Δευτέρα , 23 Δεκέμβριος 2024
Βλαστοκύτταρα έσωσαν το πόδι 47χρονης στη Θεσσαλονίκη

Βλαστοκύτταρα έσωσαν το πόδι 47χρονης στη Θεσσαλονίκη

Γλύτωσε τον ακρωτηριασμό η ασθενής

Σώθηκε από τον ακρωτηριασμό το πόδι μιας 47χρονης γυναίκας στη Θεσσαλονίκη, η οποία πάσχει από διαβήτη τύπου 1, με την εφαρμογή βλαστοκυττάρων στην  Α’ Προπαιδευτική Κλινική του ΑΧΕΠΑ.

Η ασθενής είχε στο πέλμα (στην κεφαλή του δεύτερου μεταταρσίου) διαβητικό έλκος, το οποίο παρά τις συντηρητικές θεραπείες παρέμενε ανεπούλωτο περισσότερο από έξι μήνες. Έναν μήνα μετά την εφαρμογή των βλαστοκυττάρων, τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά και το έλκος είχε επουλωθεί πλήρως.

«Πήραμε λιπώδη ιστό από την ασθενή, απομονώσαμε τα βλαστοκύτταρα και στη συνέχεια τα βάλαμε στην περιοχή του έλκους. Η θεραπεία αυτή δεν είναι θεραπεία ρουτίνας, έγινε στο πλαίσιο μελέτης της Α΄ Προπαιδευτικής Κλινικής του ΑΧΕΠΑ και το κόστος καλύφθηκε από κάποιο πρόγραμμα. Δεν είναι ούτε εύκολη, ούτε απλή μέθοδος και έχει ένα κόστος. Σκεφτείτε, όμως, ότι ο ασθενής γλυτώνει από τον ακρωτηριασμό. Είναι μια πολλά υποσχόμενη μέθοδος, με εντυπωσιακά αποτελέσματα. Η εφαρμογή έγινε πριν από δύο χρόνια, αλλά έπρεπε να περιμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθεί πριν ανακοινώσουμε τα αποτελέσματα» ανέφερε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο επίκουρος καθηγητής Παθολογίας-Διαβητολογίας στο ΑΠΘ Τριαντάφυλλος Διδάγγελος.

Τα αποτελέσματα της μελέτης αυτής θα παρουσιαστούν στο 28ο Ετήσιο Πανελλήνιο Συνέδριο της Διαβητολογικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδος (ΔΕΒΕ), που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη από 12-15 Νοεμβρίου.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου θα παρουσιαστούν, επίσης, τα αποτελέσματα πολυκεντρικής μελέτης για τον συνδυασμό αντλιών ινσουλίνης και αισθητήρων γλυκόζης, στην οποία μετείχαν 11 Διαβητολογικά Κέντρα από όλη την Ελλάδα.

«Τα αποτελέσματα ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικά για άτομα που φορούν αντλίες ινσουλίνης και είναι ιδιαίτερα ευνοϊκή η επίδραση στη ρύθμιση και μείωση των υπογλυκαιμικών επεισοδίων» πρόσθεσε ο κ. Διδάγγελος.

Νέα φάρμακα για τον διαβήτη

Νέα φάρμακα για τον σακχαρώδη διαβήτη μπαίνουν στη θεραπευτική φαρέτρα. Περισσότερες από δέκα φαρμακευτικές ουσίες (συμπεριλαμβανομένων και νέων τύπων ινσουλινών) για την αντιμετώπιση του σακχαρώδη διαβήτη θα παρουσιαστούν στη διάρκεια του συνεδρίου της ΔΕΒΕ.

Ανάμεσα στα φάρμακα αυτά είναι οι αναστολείς συμμεταφορέα νατρίου -γλυκόζης, που αναστέλλουν την απορρόφηση της γλυκόζης από τα νεφρά, δηλαδή αυξάνουν την αποβολή γλυκόζης με τα ούρα και έτσι μειώνουν τη γλυκόζη στο αίμα. Ένα από τα φάρμακα αυτής της κατηγορίας, η νταπαγκλιφλοζίνη, έχει κυκλοφορήσει ήδη στην Ελλάδα.

«Το πλεονέκτημα αυτών των φαρμάκων είναι ότι έχουν μικρό κίνδυνο υπογλυκαιμίας και φαίνεται ότι δρουν ευνοϊκά και στο σωματικό βάρος, δηλαδή μειώνουν το σωματικό βάρος, αλλά και την αρτηριακή πίεση. Επίσης έχουν ένα δεύτερο πλεονέκτημα, ότι επιδρούν με διαφορετικό μηχανισμό δράσης από όλα τα υπόλοιπα αντιδιαβητικά δισκία, τα οποία δρουν είτε αυξάνοντας την έκκριση είτε αυξάνοντας τη δράση της ινσουλίνης. Με αυτό τον τρόπο μπορούν να χορηγηθούν σε συνδυασμό με οποιοδήποτε αντιδιαβητικό δισκίο και σε οποιοδήποτε στάδιο του σακχαρώδη διαβήτη. Δηλαδή μπορούν να χορηγηθούν σε συνδυασμό με μετφορμίνη σε νεοδιαγνωσθέντες διαβητικούς, μπορεί να χορηγηθούν σε συνδυασμό με οποιοδήποτε άλλο αντιδιαβητικό δισκίο, ακόμη και σε συνδυασμό με ινσουλίνη. Ο μόνος περιορισμός είναι ότι η δράση τους μειώνεται σε ασθενείς με μέτρια ή σοβαρή χρόνια νεφρική νόσο» επισημαίνει ο επίκουρος καθηγητής Παθολογίας – Διαβητολογίας Φώτης Ηλιάδης.

Παράλληλες εκδηλώσεις

Στο πλαίσιο του συνεδρίου, η ΔΕΒΕ έχει διοργανώσει τις ακόλουθες παράλληλες εκδηλώσεις:
Φωταγώγηση με το μπλε χρώμα του σακχαρώδη διαβήτη τού Λευκού Πύργου και των Ομπρελών της Νέας Παραλίας (Παρασκευή 14 Νοεμβρίου, 18:00-20:00) και ημερίδα που απευθύνεται στα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, με θέμα: «Νεότερες απόψεις για τον Σακχαρώδη Διαβήτη» (Κυριακή 16 Νοεμβρίου 10:30-14:00, Ξενοδοχείο Μακεδονία Παλάς).
Πριν από την ημερίδα θα πραγματοποιηθεί (9:00-10:00) εκπαιδευτικός περίπατος διάρκειας μίας ώρας στη Νέα Παραλία, με συμμετοχή ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη και γιατρών.

 

 

 

 

 

Πηγή: newsbeast.gr