Μήπως τον τελευταίο καιρό δυσκολεύεστε να αναπνεύσετε; Ή ταλαιπωρείστε συχνότερα από λοιμώξεις απ’ ό,τι παλιότερα; Μήπως νιώθετε ότι η όσφρησή σας έχει αποδυναμωθεί;
Για τα συμπτώματα αυτά μπορεί να ευθύνονται οι πολύποδες στη μύτη ή ρινικοί πολύποδες, δηλαδή σαρκώδεις, μη καρκινικές μάζες στα ιγμόρεια ή στη ρινική κοιλότητα που μοιάζουν με τις κρεατοελιές. Οι πολύποδες δεν προκαλούν πόνο, επομένως όταν είναι μικροί σε μέγεθος μπορεί να περάσουν απαρατήρητοι.
Οι ρινικοί πολύποδες αποτελούν συχνά σύμπτωμα της χρόνιας ρινοκολπίτιδας, μιας πάθησης που χαρακτηρίζεται από τη φλεγμονή στα ιγμόρεια για διάστημα μεγαλύτερο των τριών μηνών. Σύμφωνα με τη Mayo Clinic, το άσθμα, οι αλλεργίες αλλά και διάφορες διαταραχές του ανοσοποιητικού συστήματος μπορεί να πυροδοτήσουν τους ρινικούς πολυποδες.
Πώς θα καταλάβετε ότι έχετε πολύποδες στη μύτη
Όπως ήδη αναφέρθηκε, οι πολύποδες δεν προκαλούν πόνο, αλλά χαρακτηρίζονται από συμπτώματα όπως η επίμονη ρινική συμφόρηση (μπούκωμα), η καταρροή, το αίσθημα πίεσης στο μέτωπο ή στο πρόσωπο γενικότερα, το ροχαλητό και οι συχνοί πονοκέφαλοι. Επίσης, οι πολύποδες επηρεάζουν την όσφρηση και τη γεύση και μπορεί να προκαλέσουν πονόδοντο.
Το σύνολο των συμπτωμάτων που προκαλούν οι πολύποδες στη μύτη συχνά θυμίζουν ένα πολύ βαρύ κρυολόγημα, όμως διαρκούν για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Πέρα από τη δυσφορία που προκαλούν τα συμπτώματα αλλά και οι συχνές λοιμώξεις, κατά τα άλλα οι ρινικοί πολύποδες δεν είναι επικίνδυνοι, όπως συχνά συμβαίνει με τους πολύποδες που αναπτύσσονται στο έντερο και οι οποίοι μπορεί να οδηγήσουν μακροπρόθεσμα σε καρκίνο.
Ο γιατρός μπορεί να διαπιστώσει ότι υπάρχουν πολύποδες στη μύτη με τη βοήθεια μιας εξέτασης που ονομάζεται ενδοσκόπηση ή με αξονική τομογραφία.
Πώς αντιμετωπίζονται οι πολύποδες στη μύτη
Για την αντιμετώπιση των ενοχλήσεων, ο γιατρός θα συστήσει θεραπείες με στόχο να συρρικνωθούν οι πολύποδες και να υποχωρήσουν οι φλεγμονές στη ρινική κοιλότητα. Άλλες πιθανές λύσεις είναι η αντιβιοτική αγωγή, η χρήση ειδικών σπρέι ή διαλυμάτων, καθώς και η χρήση αποσυμφορητικών.
Αν τα παραπάνω δεν προσφέρουν την επιθυμητή ανακούφιση, ο γιατρός μπορεί να συστήσει τη χειρουργική επέμβαση ώστε να αφαιρεθούν οι πολύποδες και να διορθωθούν προβλήματα με τα ιγμόρεια τα οποία ευνοούν την ανάπτυξη της φλεγμονής.
Πηγή: womenshealthmag.com, Mayo Clinic
Δείτε κι αυτό:
Τέσσερις απλοί τρόποι να απαλλαγείτε από το «μπούκωμα»
Ιγμορίτιδα: Πώς θα την ξεχωρίσετε από το κρυολόγημα
Δύσπνοια: Πότε πρέπει να ζητήσετε ιατρική βοήθεια
Πηγή