Τρίτη , 21 Ιανουάριος 2025

Θηλασμός: Πόσο μειώνει τον κίνδυνο πολλαπλής σκλήρυνσης

Οι γυναίκες που θηλάζουν για μεγάλο διάστημα τα βρέφη τους έχουν μικρότερο κίνδυνο να εκδηλώσουν πολλαπλή σκλήρυνση σε σύγκριση με τις μητέρες που δεν θήλασαν καθόλου τα παιδιά τους ή τα θήλασαν για μικρά χρονικά διαστήματα.

Αμερικανοί επιστήμονες του συστήματος υγείας Kaiser Permanente στην Πασαντίνα της Καλιφόρνια, με επικεφαλής την Δρ Αννέτ Λάνγκερ-Γκουλντ, συνέκριναν 397 γυναίκες με μέσο όρο ηλικίας τα 37 έτη που έπασχαν από πολλαπλή σκλήρυνση ή μια πρόδρομη κατάσταση της νόσου, το λεγόμενο κλινικά απομονωμένο σύνδρομο, με ομάδα 433 υγιών γυναικών.

Όλες είχαν συμπληρώσει αναλυτικά ερωτηματολόγια που αφορούσαν τις κυήσεις, τη χρήση ορμονικής αντισύλληψης και άλλους παράγοντες.

Το 85% των υγιών γυναικών είχαν θηλάσει για 15 μήνες ή και περισσότερο, συγκριτικά με το 44% των ασθενών με πολλαπλή σκλήρυνση. Μεταξύ των υγιών γυναικών 110 είχαν θηλάσει από καθόλου έως τέσσερις μήνες, συγκριτικά με 118 στην ομάδα της πολλαπλής σκλήρυνσης.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι οι μητέρες που είχαν θηλάσει ένα ή περισσότερα παιδιά για συνολικά 15 μήνες ή και περισσότερο είχαν 53% μικρότερο κίνδυνο να εκδηλώσουν πολλαπλή σκλήρυνση ή κλινικά μεμονωμένο σύνδρομο, από εκείνες που δεν είχαν θηλάσει από καθόλου έως τέσσερις μήνες.

«Καμιά μελέτη μέχρι σήμερα δεν έχει δείξει ότι ο θηλασμός μπορεί να έχει παρατεταμένο όφελος στο γυναικείο ανοσοποιητικό σύστημα. Και η μελέτη μας παρέχει ένα επιπλέον κομμάτι στο παζλ της νόσου τεκμηριώνοντας ότι οι γυναίκες που επιθυμούν να θηλάσουν θα πρέπει να λαμβάνουν την κατάλληλη υποστήριξη. Διότι δεν κάνει καλό μόνο στο παιδί αλλά και την μητρική υγεία», εξηγεί η Δρ Λανγκερ-Γκουλντ.

Η ερευνήτρια συμπληρώνει ότι, ο παρατεταμένος θηλασμός καταστέλλει προ-φλεγμονώδη κύτταρα που μπορεί να συντελούν στην εκδήλωση της πολλαπλής σκλήρυνσης.

Η μελέτη δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Neurology.

Διαβάστε επίσης:

Ακόμη ένα όφελος του θηλασμού: Πόσο μειώνει τον πόνο της καισαρικής

Παράταση θηλασμού: Πόσο μειώνει τις πιθανότητες εκδήλωσης ρευματοειδούς αρθρίτιδας


Πηγή