Τετάρτη , 22 Ιανουάριος 2025
Ξανθέλασμα: Τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται

Ξανθέλασμα: Τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται

Το ξανθέλασμα είναι ένα δερματολογικό πρόβλημα κατά το οποίο δημιουργούνται επίπεδες κίτρινες πλάκες στο πάνω ή στο κάτω βλέφαρο, συνήθως προς τη μύτη.

Τα ξανθελάσματα οφείλονται σε συσσώρευση χοληστερόλης κάτω από το δέρμα και είναι πιο συνηθισμένα στις ηλικίες 40-60 ετών, μπορούν όμως να εκδηλωθούν ακόμα και σε εφήβους ή ηλικιωμένους.

Συμπτώματα

Το ξανθέλασμα εμφανίζεται ως κίτρινη-πορτοκαλί κηλίδα ή επίπεδης επιφάνειας προεξοχή στην επιφάνεια του δέρματος, το μέγεθος της οποίας κυμαίνεται από 2–30 χιλιοστά και εμφανίζει σαφή όρια. Όταν εμφανιστεί ξανθέλασμα ποτέ δεν εξαφανίζεται μόνο του, αντιθέτως οι αλλοιώσεις αυτές συνήθως μεγαλώνουν σε μέγεθος ή αριθμό.

Τα ξανθελάσματα δεν παρουσιάζουν φαγούρα ή πόνο. Συνήθως οι ασθενείς ενδιαφέρονται περισσότερο για την αισθητική αντιμετώπιση των ξανθελασμάτων.

Επειδή περίπου οι μισές περιπτώσεις σχετίζονται με υψηλά επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα, η πρώτη κίνηση όταν εμφανιστούν είναι να ελέγξει κανείς την χοληστερόλη του.

Τα ξανθελάσματα είναι πιο συχνά στους μεσογειακούς και στους ασιατικούς λαούς. Αν και δεν προκαλούν πόνο, ούτε απειλούν την όραση, πολλοί επιλέγουν να τα αφαιρέσουν για αισθητικούς λόγους. Ωστόσο, στο περίπου 40% των περιπτώσεων, υποτροπιάζουν.

Ενώ τα ξανθελάσματα αφορούν άνδρες και γυναίκες, φαίνεται ότι οι γυναίκες εμφανίζουν ξανθελάσματα σε υψηλότερο ποσοστό.

Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, όσοι αναπτύσσουν ξανθελάσματα διατρέχουν έως 12% υψηλότερο κίνδυνο να υποστούν έμφραγμα μέσα στην επόμενη 10ετία. Το ξανθέλασμα είναι καλύτερος δείκτης εμφράγματος και καρδιοπάθειας στις γυναίκες και σε όσους έχουν ηλικία κάτω των 55 ετών.

Η διαφορά μεταξύ των δύο φύλων αποδίδεται στο ότι οι γυναίκες ούτως ή άλλως διατρέχουν πριν την κλιμακτήριο μικρότερο κίνδυνο εμφράγματος απ’ ό,τι οι άντρες,

Αντιμετώπιση

Εάν η θεραπεία των ξανθελασμάτων δεν ανταποκρίνεται σε αγωγή μείωσης λιπιδίων, άλλοι τρόποι αντιμετώπισης μπορεί να περιλαμβάνουν:•

Χειρουργική εκτομή και συρραφή.

Θεραπεία με laser.

Ψύξη με άζωτο (κρυοθεραπεία).

 

Πηγή: onmed.gr