Τετάρτη , 1 Ιανουάριος 2025
Επέμβαση θυρεοειδούς: 5 λόγοι που δεν πρέπει να φοβάμαι

Επέμβαση θυρεοειδούς: 5 λόγοι που δεν πρέπει να φοβάμαι

Ανάμεσα στις ιδιαίτερα συχνές ιατρικές παθήσεις της εποχής μας είναι οι θυρεοειδοπάθειες. Τα ακριβή αίτια αυτών παραμένουν, σε μεγάλο βαθμό και σήμερα, άγνωστα. Αδιευκρίνιστοι εν πολλοίς μηχανισμοί αυτοανοσίας και διεργασίες καρκινογένεσης, θέτουν πολλές φορές στον ασθενή την ανάγκη μίας επέμβασης θυρεοειδούς.

Η σύσταση του ιατρού για εγχείρηση στον θυρεοειδή αδένα, αποτελεί πηγή άγχους και αγωνίας για τον ασθενή. Αυτό όμως δεν θα πρέπει να συμβαίνει για πολλούς λόγους. Ρωτήσαμε τον Δρ. Ευάγγελο Καρβούνη, Διευθυντή Center of Excellence Χειρουργικής Θυρεοειδούς & Παραθυρεοειδών Αδένων Ευρωκλινικής Αθηνών για τους λόγους που δεν θα πρέπει να μας ανησυχεί η επέμβαση θυρεοειδούς:

1. Οι φωνητικές χορδές προστατεύονται

Είναι σε όλους γνωστό ότι η επέμβαση στο θυρεοειδή μπορεί να επηρεάσει τη φωνή του ασθενούς, προσωρινά ή μόνιμα, προκαλώντας από απλή βραχνάδα μέχρι σοβαρότερα προβλήματα δυσφωνίας και δύσπνοιας. Αυτό οφείλεται στη στενή ανατομική σχέση που έχει ο αδένας με τα λαρυγγικά νεύρα, που κινούν τις φωνητικές χορδές.

Ένας έμπειρος και εξειδικευμένος χειρουργός είναι σημαντικό να εφαρμόζει την τεχνική της νευροπαρακολούθησης. Με τη συγκεκριμένη τεχνική η πιθανότητα να τραυματισθούν τα λαρυγγικά νεύρα γίνεται πραγματικά ελάχιστη. Πρακτικά, η διεγχειρητική αξιολόγηση και επιβεβαίωση της ανατομικής πορείας των λαρυγγικών νεύρων προσφέρει τη δυνατότητα αποφυγής τραυματισμού και την προστασία των φωνητικών χορδών. Έτσι, ο ασθενής απολαμβάνει μία φυσιολογική ομιλία, άμεσα μετά το τέλος της επέμβασης, χωρίς την ανάγκη κάποιας ιδιαίτερης φωνητικής δίαιτας.

2. Γίνεται πάντοτε πλαστική για ένα όμορφο δέρμα

Το γεγονός ότι οι θυρεοειδοπάθειες είναι πιο συχνές στο γυναικείο φύλο και ότι το συγκεκριμένο όργανο, που χειρουργείται, εντοπίζεται ανατομικά στο εμφανές σημείο του λαιμού, δημιουργεί έναν προβληματισμό για το αισθητικό αποτέλεσμα. 

Με τη σύγχρονη τεχνική, η χειρουργική τομή αποκαθίσταται με τεχνική πλαστικής χειρουργικής, δηλαδή χωρίς εμφανή ράμματα, το δε μήκος της συνήθως δεν ξεπερνά τα 2 εκατοστά. Επίσης, στη μεγάλη πλειοψηφία των περιπτώσεων, δε βάζουμε σωλήνες παροχέτευσης και ως εκ τούτου, η επούλωση είναι άριστη. Πάντοτε, μετεγχειρητικά συστήνονται επιλεγμένα προϊόντα ανάπλασης και περιποίησης δέρματος, που προσφέρουν ένα ακόμη πιο όμορφο δέρμα.

3. Ακόμη και εάν βρεθεί καρκίνος, δεν υπάρχει συνήθως ιδιαίτερο πρόβλημα 

Η διάγνωση νεοπλασμάτων θυρεοειδούς είναι όλο και πιο συχνή στις μέρες μας. Ο σύγχρονος άνθρωπος, που ενημερώνεται διαρκώς, αναζητά εύκολα την ιατρική βοήθεια και βρίσκεται συχνά αντιμέτωπος με τη διάγνωση του καρκίνου. Κάποιοι ασθενείς το γνωρίζουν προεγχειρητικά, κάποιοι άλλοι το μαθαίνουν με την ιστολογική έκθεση.

Δεν υπάρχει, ωστόσο, κανένας ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας, δεδομένου ότι η συχνότερη μορφή θυρεοειδικού καρκίνου (θηλώδες νεόπλασμα) έχει πολύ καλή πρόγνωση. Αξιοσημείωτο σε αυτό τον τύπο καρκινωμάτων είναι ότι, στη συντριπτική πλειοψηφία τους, δεν δίνουν απομακρυσμένες μεταστάσεις σε άλλα όργανα. Επιπλέον, εάν χρειασθεί συμπληρωματική θεραπεία, αυτή είναι μόνο η λήψη Ιωδίου-131 και όχι χημειοθεραπεία ή ακτινοβολίες.

4. Η μετέπειτα ζωή του ανθρώπου είναι απολύτως φυσιολογική

Η αφαίρεση ενός ανθρώπινου οργάνου, αναμφίβολα, δημιουργεί ερωτήματα και αγωνίες για την μετέπειτα ζωή ενός ανθρώπου. Η λειτουργία ενός σημαντικού αδένα, όπως ο θυρεοειδής, είναι καθοριστική για την ισορροπία του οργανισμού.

Η χειρουργική αφαίρεση αυτού του ενδοκρινούς αδένα, όταν γίνεται, βασίζεται σε συγκεκριμένες επιστημονικές ενδείξεις. Πραγματοποιείται δηλαδή, μόνο όταν υπάρχουν βλάβες οι οποίες προκαλούν ή θα προκαλέσουν προβλήματα. Επομένως, δεν αφαιρείται ένα φυσιολογικό όργανο, αλλά κάτι που έχει βλάβη. Η ζωή του ατόμου μετά από μία τέτοια επέμβαση είναι απολύτως φυσιολογική, διότι η ορμονική υποκατάσταση επιτυγχάνεται με την καθημερινή λήψη χαπιού θυροξίνης. Δεν εμποδίζει την τεκνοποίηση στους νέους ανθρώπους, δεν επηρεάζει το σωματικό βάρος και δεν διαταράσσει την ψυχική ισορροπία, για κάποιον που ακολουθεί τις ιατρικές οδηγίες.

5. Υπάρχουν εξειδικευμένοι ιατροί και κέντρα

Η ιατρική επιστήμη στον 21ο αιώνα έχει αναπτύξει υποειδικότητες και εξειδικεύσεις που ασχολούνται αποκλειστικά και μόνο με τις ασθένειες ενός συστήματος του οργανισμού ή και ενός μόνο οργάνου. Οι ειδικοί αυτοί επιστήμονες εργάζονται σε Κέντρα Υψηλής Εξειδίκευσης που συγκεντρώνουν μεγάλο αριθμό περιστατικών ετησίως. Αυτό τους δίνει τη δυνατότητα να αποκτήσουν μία μεγάλη επιστημονική εμπειρία στη διαχείριση ιδιαίτερα σύνθετων και δυσίατων παθήσεων.

Ο εξειδικευμένος Χειρουργός Ενδοκρινών Αδένων, με την ομάδα του, μπορεί να ολοκληρώσει το διαγνωστικό έλεγχο και να προσφέρει εξατομικευμένη θεραπεία, βασισμένη σε ό,τι πιο σύγχρονο διεθνώς εφαρμόζεται για τις παθήσεις θυρεοειδούς. Η απόλυτη εξειδίκευση εργασίας οδηγεί στην απόκτηση και χρησιμοποίηση υπερσύγχρονων εργαλείων και συσκευών, στην αίθουσα χειρουργείου. Είναι σημαντικό οι ασθενείς να απευθύνονται σε τέτοια κέντρα, καθώς, η εξειδίκευση και η μακρόχρονη εμπειρία της ιατρικής ομάδας μπορεί να καλύψει πλήρως τις ανάγκες κάθε ασθενούς, παρέχοντας προσωποποιημένη και ολοκληρωμένη φροντίδα.  

Πείτε μας δυο λόγια για το Center of Excellence Χειρουργικής Θυρεοειδούς & Παραθυρεοειδών Αδένων Ευρωκλινικής Αθηνών που διευθύνετε:

Το Κέντρο Χειρουργικής Θυρεοειδούς και Παραθυρεοειδών Αδένων της Ευρωκλινικής Αθηνών, είναι το πρώτο πιστοποιημένο Center of Excellence Χειρουργικής στην Ελλάδα, αποτελεί σήμερα ένα Κέντρο Αναφοράς, τόσο σε πανευρωπαϊκό, όσο και σε διεθνές επίπεδο για το υψηλό επίπεδο ιατρικών υπηρεσιών που προσφέρει, την εξειδίκευση και εμπειρία των επιστημόνων ιατρών, σημειώνοντας εξαιρετικά υψηλά επίπεδα στις κλίμακες αξιολόγησης και ποιοτικού ελέγχου που πραγματοποιούν οι ειδικοί ελεγκτές ανεξάρτητου φορέα.

Το κέντρο έχει να επιδείξει αξιοσημείωτους δείκτες ποιότητας στο σύνολο των περιστατικών όπως ενδεικτικά μέση διάρκεια νοσηλείας λιγότερο από ημέρα, στο 96% των ασθενών δεν τοποθετήθηκε σωλήνας παροχέτευσης, στο 99% των ασθενών δεν υπήρξε ανάγκη συνταγογράφησης παυσίπονων κατά το εξιτήριο, ενώ καταγράφηκε μόνο μία επανεισαγωγή ασθενούς για χορήγηση ασβεστίου. Επιπλέον σε όλες τις επεμβάσεις χρησιμοποιήθηκε νευροδιεγέρτης για την προστασία των φωνητικών χορδών, με άμεση ομιλία του συνόλου των ασθενών, αμέσως μετά την αφύπνισή τους, στη χειρουργική κιόλας αίθουσα.

Συνοψίζοντας, θα ήθελα να επισημάνω, μέσα από την προσωπική μου εμπειρία από χιλιάδες ασθενείς, σε Ελλάδα και εξωτερικό, ότι η επέμβαση θυρεοειδούς, στις μέρες μας, είναι ένα ιδιαιτέρως ασφαλές χειρουργείο. Ζούμε, με την ομάδα μου, καθημερινά από κοντά το υπερβολικό προ-εγχειρητικό άγχος και μοιραζόμαστε τις δικαιολογημένες αγωνίες των ασθενών μας. Στη δε συνέχεια, μετά την επέμβαση, βλέπουμε σε εκείνους με χαρά, το αίσθημα βαθιάς ανακούφισης, καθώς όλα πήγαν καλά. Ο σωστά ενημερωμένος ασθενής, χτίζοντας μία σχέση εμπιστοσύνης με τον εξειδικευμένο χειρουργό του, έχει ουσιαστικό λόγο να μη φοβάται και όντας ήρεμος και αποφασιστικός, να προχωρεί στη θεραπεία του, με στόχο την υγεία του.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τον κο. Καρβούνη στο 2106416870 ή μπείτε στην ιστοσελίδα endocrinesurgeon.gr


Πηγή