Τρίτη , 7 Ιανουάριος 2025

Δίαιτα με λίγους υδατάνθρακες: Ποιοι οι κίνδυνοι για την υγεία

Μια δίαιτα με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες θεωρείται αποτελεσματική για την άμεση απώλεια των περιττών κιλών, ωστόσο σε βάθος χρόνου μπορεί να οδηγήσει σε δυσάρεστες εκβάσεις για την υγεία, σύμφωνα με μια νέα, εκτενή επιστημονική μελέτη.

Η μελέτη, η οποία παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας που ολοκληρώνει σήμερα τις εργασίες του στο Μόναχο, κατέληξε στο συμπέρασμα πως «οι δίαιτες με λίγους υδατάνθρακες είναι επικίνδυνες κι έτσι πρέπει να αποφεύγονται».

Οι κίνδυνοι λόγω της χαμηλής πρόσληψης υδατανθράκων

Στο πλαίσιο της μελέτης τους, οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Maciej Banach από το Ιατρικό Πανεπιστήμιο του Λοτζ στην Πολωνία, εξέτασαν κατά πόσο μια δίαιτα με λίγους υδατάνθρακες επηρεάζει τις πιθανότητες πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία και συγκεκριμένα από στεφανιαία νόσο, εγκεφαλοαγγειακή νόσο (συμπεριλαμβανομένου του εγκεφαλικού επεισοδίου) και καρκίνο.

Για τον σκοπό αυτόν, ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν τις διατροφικές συνήθειες 24.825 ανθρώπων για διάστημα περίπου 6,4 ετών. Η μέση ηλικία των συμμετεχόντων ήταν τα 47,6 έτη και η πρόσληψη υδατανθράκων για καθέναν από αυτούς υπολογίστηκε ως ποσοστό επί των συνολικών θερμίδων που λάμβαναν μέσα στην ημέρα. Βάσει του ποσοστού πρόσληψης υδατανθράκων, οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε τέσσερις ομάδες.

Το δεύτερο μέρος της μελέτης αφορούσε επισκόπηση (μετα-ανάλυση) ερευνητικών δεδομένων που αφορούσαν συνολικά σχεδόν 450.000 ανθρώπους και κάλυπταν διάστημα 15,6 ετών κατά μέσο όρο. Και στην περίπτωση αυτή, οι ερευνητές αναζήτησαν πιθανές συσχετίσεις ανάμεσα στις δίαιτες με λίγους υδατάνθρακες και την πρόωρη θνησιμότητα. ADTECH.config.placements[5933563] = { params: { alias: “”, key:””, target: “_blank” } };

Από τα δεδομένα του πρώτου μέρους της μελέτης προέκυψε ότι οι άνθρωποι που κατανάλωναν τους λιγότερους υδατάνθρακες ήταν 32% πιο πιθανό να χάσουν πρόωρα τη ζωή τους από οποιαδήποτε αιτία, συγκριτικά με όσους κατανάλωναν τους περισσότερους. Όσον αφορά τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου ανά αιτία, η πολύ χαμηλή πρόσληψη υδατανθράκων συσχετίστηκε με 51% αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από στεφανιαία νόσο, 50% αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από εγκεφαλοαγγειακή νόσο και 35% αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από καρκίνο.

Τα ευρήματα αυτά επιβεβαιώθηκαν και από τη μετα-ανάλυση, η οποία υπέδειξε ότι ο συνολικός κίνδυνος πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία έφτανε το 15% για όσους κατανάλωναν τους λιγότερους υδατάνθρακες, σε σχέση με όσους καταναλώνουν τους περισσότερους. Αντίστοιχα, ο κίνδυνος καρδιαγγειακού θανάτου υπολογίστηκε πως ήταν 13% μεγαλύτερος, ενώ ο κίνδυνος θανάτου από καρκίνο φάνηκε να είναι 8% μεγαλύτερος.

Όσο για τις αιτίες πίσω από τα παραπάνω ευρήματα, ο Banach αναφέρει πως σημαντικό ρόλο παίζει πιθανότατα η χαμηλή πρόσληψη φυτικών ινών και η μικρή κατανάλωση φρούτων και παράλληλα η μεγάλη κατανάλωση ζωικών πρωτεϊνών, τροφών με χοληστερόλη και κορεσμένων λιπαρών στο πλαίσιο μιας διατροφής με λίγους υδατάνθρακες. Τα επίπεδα πρόσληψης μετάλλων, βιταμινών και φυτοχημικών ουσιών φαίνεται επίσης να επηρεάζουν την πορεία της υγείας, σύμφωνα με τον ερευνητή.

«Οι δίαιτες με λίγους υδατάνθρακες μπορεί να αποδειχτούν χρήσιμες βραχυπρόθεσμα όσον αφορά την απώλεια βάρους, τη μείωση της αρτηριακής πίεσης και τον έλεγχο του σακχάρου, ωστόσο η μελέτη μας υποδεικνύει ότι σε βάθος χρόνου συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο θανάτου από κάθε αιτία και συγκεκριμένα από στεφανιαία νόσο, εγκεφαλοαγγειακή νόσο και καρκίνο» καταλήγει ο Banach.

Να σημειωθεί ότι η σχέση χαμηλής πρόσληψης υδατανθράκων και μειωμένου προσδόκιμου ζωής διαπιστώθηκε πρόσφατα και σε μια άλλη μεγάλη αμερικανική επιστημονική μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στην έγκριτη επιθεώρηση The Lancet Public Health.

Αν και η νέα μελέτη δεν διευκρινίζει ποια ποσότητα υδατανθράκων θεωρείται χαμηλή, μέτρια ή υψηλή, σε γενικές γραμμές χαμηλή θεωρείται η πρόσληψη υδατανθράκων 26% ή και χαμηλότερη επί των συνολικών θερμίδων (π.χ. 103 γραμμάρια την ημέρα στο πλαίσιο μιας διατροφής 2.000 θερμίδων), ενώ πολύ χαμηλή η πρόσληψη υδατανθράκων 6% ή και χαμηλότερη (30 γραμμάρια την ημέρα).

Δείτε κι αυτό:

Σύνθετοι υδατάνθρακες: Ποια τα οφέλη τους & σε ποιες τροφές βρίσκονται

Υδατάνθρακες: Οι 4 λόγοι που είναι απαραίτητοι στις γυναίκες

Υδατάνθρακες: Οι 12 τροφές που πρέπει να αποφεύγετε (pics)


Πηγή