Ο διαβήτης τύπου 2 οφείλεται στην υπερβολική αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως, μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας.
Ο διαβήτης τύπου 2 είναι πιο συνηθισμένος από τον διαβήτη τύπου 1, αλλά πολλοί άνθρωποι με προδιαβήτη, μια κατάσταση που αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2, αγνοούν ότι κινδυνεύουν λόγω της απουσίας συμπτωμάτων.
Πολλοί πάσχοντες από διαβήτη τύπου 2, μπορεί επίσης να μην αντιληφθούν την πάθηση επειδή τα συμπτώματα δεν προκαλούν αδιαθεσία.
Τα βασικά συμπτώματα της κατάστασης περιλαμβάνουν:
– Έντονη δίψα
– Συχνοουρία, ειδικά κατά τη διάρκεια της νύχτας
– Κούραση
– Ανεξήγητη απώλεια βάρους και απώλεια μυϊκής μάζας
Ο αρρύθμιστος διαβήτης μπορεί να προκαλέσει καταστροφή των αιμοφόρων αγγείων, των νεύρων και των οργάνων.
Τι περιλαμβάνει μια απλή εξέταση για διαβήτη τύπου 2
Σύμφωνα με το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Μεγάλης Βρετανίας, υπάρχουν δύο πολύ απλές εξετάσεις για τον διαβήτη, η εξέταση γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (HbA1c) και η δοκιμασία ανοχής γλυκόζης.
Εξέταση γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης
Η εξέταση γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης είναι μια απλή αιματολογική εξέταση της οποίας η τιμή αντιπροσωπεύει το μέσο όρο διακύμανσης του σακχάρου του αίματος τους τελευταίους 3 μήνες περίπου. Η τιμή της πρέπει να είναι κάτω από 7.
Η εξέταση μπορεί να γίνει οποιαδήποτε ημέρα και δεν απαιτεί ιδιαίτερη προετοιμασία. Δεν μπορεί να γίνει όμως κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αν δεν έχετε έρθει προηγουμένως σε συνεννόηση με τον γιατρό σας.
Δοκιμασία ανοχής γλυκόζης
Αυτή η εξέταση βρίσκει πώς συμπεριφέρεται το σάκχαρο μετά από φόρτιση, δηλαδή αφού καταναλώσετε κατά μέσο όρο 75 γρ. γλυκόζης.
Σας παίρνουν αίμα, ενώ είστε νηστικοί τις προηγούμενες 12 ώρες, μετράνε το σάκχαρό σας και στη συνέχεια πίνετε 75 γρ. γλυκόζης διαλυμένα σε ένα ποτήρι νερό. Μετά από 2 ώρες, σας ξαναπαίρνουν αίμα και γίνεται νέα μέτρηση του σακχάρου σας. Σε αυτή τη δεύτερη μέτρηση, η τιμή του σακχάρου δεν θα πρέπει να ξεπερνά το 140 mg/dl. Αν βρεθεί το σάκχαρο σε αυτή την εξέταση μεγαλύτερο από 140 mg/dl και μικρότερο από 200 mg/dl, τότε ο γιατρός θα σας μιλήσει για διαταραχή της ανοχής της γλυκόζης (παθολογική καμπύλη ανοχής στη γλυκόζη, που είναι ο προθάλαμος του διαβήτη). Αν η τιμή του σακχάρου στην εξέταση μετά από φόρτιση βρεθεί μεγαλύτερη από 200 mg/dl, τότε οι γιατροί μιλάνε για την ύπαρξη διαβήτη.
Η τροφή που βοηθά στον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου
Σύμφωνα με τη διατροφολόγο Carrie Ruxton, οι πάσχοντες από διαβήτη, μπορούν να ελέγξουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα τους μέσω της κατανάλωσης αυγών.
Πρόκειται για τροφή χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και υδατάνθρακες, αλλά πλούσια σε πρωτεΐνες, γι’ αυτό αποτελούν καλή επιλογή όταν χρειάζεται να ελέγξετε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας.
«Τα οφέλη των αυγών σε μία διατροφή για τη διαχείριση του διαβήτη, ήταν για πολύ καιρό παρεξηγημένα, εν μέρει λόγω των εσφαλμένων φόβων σχετικά με την περιεκτικότητά τους σε χοληστερόλη. Τώρα γνωρίζουμε ότι οι τροφές που περιέχουν χοληστερόλη δεν αποτελούν κίνδυνο για τους περισσότερους, καθώς οι βασικοί ένοχοι είναι η διατροφή που περιέχει πολλές θερμίδες και κορεσμένα λιπαρά, σε συνδυασμό με καθιστική ζωή και κληρονομικότητα».
Πηγή: express.co.uk
Διαβάστε επίσης:
Κίνδυνος διαβήτη: 6 ύπουλα σημάδια που πρέπει να γνωρίζετε
Διαβήτης: Η ηλικία-ορόσημο για την εμφάνιση επιπλοκών
Διαβήτης τύπου 2: Η τροφή που βοηθά στη διαχείριση των συμπτωμάτων
Πηγή