Τετάρτη , 22 Ιανουάριος 2025

Διάσειση: Πώς συνδέεται με τη σκλήρυνση κατά πλάκας

Μια παράδοξη σχέση ανάμεσα στη διάσειση και στη μελλοντική εκδήλωση της σκλήρυνσης κατά πλάκας, μιας αυτοάνοσης πάθησης που είναι γνωστή και ως πολλαπλή σκλήρυνση, εντόπισαν ερευνητές από τη Σουηδία.

Σύμφωνα με τη σχετική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Annals of Neurology, ακόμη και ένα μεμονωμένο περιστατικό διάσεισης κατά τη διάρκεια της εφηβείας μπορεί να προδιαθέσει απέναντι στην εκδήλωση της σκλήρυνσης κατά πλάκας στο μέλλον. Εάν δε τα χτυπήματα στο κεφάλι είναι επαναλαμβανόμενα ο κίνδυνος φαίνεται να είναι μεγαλύτερος.

Η μελέτη, η οποία αφορούσε συνολικά περισσότερα από 70.000 άτομα (εκ των οποίων 7.293 ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας), υπέδειξε ότι κάθε διάγνωση για διάσειση κατά την εφηβική ζωή συσχετίζεται με 22% αυξημένες πιθανότητες εκδήλωσης σκλήρυνσης κατά πλάκας αργότερα. Περισσότερα από ένα επεισόδια διάσεισης συσχετίστηκαν με υπερδιπλάσιο κίνδυνο (133%) για την αυτοάνοση πάθηση.

Όπως εκτιμούν οι ερευνητές, η σχέση διάσεισης και σκλήρυνσης εξηγείται από την εκκίνηση μιας αυτοάνοσης διεργασίας που προκαλεί το χτύπημα στο κεφάλι στο κεντρικό νευρικό σύστημα.

Η διάσειση είναι στην πλειονότητα των περιπτώσεων αποτέλεσμα τραυματισμού στο κεφάλι, αν και σπανιότερα μπορεί να προκληθεί από τα βίαια τραντάγματα του κεφαλιού ή του επάνω μέρους του σώματος. Συνήθως οι επιπτώσεις της είναι προσωρινές, δεν αποκλείεται όμως να προκαλέσει πονοκεφάλους και προβλήματα συγκέντρωσης, μνήμης, ισορροπίας ή και κινητικού συντονισμού.

«Η μελέτη παρουσιάζει έναν ακόμη λόγο να προστατεύονται οι έφηβοι από τα χτυπήματα στο κεφάλι, ιδιαίτερα σε περιστάσεις όπου υπάρχει κίνδυνος οι τραυματισμοί να είναι επαναλαμβανόμενοι, όπως σε ομαδικά αθλήματα» δήλωσε ο καθηγητής Σκοτ Μοντγκόμερι, επικεφαλής συντάκτης της μελέτης, διευκρινίζοντας ότι η διάσειση κρίνεται ιδιαιτέρως επικίνδυνη για τους νέους που έχουν κληρονομική προδιάθεση απέναντι στη σκλήρυνση κατά πλάκας.

Διαβάστε επίσης:

Σκλήρυνση κατά πλάκας: Η βιταμίνη που «προβλέπει» την έναρξη της νόσου

Λοιμώδης μονοπυρήνωση: Ποια η σχέση της με τη σκλήρυνση κατά πλάκας

Σκλήρυνση κατά πλάκας: Το είδος γυμναστικής που βάζει «φρένο» στην αυτοάνοση νόσο


Πηγή