Σάββατο , 4 Ιανουάριος 2025

Βακτήρια στόματος: Η σχέση τους με την υπέρταση και τις καρδιαγγειακές παθήσεις

Η καθημερινή χρήση στοματικού διαλύματος μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, σύμφωνα με έναν από τους κορυφαίους ειδικούς παγκοσμίως.

Ο Δρ Νέιθαν Μπράιαν, με έδρα το Πανεπιστήμιο του Τέξας, στο Όστιν των ΗΠΑ, μελετά το ρόλο που παίζει το μονοξείδιο του αζώτου στα ζωτικά όργανα του ανθρώπινου σώματος.

Όπως επισημαίνει, το καθημερινό πλύσιμο και οι γαργάρες με στοματικό διάλυμα για την εξάλειψη της κακής αναπνοής, απομακρύνει ταυτόχρονα και το πολύτιμο αυτό στοιχείο.

Τα βακτήρια που σκοτώνει το στοματικό διάλυμα τροφοδοτούν τον οργανισμό με μονοξείδιο του αζώτου, το οποίο ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση.

Ως γνωστό, ο έλεγχος της αρτηριακής πίεσης είναι το κλειδί για την πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων, οι οποίες αποτελούν την πρώτη αιτία αθανάτου παγκοσμίως.

Σύμφωνα με τον δρα Μπράιαν, η κακή στοματική υγιεινή μπορεί επίσης να διαταράξει την παραγωγή μονοξειδίου του αζώτου.

Όπως ανέφερε στην ομιλία του στο 36ο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανής Ένωσης Φυσικοπαθητικής Ιατρικής στο Λας Βέγκας, τα βακτήρια της στοματικής κοιλότητας παρέχουν στο σώμα μονοξείδιο του αζώτου, ένα από τα πιο σημαντικά μόρια για τον έλεγχο και τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, η οποία αποτελεί βασικό παράγοντα πρόληψης των καρδιαγγειακών παθήσεων.

Διαταραχή της παραγωγής μονοξειδίου του αζώτου

«Η κακή στοματική υγιεινή, η χρήση αντισηπτικού στοματικού διαλύματος ή αντιβιοτικών μπορεί να σκοτώσει αυτά τα συνηθισμένα βακτήρια και να διαταράξει την παραγωγή μονοξειδίου του αζώτου, θέτοντας τους ασθενείς σε κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα» ανέφερε.

Κάθε αύξηση της αρτηριακής πίεσης αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου από καρδιακές παθήσεις κατά 7% και από εγκεφαλικό επεισόδιο κατά 10%, σύμφωνα με άλλη έρευνα.

Οι ισχυρισμοί του Δρ Μπράιαν υποστηρίζουν τα ευρήματα μελέτης του 2014, σύμφωνα με τα οποία, τα στοματικά διαλύματα μπορεί να αποβούν «καταστροφικά» για την καρδιαγγειακή υγεία.

Οι στοματικές πλύσεις σκοτώνουν τα «καλά» βακτήρια που βοηθούν τα αιμοφόρα αγγεία να χαλαρώσουν, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η αρτηριακή πίεση, σύμφωνα με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου Queen Mary στο Λονδίνο.

Πηγή: MailOnline

Διαβάστε επίσης:

Στοματικά διαλύματα: Πόσο ασφαλή είναι;

Πότε το στοματικό διάλυμα προκαλεί υπέρταση


Πηγή