Αξιωματούχοι του τομέα υγείας στην Ταϊλάνδη ανακοίνωσαν σήμερα ότι θα ξεκινήσουν να υποβάλλουν σε έλεγχο για κοροναϊό τους εργαζόμενους στον τουριστικό τομέα στο πλαίσιο των μέτρων ελέγχου για την εξάπλωση του ιού, που έχει στοιχίσει τη ζωή σε 132 ανθρώπους στην Κίνα.
Στην Ταϊλάνδη έχουν σημειωθεί 14 κρούσματα του κοροναϊού – περισσότερα από οποιαδήποτε άλλη χώρα εκτός Κίνας, όπου έχουν επιβεβαιωθεί σχεδόν 6.000 κρούσματα.
Από αυτά μόνο ένα ήταν ένας Κινέζος που είχε επισκεφθεί την Ταϊλάνδη, έναν δημοφιλή τουριστικό προορισμό.
«Πρέπει να ελέγχουμε τους Ταϊλανδούς σε επαγγέλματα στα οποία οι εργαζόμενοι έρχονται σε επαφή με ξένους τουρίστες, κυρίως με Κινέζους», δήλωσε ο Ταναράκ Πιπάτ, ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του Τμήματος Ελέγχου Νόσων.
«Αυτό περιλαμβάνει επαγγέλματα όπως ξεναγοί και επικεφαλής τουριστικών γκρουπ που φέρνουν στην Ταϊλάνδη Κινέζους τουρίστες. Αν εμφανίζουν συμπτώματα όπως πυρετό, βήχα ή ξηρό λαιμό τότε πρέπει να τους υποβάλλουμε σε εξετάσεις για κοροναϊό».
Δεκάδες χιλιάδες Κινέζοι τουρίστες επισκέφθηκαν την Ταϊλάνδη την περίοδο πριν από την Κινεζική Πρωτοχρονιά, στις 25 Ιανουαρίου.
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν επιβεβαιωμένα κρούσματα μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο εντός της Ταϊλάνδης, είπε ο Ταναράκ.
Ο εθνικός αερομεταφορέας Thai Airways ανακοίνωσε την Τρίτη ότι ενισχύει τα προστατευτικά μέτρα, όπως η απολύμανση της καμπίνας των επιβατών και του πιλοτηρίου, στις πτήσεις που επιστρέφουν από κινεζικές πόλεις και από άλλους προορισμούς υψηλού κινδύνου.
Η Ταϊλάνδη κατέγραψε 25.029 αφίξεις σε πέντε αεροδρόμια από την Ουχάν, εκεί όπου εμφανίστηκε για πρώτη φορά ο κοροναϊός, και από άλλες κινεζικές πόλεις που έχουν πληγεί, στο διάστημα 3 με 7 Ιανουαρίου, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.
Οι περισσότεροι από τους Κινέζους επισκέπτες πιστεύεται ότι έχουν επιστρέψει σπίτι τους, αλλά δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία για το πόσοι Κινέζοι μπορεί να έχουν παραμείνει εκεί από τότε που η κινεζική κυβέρνηση απαγόρευσε τις περισσότερες εμπορικές πτήσεις προς την Ουχάν την περασμένη εβδομάδα.
«Οι περισσότεροι από αυτούς τους ανθρώπους από την Ουχάν έχουν επιστρέψει και εκτιμούμε ότι παραμένουν εκατοντάδες», είπε στο Reuters ο πρόεδρος της Ένωσης Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Ταϊλάνδης Βισίτ Πρακομπγκοσόλ, όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι περισσότεροι εναπομείναντες Κινέζοι τουρίστες αναμένεται να φύγουν μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες.
Ο τουρισμός έχει δεχτεί σφοδρό πλήγμα από την κινεζική απαγόρευση προς όλα τα ταξίδια τουριστικών γκρουπ καθώς η Κίνα είναι η μεγαλύτερη πηγή επισκεπτών της Ταϊλάνδης και αναλογούσε στο 28% των 39,8 εκατομμυρίων αφίξεων τον περασμένο χρόνο.
Οι μειωμένες επισκέψεις από την Κίνα στην Ταϊλάνδη μπορούν να οδηγήσουν στην απώλεια τουριστικών εσόδων ύψους 1,52 δισ δολαρίων, εκτιμά το υπουργείο Τουρισμού της χώρας.
Η Τουριστική Αρχή της Ταϊλάνδης αναμένει δύο εκατομμύρια λιγότερους Κινέζους τουρίστες αυτόν τον χρόνο σε σχέση με τον περασμένο όταν επισκέφθηκαν την χώρα 11 εκατομμύρια.
Το Καζακστάν αναστέλλει τις μεταφορικές συνδέσεις με την Κίνα
Το Καζακστάν αναστέλλει όλες τις μορφές ταξιδιών προς και από τη γειτονική Κίνα, ανέφερε σήμερα η κυβέρνηση της χώρας αυτής της Κεντρικής Ασίας καθώς συνεχίζεται η εξάπλωση ένας νέου κοροναϊού.
Η κυβέρνηση ανέστειλε επίσης την έκδοση θεωρήσεων διαβατηρίου σε Κινέζους πολίτες, ανέφερε σε μια ανακοίνωση.
Τα δρομολόγια των λεωφορείων προς και από την Κίνα έχουν ήδη σταματήσει, ενώ η λειτουργία επιβατηγών αμαξοστοιχιών θα σταματήσει την 1η Φεβρουαρίου και όλες οι πτήσεις θα ανασταλούν από τις 3 Φεβρουαρίου, ανέφερε η κυβέρνηση.
Το Καζακστάν δεν έχει καταγράψει κρούσματα του νέου ιού, αλλά έχει απομονώσει δεκάδες ανθρώπους με συμπτώματα αναπνευστικής μόλυνσης μετά την επιστροφή τους από την Κίνα και πραγματοποιεί επιπλέον ελέγχους.
«Τις επόμενες ώρες θα καθορίσουμε τον κατάλληλο τρόπο για την επιστροφή 60 Ιταλών από την Ουχάν»
Ο Ιταλός υπουργός Υγείας, Ρομπέρτο Σπεράντσα, δήλωσε ότι η χώρα του ετοιμάζεται να επαναπατρίσει τους πολίτες της οι οποίοι ζουν στην περιοχή της Ουχάν και επιθυμούν να επιστρέψουν με αεροπορική πτήση στη Ρώμη.
«Πιστεύω ότι τις επόμενες ώρες θα καθορίσουμε τον κατάλληλο τρόπο για την επιστροφή τους. Με όλη αυτήν τη διαδικασία ασχολείται, κυρίως, το υπουργείο Εξωτερικών, αλλά οι συμπατριώτες μας δεν ξεπερνούν τους εξήντα», ανέφερε ο Ιταλός υπουργός. Παράλληλα, απηύθυνε έκκληση να αποφευχθούν αδικαιολόγητα μηνύματα, υπερβολικής ανησυχίας.
Την ίδια ώρα, στο Μιλάνο, τη Ρώμη και την πόλη Πράτο της Τοσκάνης ακυρώθηκαν οι προγραμματισμένοι εορτασμοί για την κινεζική Πρωτοχρονιά. Τα σχετικά ποσά που θα δαπανούσαν οι κοινότητες Κινέζων που ζουν στην Ιταλία θα σταλούν στην πατρίδα τους, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς την όλη κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην οποία βρίσκεται.
«Όταν η Ιταλία είχε ανάγκη προσφέραμε πάντα τη βοήθειά μας, όπως για παράδειγμα όταν έγιναν σεισμοί. Αυτήν τη στιγμή δεν ζητούμε οικονομική βοήθεια, αλλά αλληλεγγύη, κατανόηση και ανοχή», σημείωσε η εκπρόσωπος της κινεζικής κοινότητας της Ρώμης, Λουτσία Κινγκ και πρόσθεσε: «Ο κοροναϊός μπορεί να πλήξει οποιονδήποτε, ανεξάρτητα από το πού έχει γεννηθεί». Κατά συνέπεια, η ίδια ελπίζει να μην ξανακουστούν φράσεις όπως «απομακρυνθείτε, διότι κοντά μας περνούν Κινέζοι».
Πηγή