Τετάρτη , 1 Ιανουάριος 2025

Βιταμίνη Β6: Δεν θα πιστεύετε πώς επηρεάζει τα όνειρα!

Η βιταμίνη Β6, η οποία ονομάζεται επίσης πυριδοξίνη, ανήκει στο σύμπλεγμα των πολύτιμων βιταμινών Β.

Βρίσκεται σε ποικιλία τροφών, όπως το κουνουπίδι, η μπανάνα, ο τόνος, οι ηλιόσποροι, το κοτόπουλο, τα δαμάσκηνα και το αβοκάντο, και μία από τις βασικές λειτουργίες της είναι να βοηθά τον οργανισμό να παράγει νευροδιαβιβαστές (π.χ. σεροτονίνη) που βοηθούν στη διαχείριση της θλίψης, του στρες και του άγχους. Επίσης, εμπλέκεται στην παραγωγή της αιμοσφαιρίνης, της ουσίας που επιτρέπει στα ερυθρά αιμοσφαίρια να μεταφέρουν το οξυγόνο σε όλο το σώμα.

Σύμφωνα όμως με μια νέα επιστημονική έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας στην Αυστραλία, η βιταμίνη Β6 εμπλέκεται και στα όνειρα.

Συγκεκριμένα, όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, η επαρκής πρόσληψη βιταμίνης Β6 μπορεί να μας βοηθήσει να θυμόμαστε τα όνειρα που είδαμε ενώ κοιμόμασταν! ADTECH.config.placements[5933563] = { params: { alias: “”, key:””, target: “_blank” } };

Στο πλαίσιο της μελέτης, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Perceptual and Motor Skills, οι ερευνητές χορήγησαν σε 100 εθελοντές συμπλήρωμα με μεγάλη δόση βιταμίνης Β6 (240mg) ακριβώς πριν πέσουν για ύπνο για πέντε συνεχόμενα βράδια.

Πριν την έναρξη της δοκιμής, πολλοί από τους συμμετέχοντες είχαν δηλώσει ότι σπάνια θυμούνται τα όνειρα που βλέπουν.

«Διαπιστώσαμε ότι η λήψη της βιταμίνης Β6 βελτίωσε την ικανότητα των συμμετεχόντων να θυμούνται τα όνειρά τους συγκριτικά με τη λήψη ψευδοφαρμάκου (placebo)» σχολίασε ο Δρ Ντένολμ Άσπι, από τη Σχολή Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου της Αδελαΐδας και ένας εκ των συντακτών της μελέτης, προσθέτοντας πως «η λήψη της βιταμίνης δεν φάνηκε να επηρεάζει το πόσο ζωντανά, παράξενα ή ‘χρωματιστά’ ήταν τα όνειρα των συμμετεχόντων, ούτε επηρέασε άλλες παραμέτρους του ύπνου».

«Είναι η πρώτη φορά που μια επιστημονική μελέτη εξετάζει την επίδραση της βιταμίνης Β6 στα όνειρα και μάλιστα σε τόσο μεγάλο δείγμα ανθρώπων» προσθέτει ο Δρ Άσπι, διευκρινίζοντας πως θα χρειαστούν και άλλες μελέτες στο μέλλον ώστε να διαπιστωθεί εάν η επίδραση της Β6 διαφέρει ανάλογα με το αν κάποιος παρουσιάζει έλλειψη ή αν λαμβάνει επαρκή ποσότητα μέσω της διατροφής του.

Δείτε κι αυτό:

Βιταμίνες του συμπλέγματος Β: Ποιες είναι και σε ποιες τροφές θα βρείτε την καθεμία

Τα συμπτώματα που δείχνουν έλλειψη βιταμινών Β

Τρεις κακές συνήθειες που εξαντλούν τις βιταμίνες Β από τον οργανισμό σας


Πηγή