Λάβατε την διάγνωση. Παλέψατε να την αποδεχτείτε. Μάθατε πολλά, διαβάζοντας και συζητώντας με άλλους πάσχοντες για την νόσο αυτή. Κι όμως ίσως αναρωτιέστε: «Πώς θα είναι η καθημερινότητα μου, με την Hashimoto Θυρεοειδίτιδα;»
Συχνά τα άτομα που πάσχουν από χρόνια αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα αντιμετωπίζονται ως υποχόνδριοι ή υπερβολικοί, όταν αναφέρουν στους γύρω τους κάποια από τα καθημερινά συμπτώματα τους. Ίσως ακούσουν σχόλια όπως: «Σιγά, πώς κάνεις έτσι. Και άλλοι “έχουν Θυρεοειδή” δεν είσαι η/ο μόνη/-ος!»
Όμως τα άτομα που πάσχουν από λεμφοκυτταρική θυρεοειδίτιδα ή Hashimoto δεν πάσχουνε απλά «από θυρεοειδή» αλλά από μια χρόνια, αυτοάνοση και ανίατη νόσο που επηρεάζει την καθημερινότητα τους!
Σίγουρα, υπάρχουν πολλά άτομα, που μετά από την κατάλληλη ορμονική ρύθμιση δεν έχουν πια συμπτώματα ή αυτά περιορίζονται στο ελάχιστο. Πολλοί ανακτούν πάλι μια «φυσιολογική» ζωή με αντοχή για να ανταπεξέρχονται στην καθημερινότητά τους. Υπάρχουν και πολλοί ωστόσο, που δεν επανέρχονται σε «φυσιολογική» ζωή, παλεύοντας με συμπτώματα που συνεχίζουν να έχουν.
Κατά την πορεία της ασθένειας σε κάποιους ασθενείς τα συμπτώματα είναι αρκετά πιο περίπλοκα όπως μας το δείχνει αυτό η προσωπική εμπειρία μιας νεαρής κοπέλας, η οποία ανέπτυξε παχυσαρκία κατά 30 παραπάνω κιλά!
Η Hashimoto Θυρεοειδίτιδα της ήταν εδώ και αρκετό διάστημα γνωστή στην ίδια καθώς και στους θεράποντες γιατρούς, ωστόσο δεν αντιμετωπιζόταν κατάλληλα. Αρχικά δεν λάμβανε την απαραίτητη ποσότητα ορμονών. Αφότου ξεκίνησε η λήψη θυροξίνης, τα συμπτώματα άρχισαν επιτέλους να βελτιώνονται. Έτσι μπόρεσε να σταματήσει η επιπλέον αύξηση του σωματικού βάρους. Ωστόσο, δεν επιτυγχάνονταν μείωση του σωματικού βάρους με καμία διατροφική αλλαγή. Ενώ οι τιμές των ελεύθερων θυρεοειδικών ορμονών (FT3 και FT4) βρίσκονταν πια σε φυσιολογικά όρια, η ασθενής συνέχισε να πάσχει από συμπτώματα ζάλη, μείωση αποδοτικότητας, πρησμένους λεμφαδένες, τριχόπτωση, αίσθημα κόπωσης, προβλήματα στην όραση. Ωστόσο δεν έχουν διαγνωστεί επιπλέον αυτοάνοσες ή σύνοδες παθήσεις.
«Αυτή η εμπειρία μας δείχνει πόσο σημαντικό είναι:
1. Να αντιμετωπίζεται άμεσα η Θυρεοειδίτιδα μετά από την διάγνωση της και
2. Ότι είναι απαραίτητες περισσότερες επιστημονικές έρευνες, που θα μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε και να αντιμετωπίσουμε καλύτερα την νόσο», αναφέρουν οι γιατροί Μπράκεμπους, και Χόϊφελντερ.
Διάγνωση: Hashimoto Θυρεοειδίτιδα – τι κάνω τώρα;
Σημαντικό είναι μετά από την διάγνωση να μάθετε και να κατανοήσετε την νέα σας συντροφιά καθώς θα σας συνοδεύει για την υπόλοιπη ζωής σας. Τι σημαίνει αυτοάνοσο νόσημα; Τι συμπτώματα προέρχονται από αυτή την ασθένεια; Τι σημαίνουν οι ορμόνες που λαμβάνουμε; Γιατί τις λαμβάνουμε;
Η κατάλληλη ενημέρωση θα βοηθήσει στην κατανόηση και στην αποφυγή του νοσηρού φόβου και τα αισθήματα άρνησης που αναπτύσσονται. Είναι βασικό ένας ασθενής να αποδεχτεί το νόσημα και να «συνεργάζεται» μαζί του.
Καλή συνεργασία και σχέση εμπιστοσύνης με τον θεράποντα γιατρό
Είναι εξαιρετικά σημαντική η σχέση εμπιστοσύνης που αναπτύσσει ο ασθενής με τον γιατρό του, ωστόσο όπως λέει η συγγραφέας του βιβλίου «Πρόγραμμα αυτοβοήθειας για την Hashimoto»: «Είναι βασικό ο ασθενής να αναπτύσσει μια προσωπική άποψη για την θεραπεία που θα ακολουθήσει σε συνεργασία με τον γιατρό του.» Μιλήστε λοιπόν ανοιχτά με τον γιατρό σας, για συμπτώματα που επιμένουν και τυχόν επιπλέον εξετάσεις (όπως
έλεγχο βιταμινών, ιχνοστοιχείων και μετάλλων).
Μην αμελείτε την φαρμακευτική αγωγή!
Μετά από την διάγνωση, το πιθανότερο είναι να λάβετε φαρμακευτική αγωγή. Το «καθημερινό μας χαπάκι» είναι άκρως απαραίτητο για τον οργανισμό μας! Δεν θα πρέπει να αμελείται. Ιδανικό θεωρείται να το λαμβάνει ο ασθενείς καθημερινά την ίδια ώρα. Είναι μια βασική ορμόνη που χρειάζεται το σώμα μας και δεν μπορεί να την παράγει πια. Η κατάλληλη δόση της αγωγής, μαζί με την σωστή λήψη, θα βοηθήσουν κατά πολύ, στην μείωση των συμπτωμάτων.
Συμπληρώματα διατροφής
Άτομα που πάσχουν από αυτοάνοσα νοσήματα συχνά υποφέρουν και από άλλες ελλείψεις σημαντικών ουσιών, όπως βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και μέταλλα, καθώς ο οργανισμός τους δυσκολεύεται να απορροφήσει αυτές τις ουσίες. Τα συμπτώματα που προκαλούνται από την έλλειψη αυτών των ουσιών, συχνά έχουν μεγάλη ομοιότητα με τα συμπτώματα του αυτοάνοσου νοσήματος, π.χ. κόπωση, έλλειψη συγκέντρωσης, μυϊκούς πόνους κλπ.
Να ελέγχετε σε συνεργασία με τον γιατρό σας, τακτικά με αιματολογικές εξετάσεις τον οργανισμό σας, για πιθανές ελλείψεις και να τις αναπληρώνετε με κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής.
Ιώδιο!
Το ιώδιο είναι σημαντικό για την παραγωγή ορμονών στον θυρεοειδή. Ωστόσο στην Hashimoto Θυρεοειδίτιδα, ο θυρεοειδής αδένας πάσχει από μια χρόνια φλεγμονή. Έτσι οι μεγάλες ποσότητες ιωδίου μπορεί να επιδεινώσουν την ασθένεια. Όπως αναφέρει η γιατρός Dr. Φαν ντε Λο: «Είναι καλό να αποφεύγονται τα συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν ιώδιο, η διατροφή και τα συμπληρώματα διατροφής με φύκια και η τακτική διατροφή με σούσι.»
Τακτική παρακολούθηση
Ειδικά στα αρχικά στάδια της ασθένειας και μέχρι να βρεθεί η κατάλληλη δοσολογία της αγωγής, θα πρέπει να παρακολουθείται ο ασθενής τακτικά. Και μετέπειτα ωστόσο είναι καλό να παρακολουθείται συχνά, καθώς οι ορμονικές τιμές μπορούν να επηρεαστούν άμεσα από περιόδους άγχους, ιώσεις και άλλους εξωτερικούς παράγοντες.
Σημαντικό είναι όπως αναφέρει η ενδοκρινολόγος Ιρις φαν ντε Λο: «να ελέγχονται οπωσδήποτε πάντοτε οι ελεύθερες τιμές FT3, FT4, καθώς η τιμή της TSH δεν επαρκεί από μόνη της, για την κατάλληλη διάγνωση. Ακόμα, είναι βασικό να γίνεται πάντοτε υπερηχογράφημα.»
Αντιμετώπιση του άγχους
Είναι αλήθεια, πως όταν τα συμπτώματα επιμένουν ένα άτομο μπορεί να νιώσει αποκαμωμένο και πιεσμένο. Το άγχος είναι από τα βασικότερα αίτια που τροφοδοτούν μια υποτροπή της ασθένειας ή την αύξηση των συμπτωμάτων. Προσπαθήστε να βρείτε χρόνο για τον εαυτό σας, αποβάλλοντας το άγχος. Μικρά πράγματα στην καθημερινότητα μπορούν να σας βοηθήσουν σε αυτό. Όταν μένετε μόνοι, προσπαθήστε να χαλαρώσετε μη κάνοντας απολύτως τίποτα. Αφήστε το κινητό, κλείστε τη μουσική και ό,τι άλλο μπορεί να αποσπάσει την προσοχή σας. Ησυχάστε και δώστε χρόνο στον εαυτό σας να μην κάνει απολύτως τίποτα. Βοηθήστε τον οργανισμό σας, με περιπάτους, καθαρό αέρα και σωστή διατροφή. Πολλά άτομα που πάσχουν από αυτοάνοσο νόσημα νιώθουν καλύτερα, όταν μοιράζονται τα συναισθήματα και τις εμπειρίες τους με άλλους ασθενείς.