμου, όμως δεν είναι. Πρόκειται για αφήγηση πραγματικής εμπειρίας ενός φαινομένου που γνωρίζουμε με το όνομα υπνική παράλυση.
Πρόκειται για ένα ασυνήθιστο φαινόμενο όπου το άτομο ανακτά τη συνείδησή του ενώ το σώμα βρίσκεται σε κατάσταση ύπνου, αδυνατώντας να κουνηθεί, και συνοδεύεται από ποικίλες παράξενες και τρομακτικές παραισθήσεις.
Αφηγήσεις σαν την παραπάνω καταγράφηκαν και παρουσιάζονται στο πλαίσιο ενός νέου ντοκιμαντέρ με τίτλο Ο Εφιάλτης (The Nightmare), σε σκηνοθεσία του Rodney Ascher.
Το ντοκιμαντέρ αφορά στις εμπειρίες οκτώ ανθρώπων που έχουν βιώσει τον τρόμο της υπνικής παράλυσης, συνοδεία αναπαραστάσεων στην οθόνη.
Παραισθήσεις και παράγοντες κινδύνου
Τα επεισόδια εκδηλώνονται συνήθως νωρίς τη νύχτα, καθώς το άτομο περνά σε κατάσταση ύπνου, ή προς το ξημέρωμα, λίγο πριν το πρωινό ξύπνημα.
Τα άτομα που βιώνουν την υπνική παράλυση ταλαιπωρούνται από τρία είδη παραισθήσεων: την αίσθηση εισβολής μιας διαβολικής παρουσίας μέσα το δωμάτιο, το αίσθημα έλλειψης αέρα και έντονης πίεσης επάνω στο στέρνο και, τέλος, απατηλές εμπειρίες κίνησης, όπως το αίσθημα ότι το σώμα αιωρείται επάνω από το κρεβάτι.
Η υπνική παράλυση αποτελεί συχνά σύμπτωμα της ναρκοληψίας, μιας διαταραχής του ύπνου όπου ο εγκέφαλος αδυνατεί να ελέγξει τον κύκλο του ύπνου. Συνδυάζεται επίσης συχνά με ψυχικές διαταραχές όπως το μετατραυματικό στρες και οι διαταραχές πανικού.
Έχουν καταγραφεί, ωστόσο, αρκετά περιστατικά υπνικής παράλυσης που δεν συνοδεύονται από διαπιστωμένη ψυχιατρική ή νευρολογική διαταραχή.
Οι στρεσογόνες εμπειρίες της ζωής, το άγχος, η ποιότητα του ύπνου αλλά και το γενετικό υπόβαθρο θεωρούνται παράγοντες κινδύνου για την υπνική παράλυση.
Πηγή: Mail Online