Παρά το μικρό του μέγεθος, το αυγό συγκεντρώνει πληθώρα θρεπτικών συστατικών. Αποτελεί εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών και μπορούμε να το εντάξουμε σε κάθε γεύμα της ημέρας, από το πρωινό μας τοστ έως τη βραδινή μας σαλάτα.
Αρκετοί αποφεύγουν τον κρόκο του αυγού και προτιμούν να καταναλώνουν μόνο το ασπράδι, καθώς στον κρόκο βρίσκεται η μεγαλύτερη ποσότητα χοληστερόλης και έχει περισσότερες θερμίδες.
Μπορεί στον κρόκο να συγκεντρώνεται μεγάλη ποσότητα λιπαρών, όμως παρέχει επίσης τις περισσότερες βιταμίνες και τα άλλα θρεπτικά συστατικά του αυγού.
Στον παρακάτω πίνακα μπορείτε να δείτε αναλυτικά πόση ενέργεια (θερμίδες) και τι ποσότητα θρεπτικών συστατικών παρέχει ο κρόκος και το ασπράδι του αυγού.
Ασπράδι | Κρόκος | Ολόκληρο αυγό | |
Θερμίδες | 16 | 54 | 71 |
Λιπαρά (γρ.) | 0 | 5 | 5 |
Κορεσμένα λιπαρά (γρ.) | 0 | 2 | 2 |
Χοληστερόλη (mg) | 0 | 211 | 211 |
Νάτριο (mg) | 55 | 8 | 70 |
Υδατάνθρακες (γρ.) | 0 | 1 | 0 |
Φυτικές ίνες (γρ.) | 0 | 0 | 0 |
Σάκχαρα (γρ.) | 0 | 0 | 0 |
Πρωτεΐνες (γρ.) | 4 | 3 | 6 |
Βιταμίνη A (IU) | 0 | 244 | 244 |
Βιταμίνη B12 (mcg) | 0 | 0,3 | 0,6 |
Βιταμίνη D (IU) | 0 | 18,2 | 17,5 |
Ασβέστιο (mg) | 2,3 | 21,9 | 26,5 |
Φυλλικό οξύ (mcg) | 1,3 | 24,8 | 23,5 |
Κάλιο (γρ.) | 53,8 | 18,5 | 67 |
Σελήνιο (mcg) | 6,6 | 9,5 | 15,8 |
Ω-3 λιπαρά οξέα (mg) | 0 | 38,8 | 37 |
Όπως βλέπετε στον πίνακα, ο κρόκος παρέχει πολύτιμα θρεπτικά συστατικά όπως η βιταμίνη Α, η βιταμίνη Β12 και η βιταμίνη D, καθώς και το ασβέστιο, το φυλλικό οξύ και τα ωφέλιμα Ω-3 λιπαρά οξέα. ADTECH.config.placements[5933563] = { params: { alias: “”, key:””, target: “_blank” } };
Αξίζει να σημειωθεί πως το επιτρεπόμενο όριο ημερήσιας πρόσληψης χοληστερόλης είναι τα 300 mg. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε άφοβα να καταναλώνετε αυγό ακόμη και σε καθημερινή βάση, αρκεί να προσέχετε να μην το συνδυάζετε με πολύ κόκκινο κρέας, τυρί και άλλα λιπαρά γαλακτοκομικά.
Δείτε κι αυτό:
Πώς θα καταλάβετε ότι ένα αυγό έχει χαλάσει – Το τεστ των 5’’
Ποιος είναι ο πιο υγιεινός τρόπος να μαγειρέψετε το αυγό
Γιατί δεν πρέπει να πετάτε τα τσόφλια από τα αυγά
Ολόκληρο αυγό vs ασπράδι: Δείτε τι συνιστούν οι επιστήμονες
Αυγό: Η πολυβιταμίνη της φύσης!
Αυγό: Διαφέρει η διατροφική του αξία ανάλογα με το χρώμα και το μέγεθος;
Πηγή