Σάββατο , 11 Ιανουάριος 2025

Γρίπη: 4 περιπτώσεις που αποδεικνύεται θανατηφόρα

Έξι θύματα μετρά μέχρι στιγμής η γρίπη στη χώρα μας για την περίοδο 2017-2018, ενώ στο εξωτερικό η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη, αφού στις ΗΠΑ έχουν ήδη χάσει τη ζωή τους 53 παιδιά λόγω της γρίπης και στο Ηνωμένο Βασίλειο οι νεκροί έχουν φτάσει τους 155.

Είναι σίγουρα τρομακτικό να χάνουν τη ζωή τους τόσοι άνθρωποι κάθε χρόνο από μια τόσο κοινή λοίμωξη όσο η γρίπη, ποιες είναι όμως οι συνθήκες που ευνοούν αυτή την εξέλιξη, καθιστώντας τα θύματα ευάλωτα;

Τέσσερις είναι οι βασικοί λόγοι που η γρίπη αποδεικνύεται θανατηφόρα:

1. Πνευμονία

Είναι η πιο κοινή αιτία θανάτου από γρίπη, καθώς ο ιός της γρίπης μπορεί να προκαλέσει ιογενή πνευμονία. Όταν κάποιος προσβάλλεται από τη γρίπη, ο ιός μπορεί να αποδυναμώσει το ανοσοποιητικό του τόσο πολύ ώστε να διευκολυνθεί η λοίμωξη των πνευμόνων από έναν άλλο ιό ή κάποιο βακτήριο. Στην περίπτωση αυτή οι πνεύμονες γεμίζουν με υγρό, δυσκολεύοντας την αναπνοή, με αποτέλεσμα να μη φτάνει αρκετό οξυγόνο σε όλο το υπόλοιπο σώμα και να επέρχεται τελικά ο θάνατος.

ADTECH.config.placements[5933563] = { params: { alias: “”, key:””, target: “_blank” } };

2. Σηψαιμία

Αποτελεί συχνή αιτία θανάτου από γρίπη μεταξύ των νεαρών ενηλίκων και των παιδιών. Η σηψαιμία συμβαίνει όταν το ανοσοποιητικό σύστημα υπερδιεγείρεται στην προσπάθειά του να νικήσει τον ιό. Αποτέλεσμα της υπερδιέγερσης του ανοσοποιητικού είναι η εκτεταμένη φλεγμονή, η οποία με τη σειρά της προκαλεί ένα ντόμινο συμπτωμάτων που αποτέλεσμα έχουν την οργανική ανεπάρκεια και τον θάνατο.

3. Έμφραγμα

Η γρίπη αποτελεί παράγοντα κινδύνου για το έμφραγμα. Συγκεκριμένα, ο κίνδυνος εμφράγματος στους ενήλικες αυξάνεται κατά έξι φορές σε διάστημα επτά ημερών από τη διάγνωση της γρίπης. Εάν δεν χορηγηθούν άμεσα οι απαιτούμενες πρώτες βοήθειες, το έμφραγμα μπορεί να κοστίσει τη ζωή.

4. Αφυδάτωση

Η αφυδάτωση λόγω γρίπης είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για τα βρέφη και τα μικρά παιδιά. Κοινά συμπτώματα της γρίπης είναι ο εμετός και η διάρροια, τα οποία μπορεί να αποδειχτούν απειλητικά για τη ζωή εάν τα υγρά που χάνονται από το σώμα δεν αναπληρωθούν.

Κολλήσατε γρίπη; Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Μεγαλύτερο κίνδυνο επιπλοκών από τη γρίπη διατρέχουν συγκεκριμένες υποομάδες του πληθυσμού:

  • Ηλικιωμένοι
  • Παιδιά κάτω των 5 ετών
  • Έγκυοι
  • Χρονίως πάσχοντες

Συμβουλευτείτε οπωσδήποτε τον γιατρό σας εάν ανήκετε σε κάποια από αυτές τις ομάδες και έχετε νοσήσει από γρίπη.

Για τις υπόλοιπες ομάδες του πληθυσμού συνιστάται η επίσκεψη στον γιατρό ή στο νοσοκομείο σε περίπτωση που η γρίπη προκαλεί τα παρακάτω:

  • Ξαφνική ζαλάδα
  • Σοβαρό ή συχνό εμετό
  • Δύσπνοια
  • Πόνο ή αίσθημα πίεσης στο στήθος ή στην κοιλιά
  • Συμπτώματα γρίπης που υποχωρούν και επανεμφανίζονται

Πηγή: CNN

Δείτε κι αυτό:

Κρυολόγημα & γρίπη: Για πόσο καιρό είναι μεταδοτικές οι δύο λοιμώξεις

Η γρίπη μπορεί να μεταδοθεί χωρίς βήχα ή φτάρνισμα, δείχνει νέα μελέτη

Γρίπη vs. κρυολόγημα: Πίνακας συμπτωμάτων από το ΚΕΕΛΠΝΟ


Πηγή