Ιστορική πρόοδος για την ιατρική σημειώθηκε στην Ιταλία, καθώς ένας ηλικιωμένος- ολικά τυφλός- μπόρεσε να αποκτήσει ξανά την όρασή του σε μια πρωτόγνωρη επέμβαση αυτομεταμόσχευσης.
Η τεράστια επιστημονική πρόοδος καταγράφηκε στο Τορίνο, αναφέρουν σημερινά δημοσιεύματα του ιταλικού Τύπου. Χάρη σε αυτομεταμόσχευση του συνόλου της επιφάνειας του ματιού (συμπεριλαμβανομένου του κερατοειδούς, μέρους του σκληρού χιτώνα και του επιπεφυκότα) τυφλός ασθενής μπόρεσε να ξαναποκτήσει έστω μερικώς την όρασή του.
Βρήκε μερικώς την όρασή του και κινείται με αυτονομία
Η επέμβαση πραγματοποιήθηκε στο νοσοκομείο Λε Μολινέτε του Τορίνο. Ο ασθενής είναι 83 ετών και είχε χάσει την όραση από το αριστερό μάτι πριν από 30 χρόνια, λόγω προβλήματος στον αμφιβληστροειδή.
Πριν δέκα χρόνια είχε επίσης τυφλωθεί από το δεξί μάτι εξαιτίας σπάνιας ασθένειας. Η αυτομεταμόσχευση κατέστη δυνατή χάρη στην χρήση υλικού από το αριστερό μάτι, «το οποίο παρουσίαζε λειτουργικά προβλήματα, αλλά είχε διατηρήσει υγιή επιφάνεια», όπως εξήγησαν οι ειδικοί, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Η επέμβαση διήρκεσε τέσσερις ώρες και, μετά την πάροδο δυο εβδομάδων, ο ασθενής αναγνωρίζει πρόσωπα και αντικείμενα και κινείται με αυτονομία, αναφέρει ο ιταλικός Τύπος.
«Στην πράξη, το ένα τρίτο του αριστερού ματιού αυτομεταμοσχεύθηκε στο δεξί μάτι, το οποίο στη συνέχεια ανακατασκευάστηκε και μπόρεσε ο ασθενής να δει ξανά», είπε ένας από τους γιατρούς που ανέλαβαν την επέμβαση.
«Όταν ξύπνησα, ήταν σαν να ξαναγεννήθηκα»
Σύμφωνα με την ιταλική La Repubblica πρόκειται για επέμβαση, που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στον κόσμο.
«Όταν ξύπνησα και άρχισα να βλέπω το περίγραμμα των δακτύλων και του χεριού μου, ήταν σαν να ξαναγεννήθηκα». Αυτά ήταν τα πρώτα λόγια του 83χρονου άνδρα που ζει στην επαρχία του Τορίνο, ο οποίος έπασχε από δύο σοβαρές και διαφορετικές οφθαλμολογικές παθήσεις, που τον είχαν οδηγήσει στην τύφλωση για 6 χρόνια.
Η μεταμόσχευση κερατοειδούς πλήρους πάχους είναι η χειρουργική διαδικασία κατά την οποία μόνο ο κερατοειδής που έχει χάσει τη διαφάνειά του αντικαθίσταται με υγιή κερατοειδή από θανόντα δότη. «Κανονικά ο κερατοειδής έχει πολύ χαμηλότερο ποσοστό απόρριψης από ό,τι άλλα αγγειούμενα όργανα, αλλά σε περίπτωση διάχυτης αλλοίωσης ολόκληρης της οφθαλμικής επιφάνειας, όπως στην περίπτωση του ασθενούς, ο κίνδυνος αυτός γίνεται πολύ υψηλός», εξήγησε ο γιατρός.
«Η χειρουργική επέμβαση ήταν εξαιρετική και ο ασθενής, σήμερα μετά από δύο εβδομάδες, έχει ανακτήσει την όρασή του και μπορεί να κινείται ανεξάρτητα. Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι και αναμένουμε διαρκή επιτυχία στο δεξί μάτι, επειδή ανακατασκευάστηκε με ιστούς του ίδιου του ασθενούς και επομένως είναι δυνητικά ασφαλές από τα προβλήματα απόρριψης που ταλαιπώρησαν προηγούμενες μεταμοσχεύσεις», σημείωσε.
Πηγή