Τρίτη , 7 Ιανουάριος 2025

Είναι όλα τα μικρόβια επικίνδυνα για το παιδί;

Η υπερβολική καθαριότητα μπορεί να μην κάνει και τόσο καλό όσο νομίζατε.

Οι περισσότεροι γονείς θεωρούν τα μικρόβια τον πρώτο και βασικότερο εχθρό των παιδιών. Γεμίζουμε το σπίτι με αντισηπτικά και πλένουμε συνέχεια τα χέρια μας αλλά πολλά από αυτά τα μικρόβια είναι άκακα και βοηθούν τα παιδιά να παραμένουν υγιή.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘div-gpt-ad-1539094927280-0’); });

Μήπως το παιδί είναι πολύ καθαρό;

Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι το παιδί που μεγαλώνει σε ένα αποστειρωμένο και πολύ καθαρό σπίτι, δεν εξασκείται αρκετά στη μάχη κατά των μικροβίων, κάτι που το ανοσοποιητικό χρειάζεται για να μάθει πώς να αντιδρά στα βακτήρια και στους ιούς που προκαλούν ασθένειες.

Οι αλλεργίες και το άσθμα μπορεί να προκληθούν από την πολύ μικρή έκθεση του ανοσοποιητικού σε μικρόβια. Προφανώς και αυτό δεν σημαίνει ότι η καθαριότητα δεν είναι πολύ σημαντική, αλλά είναι σίγουρα πιο πολύπλοκη από αυτό που νομίζαμε. Το κόλπο είναι να αποφεύγουμε τα «κακά» και να δεχόμαστε τα «καλά» μικρόβια.

Το σωστό πλύσιμο των χεριών διαρκεί γύρω στα 15 δευτερόλεπτα. Χρειάζεται σαπούνι με ζεστό νερό κάθε φορά που παίζει κάπου, πριν το φαγητό αλλά και όταν φαίνονται βρώμικα για οποιοδήποτε λόγο.

Μήπως το παιδί δεν παίζει αρκετά έξω;

Τα πράγματα πλέον έχουν αλλάξει και τα παιδιά μένουν περισσότερο μέσα στο σπίτι. Αλλά το να τρέχουν στον κήπο ή στο κοντινό σας πάρκο και να παίζουν με το χώμα τους χαρίζει στιγμές διασκέδασης και δίνει ώθηση στο ανοσοποιητικό τους σύστημα.

Η συχνή επαφή με τους οργανισμούς που ζουν στο χώμα τα βοηθά στο να καταπολεμούν πιο εύκολα τα μικρόβια.

Ο κανόνας των 5 δευτερολέπτων

Ισχύει τελικά ότι μπορείς να φας αυτό που έπεσε στο πάτωμα αρκεί να το σηκώσεις στα 5 δευτερόλεπτα;

Η πραγματικότητα είναι ότι πολύ γρήγορα μαζεύει εκατομμύρια βακτήρια, αν και λιγότερα σε σχέση με τα 60 δευτερόλεπτα. Καλό όμως είναι να μην ρισκάρουμε την υγεία μας και να πετάμε το φαγητό που πέφτει κάτω.

Μπορούμε να μοιραζόμαστε;

Τα μέλη της οικογενείας μπορεί να μοιράζονται τα πάντα λόγω της συνεχούς επαφής. Απλά χρειάζεται προσοχή στα σκεύη που μπαίνουν στο στόμα της μαμάς και μετά στο στόμα του μωρού.

Μην δοκιμάζετε το μπιμπερό γιατί μετά θα μεταφερθούν τα βακτήρια του στόματός σας στο δικό του. Αν μιλάμε για φίλους, καλύτερα να αποφεύγετε το μοίρασμα, ειδικά αν κάποιο παιδί είναι άρρωστο.

Πηγή: vita.gr

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

localStorage.clear();


Πηγή