Τρίτη , 7 Ιανουάριος 2025

Διαταραχές περιόδου: Δείτε τις 11 πιθανές αιτίες

Υπολογίζεται ότι 1 στις 10 γυναίκες έχει ακανόνιστες περιόδους ή μεγάλη αιμορραγία.

Πολλές γυναίκες βιώνουν αλλαγές στον έμμηνο κύκλο τους καθώς μεγαλώνουν ή μετά την τεκνοποίηση λόγω των ορμονικών αλλαγών.

Αν πάντως διαπιστώσετε ότι κάτι δεν πάει καλά με την περίοδό σας μετά από 1-2 μήνες πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Δείτε κάποιους βασικούς λόγους που προκαλούν αναστάτωση στην περίοδο:

Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών

Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών είναι μια ορμονική ανισορροπία που εμποδίζει την ωορρηξία και έχει ως αποτέλεσμα να χάνονται κύκλοι ή οι κύκλοι να είναι ακανόνιστοι. Άλλα συμπτώματα είναι η έντονη τριχοφυΐα, η δυσκολία στην απώλεια βάρους και η ακμή.

Εγκυμοσύνη

Η απουσία περιόδου ή τα περίεργα υγρά μπορεί να σχετίζονται με εγκυμοσύνη, δεν συμβαίνει όμως πάντα κάτι τέτοιο. Πολλές γυναίκες μπορεί να νομίζουν ότι έχουν περίοδο ενώ είναι έγκυοι, ενώ σε άλλες περιπτώσεις η αιμορραγία οφείλεται σε αποβολή ή έκτοπη κύηση. Αν υπάρχει πιθανότητα εγκυμοσύνης, συμβουλευτείτε επειγόντως γιατρό.

Προεμμηνόπαυση

Το διάστημα που μεσολαβεί μέχρι την εμμηνόπαυση χαρακτηρίζεται από ακανόνιστες περιόδους, βαριά ή ελαφριά αιμορραγία και κηλίδες αίματος, σε συνδυασμό με εξάψεις, νυχτερινές εφιδρώσεις και κακή ψυχολογική διάθεση.

Προβλήματα του θυρεοειδούς

Η ανισορροπία των ορμονών που παράγονται από τον θυρεοειδή, είναι μια κοινή αιτία διαταραχών περιόδου. Περίπου 1 στις 8 γυναίκες αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα με τον θυρεοειδή στη διάρκεια της ζωής της. Αν εκτός από ανωμαλίες περιόδου παρατηρείτε και άλλα συμπτώματα, όπως κόπωση, αδυναμία συγκέντρωσης, ευερεθιστότητα, νευρικότητα, αδυναμία, ανεξήγητη απώλεια ή αύξηση βάρους, μιλήστε με το γιατρό σας.

Προλακτίνωμα

Το προλακτίνωμα είναι το αδένωμα της υπόφυσης που υπερεκκρίνει προλακτίνη και αποτελεί την πλέον συχνή αιτία παθολογικής υπερπρολακτιναιμίας. Στις προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες αποτελεί ένα από τα συχνότερα αίτια διαταραχών της εμμήνου ρύσεως (15-20% των περιπτώσεων αμηνόρροιας) και υπογονιμότητας. Επίσης προκαλεί γαλακτόρροια (αυτόματη ή μετά από πίεση).

Δεν τρώτε αρκετά ή αθλείστε υπερβολικά

Αν ο ΔΜΣ σας είναι κάτω από 19 ή αν κάνετε υπερβολική γυμναστική, μπορεί να χάνετε περιόδους. Η απουσία ωορρηξίας είναι η αντίδραση του σώματος σε καταστάσεις υπερβολικού στρες.

Υπερβολικό άγχος

Δεν μιλάμε φυσικά για μια αγχωτική μέρα στη δουλειά, αλλά για κάτι πολύ σοβαρό, όπως μια μετακόμιση, την απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου κλπ.

Όγκοι στη μήτρα

Η ανάπτυξη μη φυσιολογικών μορφωμάτων στη μήτρα, όπως πολύποδες, κύστεις, ινομυώματα και άλλοι προκαρκινικοί ή καρκινικοί όγκοι, μπορεί να προκαλέσουν διάφορα συμπτώματα, όπως ανώμαλες περιόδους, αιμορραγίες, υπέρταση, φούσκωμα, πόνο κλπ.

Παχυσαρκία

Η παχυσαρκία μπορεί να προκαλέσει αιμορραγία στη περίοδο λόγω των οιστρογόνων που παράγει ο λιπώδης ιστός.

Αντισύλληψη

Αν ξεκινήσατε πρόσφατα κάποια αγωγή αντισύλληψης, είναι πιθανό να διαπιστώσετε κάποιες αλλαγές στην περίοδό σας. Αυτό οφείλεται στις ορμόνες που προσπαθούν να ρυθμίσουν ή να ελαχιστοποιήσουν τον κύκλο σας κόντρα στις φυσικές ορμόνες που παράγουν οι ωοθήκες σας. Αφήστε να περάσει ένα διάστημα 12 εβδομάδων και αν δεν ομαλοποιηθεί ο κύκλος σας ζητήστε από τον γιατρό σας να σας συστήσει μια διαφορετική αγωγή.

Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα

Κάποια ΣΜΝ, όπως η γονόρροια και τα χλαμύδια μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή και ερεθισμό της μήτρας και του τραχήλου, με αποτέλεσμα να προκαλούνται διαταραχές στην περίοδο. Αν παρατηρήσετε ασυνήθιστες, δυσώδεις εκκρίσεις, φαγούρα και ερεθισμό συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

 

Διαβάστε επίσης:

Αίμα περιόδου: Τι δείχνει το χρώμα του για την υγεία σας


Πηγή