Τετάρτη , 27 Νοέμβριος 2024
Δερμιτζάκης: Εντός χρονοδιαγράμματος το εμβόλιο στην Ελλάδα - Το παράδειγμα της Ερμού για τον συνωστισμό

Δερμιτζάκης: Εντός χρονοδιαγράμματος το εμβόλιο στην Ελλάδα – Το παράδειγμα της Ερμού για τον συνωστισμό

Ο καθηγητής γενετικής, Μανώλης Δερμιτζάκης, θεωρεί πως το εμβόλιο του κορονοϊού στην Ελλάδα θα είναι εντός του χρονοδιαγράμματος. Το παράδειγμα της Ερμού για τον ορισμό του συνωστισμού.

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο καθηγητής ανέφερε πως στο τέλος του χρόνου ή στις αρχές του επόμενου πιθανότατα θα έχουμε εμβόλια του κορονοϊού στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα ο Μανώλης Δερμιτζάκης ανέφερε: «Οι περισσότερες εταιρείες έχουν ξεκινήσει ήδη παραγωγή, ακριβώς με τη λογική, όταν θα πραγματοποιηθεί η έγκριση να υπάρχουν ήδη δόσεις, που θα δοθούν.

Για παράδειγμα η Johnson & Johnson έκανε μία διακοπή της χορήγησης για κάποια ανεξήγητη ασθένεια, η οποία δεν ξέρουμε αν έχει κάποια σχέση με το εμβόλιο αλλά αυτό είναι το πρωτόκολλο, να σταματούν την δοκιμή μέχρι να το ξεκαθαρίσουν.

Το πιο πιθανό είναι να ξεκινήσει τις επόμενες ημέρες, όπως είχε γίνει με την AstraZeneca.

Νομίζω ότι το αρχικό χρονοδιάγραμμα, ίσως τέλος αυτού του χρόνου ή πιθανότερα αρχές του επόμενου θα έχουμε εμβόλια στη Ελλάδα και σε αναπτυγμένες χώρες για να αρχίσει να εμβολιάζεται ο πληθυσμός».

Το παράδειγμα της Ερμού για τον συνωστισμό και τη χρήση της μάσκας

Ο καθηγητής αναφέρθηκε και στα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται και έχει ορίσει η κυβέρνηση και συγκεκριμένα στους χώρους όπου υπάρχει συνωστισμός.

Ο κ. Δερμιτζάκης έδωσε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα: «αν κάποιος περπατάει στην Ερμού, όπου έχει πολύ κόσμο και βλέπει δύο γνωστούς του και σταματήσουν να συζητήσουν, είναι συνωστισμός αυτό; Γιατί συνήθως δεν θα κρατήσουν τα 2-3 μέτρα απόσταση».

Στη συνέχεια ο καθηγητής γενετικής πρόσθεσε: «σε περιοχές που έχουμε πολύ μεγάλη κινητικότητα και μεγάλη πιθανότητα να συναντήσουμε κόσμο ακόμα και έξω, εγώ θα έλεγα ότι η οδηγία θα έπρεπε να ναι, φοράμε τη μάσκα πριν μπούμε σε αυτή τη περιοχή.

Όπως για παράδειγμα το κέντρο της Αθήνας, επειδή έχει περισσότερους συνωστισμούς, από ότι μη συνωστισμούς. Η περιοχή αυτή έχει τόσο μεγάλη πυκνότητα πληθυσμού που θα έπρεπε να φοράνε όλοι μάσκα, μπαίνοντας σε αυτή.

Νομίζω αυτό είναι πιο εύκολο στη διαχείριση και πιο κατανοητό στον κόσμο».


Πηγή