Πέμπτη , 9 Ιανουάριος 2025

Wasabi: Γιατί το συνοδευτικό του σούσι ωφελεί τον εγκέφαλο

To wasabi (γουασάμπι) είναι ρίζα ενός γιαπωνέζικου φυτού και ένα από τα πιο δημοφιλή συστατικά της γιαπωνέζικης κουζίνας.

Καταναλώνεται σε σκόνη ή φρέσκο για την παραγωγή σάλτσας, που συνήθως συνοδεύει το σούσι.

Το wasabi είναι υπερβολικά καυτερό, γι’ αυτό καταναλώνεται σε ελάχιστη ποσότητα.

Έχει αποδειχθεί ότι το γουασάμπι μειώνει τη φλεγμονή λόγω των αντιοξειδωτικών που περιέχει.

Σύμφωνα με τα ευρήματα νέας ιαπωνικής μελέτης, μπορεί να ενισχύσει και τη μνήμη.

Ο επικεφαλής της έρευνας, αναπληρωτής καθηγητής στο Ινστιτούτο Ανάπτυξης, Γήρανσης και Καρκίνου του Πανεπιστημίου Tohoku, Rui Nouchi, δήλωσε ότι η ισχύς των αποτελεσμάτων εξέπληξε τους επιστήμονες, παρά το γεγονός ότι τα ευρήματα βασίστηκαν σε μικρό αριθμό εθελοντών.

«Γνωρίζαμε από προηγούμενες μελέτες σε ζώα ότι το wasabi έχει οφέλη για την υγεία. Αυτό που πραγματικά μάς εξέπληξε όμως, ήταν η δραματική αλλαγή. Η βελτίωση ήταν πραγματικά σημαντική» δήλωσε.

Ποιο είναι λοιπόν αυτό το συστατικό που περιέχει το wasabi και μπορεί να ενισχύσει τη μνήμη;

Πρόκειται για την αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη ένωση 6-MSITC, η οποία βρίσκεται σε ελάχιστα είδη χλωρίδας, σημείωσε ο Nouchi.

Οι 72 υγιείς συμμετέχοντες στη μελέτη ηλικίας 60 έως 80 ετών, χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Η μία έλαβε 100 χιλιοστόγραμμα (mg) εκχυλίσματος wasabi πριν από τον ύπνο, ενώ οι υπόλοιποι έλαβαν εικονικό φάρμακο.

Μετά από τρεις μήνες, όσοι κατανάλωναν wasabi είδαν ενίσχυση τόσο στη βραχυπρόθεσμη όσο και στη μακροπρόθεσμη μνήμη, με βάση τα αποτελέσματα τεστ για τις γλωσσικές δεξιότητες, τη συγκέντρωση και την ικανότητα εκτέλεσης απλών εργασιών.

Όσοι έλαβαν wasabi, είδαν τις βαθμολογίες τους στην επεισοδιακή μνήμη να αυξάνονται κατά μέσο όρο κατά 18%, δήλωσε ο Nouchi, ενώ σημείωσαν κατά μέσο όρο 14% υψηλότερη βαθμολογία από την ομάδα του εικονικού φαρμάκου συνολικά.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η ένωση 6-MSITC μειώνει τη φλεγμονή και τα επίπεδα οξειδωτικών ουσιών στον ιππόκαμπο, την περιοχή του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνη για τη μνήμη.

Οι εθελοντές που έλαβαν wasabi, είχαν καλύτερες επιδόσεις στη συσχέτιση προσώπων και ονομάτων, η οποία είναι συχνά το σημαντικότερο πρόβλημα μνήμης στους ηλικιωμένους, σημείωσε ο Nouchi.

Ο Nouchi, ειδικός στην πρόληψη της άνοιας, δήλωσε ότι στράφηκε στο wasabi αφού είδε υψηλά ποσοστά αποτυχίας άλλων μεθόδων διατήρησης της υγείας του εγκεφάλου, συμπεριλαμβανομένης της μεσογειακής διατροφής, της άσκησης και της μουσικοθεραπείας.

Σκέφτηκε ότι θα ήταν πιο εύκολο για τους ηλικιωμένους να λαμβάνουν καθημερινά ένα συμπλήρωμα που θα προσέφερε περισσότερα οφέλη από άλλα αντιφλεγμονώδη μπαχαρικά όπως το τζίντζερ και ο κουρκουμάς.

Οι ερευνητές σχεδιάζουν να δοκιμάσουν το wasabi και σε άλλες ηλικιακές ομάδες για να διερευνήσουν αν το μπαχαρικό μπορεί να επιβραδύνει τη μείωση της μνήμης σε ασθενείς με άνοια.

Το ιαπωνικό φυτό είναι δύσκολο να καλλιεργηθεί, χρειάζεται σχεδόν δύο χρόνια για να ωριμάσει και απαιτεί ειδικές συνθήκες καλλιέργειας, γι’ αυτό σπάνια βρίσκει κανείς πραγματικό wasabi και όχι απομιμήσεις του.

Ευτυχώς, μόνο μια μικρή σταγόνα αρκεί για να αποκομίσει κανείς τα οφέλη του, σημειώνουν οι ερευνητές.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό Nutrients.


Πηγή