Τετάρτη , 15 Ιανουάριος 2025

Εξωτερικές & εσωτερικές αιμορροΐδες: Υπάρχουν διαφορές;

Ανησυχείτε ότι μπορεί να πάσχετε από αιμορροϊδοπάθεια; Υποψιάζεστε ότι έχετε τις κοινώς γνωστές αιμορροΐδες, αλλά δεν είστε σίγουροι αν είναι εσωτερικές ή εξωτερικές και τι πρέπει να κάνετε για να απαλλαγείτε από αυτές;

Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, γιατί ανήκετε στο ήμισυ του ενήλικου πληθυσμού που σύμφωνα με τα στατιστικά αποκτούν την πάθηση πριν φτάσουν τα 50. Αν και οι αιμορροΐδες είναι σπανίως επικίνδυνες, μπορεί να κάνουν αισθητή την παρουσία τους πολύ συχνά. Ευτυχώς, όμως, μπορούμε να κάνουμε πολλά για να απαλλαγούμε απ’ αυτές.

«Αναλόγως της θέσης τους στο ορθό, οι αιμορροΐδες διακρίνονται σε εσωτερικές και εξωτερικές. Και στις δύο περιπτώσεις, από τις κύριες αιτίες πρόκλησής τους θεωρείται ότι είναι η υπερβολική ενδοκοιλιακή πίεση, η οποία προκαλείται λόγω εγκυμοσύνης, δυσκοιλιότητας, διάρροιας, άρσης βάρους, ή παχυσαρκίας. Ωστόσο, η αιμορροϊδοπάθεια είναι, κατά βάσιν, κληρονομική πάθηση» αναφέρει ο Δρ Αναστάσιος Ξιάρχος, Πρόεδρος της Επιστημονικής Εταιρείας Ορθοπρωκτικής Χειρουργικής.

Ειδικότερα, οι εξωτερικές αιμορροΐδες εκδηλώνονται ως μικρά εξογκώματα στην περιοχή του πρωκτού και τείνουν να προκαλούν ενόχληση στον πάσχοντα. Αυτός ο τύπος αιμορροΐδας προκαλεί φαγούρα, ερεθισμό και σε μερικές περιπτώσεις πόνο. Όμως, δεν είναι τα μοναδικά συμπτώματα που μπορεί να υποδηλώνουν την ύπαρξη μιας εξωτερικής αιμορροΐδας, γι’ αυτό ο ασθενής δεν θα πρέπει ποτέ να κάνει αυτοδιάγνωση, αλλά να αναζητά τη συμβουλή του ειδικού γιατρού, προκειμένου να υπάρχει έγκυρη διάγνωση και αντιμετώπιση.

Ενώ οι εξωτερικές αιμορροΐδες είναι ορατές, οι εσωτερικές είναι οι συχνότερες. Στην πραγματικότητα, όλοι οι άνθρωποι έχουν εσωτερικές αιμορροΐδες, αλλά δεν αποτελούν πρόβλημα μέχρι τα αιμοφόρα αγγεία του ορθού να πρηστούν και ο ιστός να αρχίζει να χαλαρώνει. Η αιμορραγία είναι συχνή ένδειξη ύπαρξης εσωτερικής αιμορροΐδας και καθώς αυτή μεγαλώνει ξεκινούν, στις περισσότερες περιπτώσεις, και τα τυπικά συμπτώματα. Ωστόσο, ο πάσχων από αιμορροϊδοπάθεια μπορεί να μη νιώθει πόνο, εξαιτίας του μικρού αριθμού νεύρων στην περιοχή του ορθού.

Καθώς η πάθηση εξελίσσεται, μπορεί να προκύψει πρόπτωση της αιμορροΐδας, δηλαδή ο εσωτερικός αιμορροϊδικός ιστός μπορεί να προβάλει έξω από τον πρωκτό. Ο ασθενής δεν μπορεί να διαχωρίσει εάν πρόκειται για εξωτερική αιμορροΐδα ή για εσωτερική που προβάλλει στον πρωκτό, και ο μόνος αρμόδιος να το διευκρινίσει είναι ο γαστρεντερολόγος ή ο χειρουργός. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων η ύπαρξη μικρής ποσότητας αίματος στο χαρτί τουαλέτας είναι η αιτία συζήτησης του προβλήματος μαζί του και αναζήτησης της κατάλληλης θεραπείας.

Πρόληψη

Υπάρχουν ορισμένες απλές πρακτικές που θα μπορούσαν να προστατεύσουν από την εμφάνιση αιμορροϊδοπάθειας και να απαλλάξουν τους ανθρώπους από πρόσθετες έγνοιες. Σύμφωνα με τον Δρ Ξιάρχο, αρχικός στόχος είναι ο χρόνος παραμονής στο κάθισμα της τουαλέτας να μην ξεπερνά τα 5 λεπτά. Και αυτό διότι η παρατεταμένη παραμονή που ξεκινά χωρίς λόγο καταλήγει μετά από χρόνια να γίνεται ανάγκη, καθώς οι διογκωμένες αιμορροΐδες εμποδίζουν την κένωση, η οποία δεν μπορεί πια να ολοκληρωθεί εντός του συγκεκριμένου χρόνου. Επόμενος στόχος είναι η μείωση της ενδοκοιλιακής πίεσης, που επιτυγχάνεται όταν η αφόδευση γίνεται σε βαθύ κάθισμα. Η στάση αυτή μπορεί να προφυλάξει από την εμφάνιση και επιδείνωση της πάθησης, καθώς βοηθά η κένωση να γίνεται με τη φυσική πίεση της μάζας του σώματος.

Τέλος, η καθαριότητα της περιοχής του πρωκτού είναι καθοριστικής σημασίας για την αποφυγή επιδείνωσης των συμπτωμάτων. Γι’ αυτό όσοι υποφέρουν από αιμορροΐδες πρέπει να πλένονται με άφθονο χλιαρό νερό μετά την κένωση, αποφεύγοντας τη χρήση αντισηπτικών, σαπουνιών και γενικά οτιδήποτε μπορεί να επηρεάσει το pΗ του πρωκτού.

Διαβάστε επίσης:

Αιμορροΐδες: Όλοι τις έχουν, ακόμα κι εσύ!

Έλεγχος αιμορροΐδων: Πώς θα καταλάβετε ότι υπάρχει πρόβλημα


Πηγή